Lucrarile de iarna din livezi, rol major in productiile anului urmator

Publicat de

Fie ca vorbim despre plantatiile de semintoase (in principal de mar) sau cele de samburoase (prun, cais, cires etc.) acestea pot fi atacate de multi daunatori, ce pot provoca daune mari ce se vor regasi in productiile din 2018. Indiferent ca ne referim la metodele agrotehnice: adunarea fructelor cazute din livada, taierea ramurilor atacate, lucrarile de arat si grapat ce contribuie la reducerea rezervei de daunatori sau la aplicarea de tratamente chimice, toate au un rol major ce se vor reflecta in calitatea si cantitatea recoltelor viitoare.

Tratamentele de iarna la pomi pot preveni sau limita atacul daunatorilor

Impotriva paduchilor testosi, paduchelui lanos, oualor de acarieni, de afide, geometride, limantriide, lasiocampide se recomanda tratamente cu produse de protectia plantelor, cel mai utilizat insecticid fiind NUPRID OIL 004 CE. Acesta se aplica in concentratie de 1,5%, iar tratamentul se efectueaza atunci cand nu este ceata, ploaie sau zapada. De asemenea, o alta regula de care trebuie sa tineti cont este ca produsul sa fie aplicat atunci cand pomii nu au ramurile si trunchiul acoperite de zapada sau chiciura ci sunt uscati. In acest fel, permitem uleiului sa se disperseze cat mai mult, acoperind ouale sau diferitele stadii de iernare ale daunatorilor.

Retineti! Tratamentele de iarna pot preveni sau in cel mai rau caz limita atacul unor daunatori problema, asa ca este important sa faceti tratamente in livezi, acum in perioada de repaus vegetativ.

In perioada decembrie-martie evaluam rezerva de oua hibernante

Pentru acarienii ce ierneaza in stadiul de ou, estimarea aparitiei daunatorului in anul viitor se stabileste in functie de rezerva de oua hibernante. Evaluarea acestora se face in perioada decembrie-martie, prin recoltarea de la 30 de pomi/parcela a 2 probe constand in portiuni de cel putin 10 cm lungime, de ramuri de 2 ani. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Rosca (USAMV Bucuresti), intr-un material publicat in revista noastra, acesta explica rationamentul dupa care se fac evaluarile: “Se acumuleaza 60 de probe a cate 2 muguri sau ramuri de rod (120 in total). Aceste probe se examineaza cu lupa pe o raza de 1 cm, in jurul mugurelui. Evaluarea rezultatelor se face pe 7 clase, caracterizate prin numarul de oua hibernante gasite si pe valoarea clasei. Clasa 0= nr. oua 0, valoarea clasei 0; Clasa 1= nr. oua 1-5, valoarea clasei 2; Clasa 2= nr. oua 6-20, valoarea clasei 10; Clasa 3= nr. oua 21-50, valoarea clasei 30; Clasa 4= nr. oua 51-100, valoarea clasei 70; Clasa 5= nr. oua 101-200, valoarea clasei 150; Clasa 6= nr. oua >200, valoarea clasei 300. Aprecierea se face prin suma probelor din fiecare clasa inmultite cu valoarea clasei, rezultand numarul total de oua”. Atentie! Nivelul la care se apreciaza ca vom avea probleme cu productia in anul agricol ce urmeaza este de 3000 oua/120 formatii de rod, care reprezinta, de fapt, pragul economic de daunare (PED).

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 235 - decembrie 2017.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News