Aromatic, alegerea perfecta pentru aroma din bucatarie

Publicat de

Ierburile aromatice sunt un ingredient care nu lipseste din nicio bucatarie. De la busuioc, marar si patrunjel, pana la coriandru sau oregano, nu exista casa sau restaurant in care sa nu le gasim.

Pana sa ajunga sa fie folosite pe bancul de gatit, aceste plante au de parcurs un drum lung. Si ca sa incepem cu inceputul… v-ati intrebat vreodata unde si cum sunt cultivate aceste plante?

Aromatic este un producator romanesc de ierburi de calitate superioara, cultivate folosind metode ecologice in sere cu tehnologie sofisticata, care folosesc 100% energie curata si clima controlata si crescute fara pesticide. Unde? In Alexandria, jud. Teleorman.

Am aflat unde si cum… intrebarea urmatoare este: de ce?

Am inceput aceasta afacere in horticultura ca sa completam o parte a unei experiente pe care o avem de ceva timp in agricultura, in cultura mare, pentru ca am inceput cu cultura mare.

Avem si in acest moment o ferma unde cultivam plante traditionale pentru partea aceasta a tarii, in general grau, floarea soarelui, porumb si rapita. Si ne-am gandit sa facem o diversificare a business-ului, dar totodata sa ramanem in aceasta zona din sfera in care ne-am perfectionat. Ni s-a parut un pas normal sa incepem agricultura in spatiile protejate, care este forma maxima de eficienta pe care poti s-o dai agriculturii si productivitatii”, spune Radu Nitulescu, General Manager Prestoagri SRL.

Aroma pentru bucataria romaneasca

Cand vine vorba despre produsele pe care le cultiva si, mai apoi, le comercializeaza, acesta spune:

Sunt niste produse foarte curate, nu folosim pesticide in procesul nostru de productie aproape deloc. Avem un sistem prin care dozam zoofagi, care sunt niste insecte benefice plantelor si rolul lor este de a gasi daunatori si de a-i “manca”. Sunt niste plante sanatoase, curate, pline de aroma, de gust.

Consumatorii principali nu pot fi altii decat romanii: “Sunt folosite cu predilectie in bucataria romaneasca. Avem o particularitate pentru client si, in general, ne-am gandit sa oferim aceste produse cu radacinile atasate pentru a conserva si oferi clientului posibilitatea sa consume plantele ca si cum le-ar fi cules din sera.

Cum si-au pus amprenta schimbarile climatice?

In Romania, in ultimii ani, climatul s-a schimbat foarte mult, avem un climat foarte arid, secetos. 3-4 luni pe an avem o medie a temperaturii atmosferice de 32-35°C. In conditiile astea este foarte greu sa faci agricultura in spatii protejate, de aceea am ales un sistem performant de umbrire, un sistem de racire cu ceata de inalta presiune. In zile in care afara erau 36°C, in sera erau 23°C, ceea ce pentru plante, pentru angajati, pentru cultura, pentru afacere este un lucru extraordinar. Putem sa controlam cu foarte mare precizie toti factorii de mediu.”

Pe langa faptul ca sunt crescute in Romania fara pesticide, ierburile de la Aromatic sunt recoltate si expediate in aceeasi zi, in ambalaje din fibre biodegradabile.

S-ar putea să te intereseze

Hot News