Nu cadeti prada fake-urilor de PPP-uri!

Publicat de

Culturi distruse, miliarde de euro pierdute anual in Europa din cauza contrafacerilor

Contrafacerea produselor de protectia plantelor (PPP-uri) nu este o tema pe care s-o aducem in atentie pentru prima data, subiectul fiind dezbatut si cu alte ocazii in paginile revistei noastre. Revenim cu aceasta tema, dat fiind cel mai recent raport oferit publicitatii de catre Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Privata (EUIPO) care arata ca, in Europa, miliarde de euro se pierd anual din cauza falsificarii produselor fitosanitare.

Antonio Campinos, directorul executiv al EUIPO a tinut sa precizeze ca: „Asa cum arata rapoartele noastre, falsificarea PPP-urilor afecteaza fiecare sector economic. Al zecelea raport din seria noastra de studiu, subliniaza efectul economic al contrafacerii asupra vanzarilor si a locurilor de munca, precum si modul in care producatorii legitimi sunt afectati de prezenta in piata a produselor contrafacute”.

Acest raport este al zecelea dintr-o serie de studii realizate de EUIPO pe tema incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala si impactul economic al contrafacerii asupra sectoarelor industriale din Uniunea Europeana. In urma acestui raport, s-a constatat ca in Germania si Franta, cele mai mari producatoare de PPP-uri din Europa, s-au pierdut cate 500 de locuri de munca si 299 miloane euro,respectiv 240 milioane de euro, anual, din cauza produselor contrafacute aflate pe piata. In Romania, pierderile au fost estimat la 36 milioane de euro anual.

Ce se intampla daca folositi produse contrafacute?

Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, in cel mai bun caz acestea nu fac nimic culturii (nu combat bolile sau daunatorii, dar nici nu afecteaza dezvoltarea culturii). In situatii extreme, un produs contrafacut poate duce la compromiterea totala a culturii, din cauza substantelor ce pot fi incluse in acele produse. De asemenea, se mai poate produce contaminarea apei si a solului.

Ce trebuie facut?

Sa cumparati produse fitosanitare doar din locuri autorizate, si nu de pe strada de la vanzatori ambulanti. Sa nu cumparati fara factura, si sa fiti suspiciosi atunci cand pretul este mic. Atentie! Contrafacerea este valabila si la seminte si ingrasaminte…

Redactia

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!