Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum)

Publicat de

Patarea rosie a frunzelor de prun este specifica mai multor specii din familia Prunus, ce se manifesta doar pe frunze. Este considerata ca fiind una dintre cele mai intalnite si pagubitoare boli ale samburoaselor. Efectele provocate de patarea rosie se vor observa semnificativ in cantitatea si calitatea producţiei.

Fig.1

Fiind prezenta doar pe frunze, boala se mentine, de la un an la altul, prin resturile foliare cazute pe sol, unde, pe timpul iernii, se dezvolta periteciile ciupercii cu asce si ascospori. Primavara, pe vreme umeda, ascosporii sunt purtati de curentii de aer si ajung in coroanele pomilor, pe frunzele tinere, unde germineaza si produc infectia primara. Odata patrunsa in frunze, ciuperca se dezvolta continuu in jurul punctului de intrare si inlocuieste treptat tesuturile atacate cu o structura proprie, o stroma galben- rosiatica, formata din filamente miceliene strans unite, unde mai tarziu se dezvolta organele de inmultire ale ciupercii. Astfel in dreptul acestora, tesutul foliar se inroseste, se ingroasa, devine usor convex spre partea inferioara si isi pierde din elasticitate, devenind casant (Fig.1 si Fig.2). Pe toata perioada verii, in strome se formeaza picnidiile ciupercii, punand in libertate numerosi picnospori, care produc noi si noi infectii. Cu timpul, tesuturile din dreptul petelor se inchid la culoare, devenind brun-negricioase. Frunzele puternic atacate se usuca, se rasucesc si cad, ducand astfel la o desfrunzire prematura a pomilor si la o reducere a sprafetei de asimilare.

Acumularea redusa a zaharului in fructe si deprecierea calitatii acestora sunt principalele efecte ale atacului de Polystigma rubrum, productia anului urmator fiind periclitata totodata si de cantitatea redusa de substate de rezerva a pomilor fructiferi. Lipsa acestor substante duce la o slaba diferentiere a mugurilor floriferi si chiar la caderea masiva a florilor.

Fig.2

Singura sursa de transmitere a bolii de la un an la altul o constituie frunzele bolnave cazute pe sol. Ca urmare, pentru prevenirea atacului in livezile de prun sunt necesare strangerea si distrugerea frunzelor si a resturilor vegetale, urmate si de o aratura adanca de toamna. Prin cultivarea de soiuri rezistente, presiunea de infectia si boala in general poate fi tinuta mult mai usor sub control. Pentru a preveni infectiile, in toata perioada lunilor aprilie si mai, daca avem ploi si umiditate ridicata, trebuie intervenit cu fungicid. Sunt indicate combinatii de fungicide cu actiune de contact dar si sistemice. Cand primavara este foarte ploioasă, fungicidele sistemice nu sunt spalate si pot proteja prunii o perioada mai lunga de timp. Se pot face tratamente inca din timpul infloritului, iar daca vremea se mentine umeda se vor repeat la interval de doua saptamani, cu unul din produsele: Alcupral 50 PU (0,2 %), Folpan 80 WDG (0,2%), Bouille Bordelaise WDG (0.5%), etc.

ing. Lorena Gurau

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News