Ne pregatim pentru culturile de toamna Avantajele dezmiristitului dupa recoltare, pentru cultura de rapita!

Publicat de

Campania de toamna se apropie cu pasi repezi, asa ca vrem sa va informam din timp ce trebuie sa faceti pentru infiintarea in toamna, in conditii bune a culturii de rapita. Asadar, avand in vedere ca graul si orzul au fost recoltate, trebuie sa incepeti pregatirea solului. Aceste doua culturi sunt bune premergatoare pentru cultura rapitei, ele neavand boli sau daunatori comuni cu aceasta.

De ce este important dezmiristitul?

Nu de putine ori, fermierii au avut parte de veri, dar si toamne secetoase, fapt pentru care infiintarea culturilor de rapita s-a realizat cu mare dificultate. Insa, agricultorii care au avut terenurile dezmiristite au fost mult mai avantajati decat ceilalti care nu au apelat la aceasta lucrare. Care au fost avantajele? Ei bine, pe terenurile dezmiristite, culturile de rapita au rasarit ulterior uniform si au putut concura cu buruienile. Culturile de rapita, de pe terenurile pe care nu s-a efectuat dezmiristirea au avut o rasarire esalonata, multe plante au pierit in iarna, iar buruienile au concurat puternic cu rapita. Asadar, avand in vedere situatiile precedente, este bine sa nu neglijati dezmiristitul.

Lucrarea de dezmiristit se executa cu grapa cu discuri, la adancimea de 8-12 cm, imediat dupa recoltarea culturilor de vara. Prin aceasta lucrare se realizeaza la suprafata solului un amestec de pamant cu miristea si celelalte resturi vegetale asemanatoare unui mulci. Dezmiristitul prezinta avantajul ca inlesneste patrunderea si inmagazinarea in sol a apei provenita din precipitatii, ajutand si la pastrarea umiditatii in sol. Un alt avantaj este acela ca dezmiristitul stimuleaza germinarea si rasarirea semintelor de buruieni, care se gasesc in stratul superior si care ulterior vor fi incorporate sub brazda, prin aratura.

De retinut! In cazul in care, din anumite considerente nu s-a efectuat dezmiristirea si nici aratura de vara, iar miristea “inverzeste” (buruieni, samulastra, etc), specialistii recomanda folosirea unui erbicid total.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 242 - iulie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News