Prevenirea putregaiului alb si al putregaiului cenusiu in cultura castravetilor

Publicat de

Castravetele (Cucumis sativus L) reprezinta una dintre cele mai cultivate specii de pe teritoriul tarii noastre si prezinta o serie de beneficii. Este bogat in substante nutritive si antioxidanti ce pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea unor afectiuni. Au un continut scazut de calorii, dar si o cantitate ridicata de apa si fibre solubile, fiind ideali pentru sustinerea hidratarii. In sezoanele ploioase, in sere, solarii si mai rar in camp, doua boli sunt destul de frecvente si pot adduce pierderi de productie considerabile la cultura castravetilor.

  • Putregaiul alb al tulpinii si fructelor de castraveti (Scerotinia sclerotiorum). Frecventa si intensitatea atacului sunt  determinate de umiditatea mare din sol si atmosfera (peste 75%).

Simptome.

Pe tulpini si lastari apar zone apoase, umede, de culoare galbena initial, apoi spre brun deschis. In timp, in dreptul acestora se dezvolta un mucegai dens, de culoare alba. Tulpinile atacate se brunifica si putrezesc, iar la suprafata si in interior se dezvolta sclerotii ciupercii, de culoare neagra. In conditii de umiditate ridicata fructele pot fi atacate in diferite faze de dezvoltare, iar in urma atacului, acestea devin moi, la inceput partial apoi in totalitate si sunt acoperite cu aceeasi pasla alba (fig. 1). Atacul pe fructe evolueaza foarte rapid in intervalul de la recoltare pana la comercializare. Sunt depreciate cu precadere fructele ambalate in plastic. Ciuperca se transmite de la o cultura la alta prin scleroti si resturi miceliene. De mentionat este faptul ca patogenul mai afecteaza si alte specii de legume.

Figura 1

Prevenire si combatere.

Masuri profilactice: dezinfectarea solului din sere si solarii, inainte de plantare, cu produse specifice; mentinerea unei umiditati reduse (sub 40%); la primele simptome se vor indeparta frunzele bazale pentru o mai buna aerisire a plantelor; ventilarea cu regularitate a serelor si solarillor; irigarea moderata si eliminarea plantelor bolnave. In camp se recomanda rotatia culturii si evitarea amplasarii castravetilor in apropierea speciilor sensibile la atac. Dupa semnalarea primelor simptome se impun tratamente chimice, prin stropiri foliare cu produse specifice si in dozele recomandate (Switch 62,5 WG).

  • Putregaiul cenugiu al castravetilor (Botrytis cinerea)

Simptome.

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei, indeosebi pe tulpina, flori si fructe. Pe tulpina, la baza acesteia, apar pete verzi-galbui, decolorate, care apoi devin brune ori cenusii. La suprafata lor se dezvolta un mucegai dens, cenusiu, reprezentat de conidioforii si conidiile ciupercii. Petele pot cuprinde tulpina in antregime, ceea ce duce la ofilirea plantelor. Pe frunze apar pete similare, incepand cu cele inferiore. Boala se manifesta cu intensitate ridicata in perioada infloritului, pe flori si pe fructele tinere. Florile afectate se ofilesc si se brunifica. Pe fructe, tesuturile devin moi, putrezesc si se acopera cu mucegaiul cenusiu (fig. 2).

Figura 2

Pentru castravetii din sere si solarii, sursa de inocul o constituie tomatele si salata. Sporii ciupercii plutesc pretutindeni, find purtati de curentii de aer, astfel ajungand si pe castraveti.

Prevenire si combatere.

Pentru  prevenirea atacului se recomanda: igiena culturala, udarea moderata a plantelor, aerisirea spatiilor protejate, evitarea culturilor intercalate de castraveti, salata ori alte plante sensibile si nici in vecinatatea acestora. Dupa semnalarea primelor simptome se vor aplica tratamente chimice cu fungicide specifice (Vitisan).

 

ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News