Taierile de fructificare – reguli pentru fiecare soi in parte!

Publicat de

Fiecare specie pomicola are propriile nevoi cand vine vorba despre ingrijire. Regulile sunt diferite si cand vine vorba despre taiere, astfel incat trebuie sa cunoastem foarte bine necesitatile fiecarei specii. Mai jos, vom regasi mentionate in mod special taieri de fructificare.

Taierile la mar si par

La mar si par, taierile trebuie realizate anual. Ramificatiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurteaza prin taieri deasupra unei formatiuni apropiata de baza. Se scurteaza in zona lemnului ramurile de doi ani, astfel incat sa se obtina o ramificare moderata. Se taie, de asemenea, ramificatiile mai departate de baza si cele epuizate cu inceput de uscare. In anii cu un rod bogat, taierile de regenerare a formatiunilor de rod sunt mai intense. Nu se taie formatiunile de rod tinere, pintenii, tepusele, bursele, smicelele sau nuielusele si nici vetrele de rod tinere. In schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau doua tepuse ori pinteni mai apropiati de baza. In acelasi timp, nu se scurteaza ramurile de un an care au crescut dupa taierea de regenerare a semischeletului.

La prun…

In cazul prunilor vorbim despre o taiere pentru rarire, in cazul in care ramurile sunt prea dese. Totodata, ramurile de semischelet, purtatoare de formatiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificatiile degarnisite dupa rodire. Pot fi taiate si ramurile mijlocii si lungi in varsta de peste doi ani, pentru a stimula cresterea unor ramificatii noi, mai tinere. Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se indeparteaza dupa mai multi ani de rodire prin taierea ramurilor semischelet care le poarta. Ramurile de un an nu se taie decat daca sunt prea dese.

Despre taierile la cires si visin

La cires si visin se fac taieri de rarire in zona terminala a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 cm. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri si provenite din cresteri anuale mai subtiri si relativ lungi, trebuie scurtate prin taieri in punctele unde apar ramificatii laterale sau unde exista ramuri buchet care au muguri vegetativi in varf. Taierea se face la o ramura buchet situata cat mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificatii se taie de la baza. Ramurile buchet nu se taie. In general, taierile la cires si visin se pot face si in verde si in perioada de repaus, dar nu se fac in timpul iernii, mai ales in zilele geroase.

Sfaturi despre taierile la cais

Se executa o rarire a lastarilor la 15-20 cm unul de altul, in mijlocul verii, in luna iulie. Se elimina lastarii slabi si se scurteaza cei vigurosi. In anii cu un rod mai putin bogat, se aplica taieri de rarire numai in interiorul coroanei. In anii fara rod se fac taieri de reducere a scheletului cu o patrime din lungime si a semischeletului cu ⅓ – ½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi si cele anticipate se degarnisesc dupa cateva fructificari, astfel incat se impun taieri repetate ale semischeletului. Nu se taie ramurile buchet, ele se epuizeaza dupa 1-2 fructificari si apoi se taie ramurile care le poarta.

Pasi de urmat…

Un prim pas pe care trebuie sa-l urmeze orice horticultor este sa verifice lucrarile de taiere necesare pentru soiul cultivat. Se trece apoi la taiere si se elimina: ramurile uscate, rupte, care par atacate de daunatori; ramurile care se intersecteaza, care se ating unele de altele si care cresc spre interior; lastarii batrani. Nu uitati! Taierea se executa oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Este recomandat ca ramurile sa fie taiate din nodul din care pornesc.

sursa: BASF Romania

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 235 - decembrie 2017.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News