O altfel de abordare a utilizarii pesticidelor intr-o tara a UE

Publicat de

Este posibil ca Irlanda sa nu fie nevoita sa reduca utilizarea pesticidelor cu 50%… si poate nici alte tari!

Implementarea strategiei “Farm to fork – de la ferma la furculita” in aceasta tara este inca incerta. Cu toate acestea, este putin probabil ca o abordare generala sa fie adoptata pentru a reduce nivelurile de utilizare a pesticidelor si a ingrasamintelor in intreaga UE.

De exemplu, Irlanda foloseste o cantitate relativ mica de pesticide in comparatie cu alte tari din UE si, prin urmare, este posibil sa nu fie necesar sa reduca utilizarea pesticidelor cu 50% , asa cum este precizat in document.

Acesta a fost un mesaj care a venit de la Dale Crammond de la Departamentul pentru Agricultura al Diviziei Schimbarilor Climatice, care a vorbit joi, 17 septembrie, la Forumul culturilor Teagasc (Autoritatea pentru Agricultura si Dezvoltarea Alimentelor din Irlanda).

El spune ca, din 2011 pana in 2018, Irlanda a avut a doua cea mai mare reducere a vanzarilor de pesticide in ansamblu, comparativ cu alte 14 state. Utilizarea pesticidelor in Irlanda a fost redusa cu 28% in acea perioada, potrivit datelor Eurostat.

Dale a mentionat ca, in comparatie cu alte state membre ale UE, “Irlanda ca tara ar folosi cantitati relativ mici de pesticide”. Drept urmare, el a declarat ca “comisia ar putea sa nu puna in practica o reducere de 50% a utilizarii pesticidelor in Irlanda”.

Cu toate acestea, va fi necesara reducerea utilizarii pesticidelor. In plus, va fi necesara o utilizare mai eficienta a acestora si o imbunatatire a strategiilor integrate de gestionare a agentilor de daunare.

Dupa cum bine stiti, nici Romania nu este in topul tarilor fruntase privind utilizarea pesticidelor. In Romania se consuma o cantitate de cca. 640 g de substanta activa pe hectar, de aproape 2 ori mai putin fata de cantitatea consumata de fermierii din Ungaria (1,2 kg s.a./ha) si de 3 ori mai putin fata de media Uniunii Europene (de peste 2 kg s.a./ha). Comparand consumul de produs comercial la hectar, observam ca in Romania se consuma in medie 860 g, fata de 1.744 g in Ungaria, 2.847 g in Franta, 2.539 g in Germania sau 1.466 g in Polonia. Pe langa acest consumul mic, deloc de neglijat, trebuie luata in calcul si viteza cu care UE retrage substantele active si, odata cu ele, si produsele de protectia plantelor utilizate in agricultura. Prin urmare, daca si oferta de produse de protectia plantelor in urmatorii ani va fi din ce in ce mai redusa, automat si consumul va scadea, deci reducerea se va putea realiza, poate chiar “natural”, fara a se mai lua masuri de reducere a consumului.

Dar ce va fi dupa?

Vom vedea daca bolile si daunatorii vor fi generosi cu noi sau va trebui sa cautam alte surse de hrana!

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

S-ar putea să te intereseze

Hot News