Proiecte finantate de Comisia Europeana pentru captarea carbonului

Publicat de

Comisia a lansat in 26 octombrie cea de-a doua etapa a concursului de proiecte la scara larga in cadrul Fondului pentru Inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare pentru reducerea emisiilor de carbon, finantat din veniturile obtinute din licitatia certificatelor de emisii din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE. Cu un buget de 1,5 miliarde EUR, va finanta tehnologii de ultima ora pentru energia regenerabila, industriile mari consumatoare de energie, pentru stocarea energiei si pentru captarea, utilizarea si stocarea carbonului.

Vicepresedintele executiv Frans Timmermans a declarat: „Fondul de inovare ajuta la extinderea solutiilor tehnologice necesare tranzitiei ecologice. Prin acest apel, vom sprijini proiecte inovatoare, accelerandu-le si aducandu-le pe piata cat mai repede posibil. Aceasta investitie va sprijini decarbonizarea economiei Europei, deschizand calea catre neutralitatea climatica in 2050 si consolidand conducerea tehnologica europeana la scara globala”.

Proiectele vor fi evaluate in functie de potentialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de sera, potentialul lor de inovare, maturitatea lor financiara si tehnica, potentialul lor de functionare la scara mare si eficienta costurilor. Se pot depune proiecte din toate statele membre ale UE, Islanda si Norvegia pana la 3 martie 2022.

Pentru proiectele promitatoare, dar care nu sunt suficient de mature pentru un grant, va fi disponibila asistenta pentru dezvoltarea proiectelor din partea Bancii Europene de Investitii.

Cu un venit de peste 25 de miliarde EUR pana in 2030, in functie de pretul carbonului, Fondul de inovare isi propune sa creeze stimulentele financiare potrivite pentru ca autoritatile publice si companiile sa investeasca acum in urmatoarea generatie de tehnologii cu emisii scazute de carbon si sa ofere companiilor din UE un avantaj, pentru a deveni lideri mondiali in tehnologie.

Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5473

S-ar putea să te intereseze

Hot News