Recoltati graul la timp daca vreti sa scapati de plosnitele cerealelor

Publicat de

La cursul de fotografie pe care il urmez, profesorul ne spune ca, in cele mai multe cazuri, „Murphy este cel mai bun prieten al fotografului”. In realitate, in campania de recoltare a graului, „Murpy se imprieteneste si cu fermierii”! Desi toate activitatile din camp sunt minutios planificate, aproape de fiecare data intervine cate un ghinion, adica „Murphy ne face o vizita”.

Ce legatura are ceea ce am scris mai sus cu plosnitele cerealelor?

Voi reda, succint, in randurile de mai jos. In luna iunie apar larvele si apoi adultii noii generatii de Eurygaster spp. Pe parcursul lunii iunie si in luna iulie, acestea se hranesc cu boabele de grau, aflate in diferite faze de maturitate. Stim cu totii ca in urma procesului de hranire, plosnitele injecteaza in bobul de grau saliva cu enzime care depreciaza glutenul. Cu cat este mai mare procentul de boabe intepate, cu atat scad sansele ca fermierul sa isi valorifice productia. Un grau „vizitat prea mult” de plosnite nu este bun nici pentru panificatie, dar nici pentru hrana animalelor.

Plosnita cerealelor (adult hibernant, INCDA Fundulea, 4 mai, 2022)

De asemenea, este arhicunoscut de catre toti cum trebuie sa efectuam sondajele in camp pentru determinarea pragului economic de daunare (PED) si cand trebuie sa efectuam un tratament in vegetatie cu un insecticid pentru combaterea plosnitelor, in cazul in care PED-ul este depasit. De regula, tratamentele pentru combaterea plosnitelor cerealelor se efectueaza, in medie, cu o luna inainte de recoltare (in unele cazuri, o luna jumate).

Ce mai putem face, in afara de tratamentul de combatere, pentru a limita populatiei plosnitelor cerealelor?

Ponta de Eurygaster spp. (INCDA Fundulea, 24 mai, 2022)

Recoltatul la timp al graului. Exista situatii cand, in ciuda faptului ca s-a efectuat un tratament de combatere al plosnitelor, ne trezim cu multe insecte in lan, chiar inainte de momentul recoltarii. De asemenea, au fost multe situatii cand fermierii nu au avut atac de plosnite si, taman inainte de recoltare, s-au trezit cu o invazie de plosnite in lan, cu pagubele calitative de rigoare. Cea mai frustanta este aceasta situatie cand apare un atac mare, chiar inainte de a lua productia din camp. Care este cauza? Plosnitele se hranesc pentru a-si face rezerva necesara ca sa treaca cu bine de sezonul rece (corpul gras). Plosnitele intra in diapauza estivala in luna august, in padurile de stejar, la liziera padurii, apoi vor ramane in hibernare pe timpul sezonului rece pana in primavara anului urmator. Asadar, cand incepe recoltatul graului, in sudul si sud-estul tarii, plosnitele se muta in solele care nu au fost recoltate, pentru a-si continua hranirea si a-si definitiva formarea corpului gras. Pe masura ce majoritatea solelor cu grau dintr-o anumita zona au fost recoltate, este posibil ca plosnitele sa se mute pe sola care a ramas nerecoltata. In acest caz, fermierul care are sola respectiva, este posibil sa „traga lozul necastigator”.

Plosnitele pot zbura kilometri sau chiar zeci de kilometri in cautarea lanurilor de grau. Prin urmare, ideal ar fi ca graul sa se recolteze la timp. Toate bune si frumoase, dar, in practica agricola, in cele mai multe cazuri, intervine „Murphy”. Combinele se pot defecta fix in mijlocul campaniei de recoltat. De asemenea, vremea poate sa nu ne permita sa intram in lan la recoltat. Alta problema este ca, in multe cazuri, are loc suprapunerea momentului recoltarii rapitei cu cel al recoltarii graului, caz in care fermierii prefera sa inceapa cu rapita, avand in vedere riscul scuturarii boabelor din silicve si, mai ales, pretul bun de valorificare. Urmand acelasi rationament, graul nu se scutura asa usor ca rapita, deci putem sa mai intarziem recoltarea. Dar, fara sa vrem, putem asigura o „masa bogata” noii generatii a plosnitei cerealelor si sansa ca aceste insecte sa treaca cu bine de sezonul de iarna.

Plosnita cerealelor (adultul noii generatii, 27 iunie, 2021, INCDA Fundulea)

Probleme sunt si la fermierii mici si medii, care nu au combina de recoltat si apeleaza la prestatorii de servicii. In multe cazuri prestatorii au multe comenzi si sunt sanse mari ca acestia sa nu ajunga sa recolteze graul la fermieri in timp util.

In cazul posnitelor cerealelor, ideal ar fi sa se realizeze o combatere cat mai tintita a acestora, cu o eficacitate mai mare de 95%, apoi lanurile de grau sa fie recoltate la momentul optim si sa se evite pe cat posibil recoltarea intarziata a acestora. Cu cat intarziem momentul recoltarii, cu atat sansa ca plosnitele sa isi faca rezervele corporale pentru a trece cu bine de sezonul rece sunt mai mari. Prin urmare, ideal ar fi sa oferim sanse cat mai mici pentru ca plosnitele sa se hraneasca pana la intrarea acestora in diapauza.

Marea problema este ca in Romania sunt cultivate peste 2 milioane de hectare cu grau in fiecare an. Drept consecinta, fermierii ar trebui sa aiba o flota adecvata de combine, pentru a recolta toate solele cu grau, intr-un timp cat mai scurt. Fermierii mari si unii fermieri medii au aceste posibilitati tehnice, restul fermierilor apeleaza la prestatori. Un lucru important este sa fie mecanizatori de calitate pentru realizarea recoltraii graului intr-un interval scurt de timp. De asemenea, este important sa se acorde atentie cat mai mare verificarii combinelor si pregatirii acestora pentru campania de recoltare a graului, adica sa avem un inginer mecanic meserias si foarte constincios (sau daca este ferma mai mica, fermierul sa acorde o importanta mare verificarii combinei).

Plosnita cerealelor (adultul noii generatii, 27 iunie, 2021, INCDA Fundulea)

Trebuie sa nu uitam ca multi fermieri, cu forta financiara mai mica, nu au posibilitatea sa aiba o combina noua, prin urmare folosesc combine second-hand, unele vechi de 30 de ani. Desi majoritatea acestor combine au o calitate buna si au fost facute sa dureze, totusi varsta isi spune cuvantul, prin urmare au „prostul obicei” sa se defecteze in campania de recoltat. Dar putem avea o combina „ultimul ragnet”, insa fara un mecanizator pe masura, aceasta ar putea sa fie dereglata, din nestiinta, fix in toiul campaniei !

Mai exista insa o situatie, care nu depinde de vointa fermierului, in care graul nu se recolteaza la timp si sta in camp, chiar cateva saptamani in plus. Daca sunt probleme cu logistica, daca in toiul campaniei porturile se aglomereaza si se face o coloana de tiruri la intrarea in port, atunci cine nu are capacitati de stocare, lasa graul in camp, pana la deblocarea transporturilor. Din acest motiv, unii fermieri au recoltat graul si la inceputul lunii august, crescand riscul ca lanurile de grau, la care recoltarea intarzie, sa fie vizitate de plosnitele cerealelor, cu posibile consecinte negative asupra calitatii productiei.

Cum am adus aminte in randurile de mai sus, o alta situatie tine de vremea de afara. In timpul campaniei de recoltat, putem sa avem ploi repetate din cauza carora combinele nu pot intra in camp la recoltare. Apoi vremea se incalzeste brusc, plosnitele incep sa viziteaze lanurile de grau la care recoltarea a fost intarziata, cu consecinetele negative pe care deja le stiti.

Lan de grau la care s-a intarzit recoltarea (26 iulie, 2021)

Cu cat raman nerecoltate mai putine sole cu grau intr-o anumita zona, cu atat cresc sansele ca plosnitele cerealelor sa se „aglomereze” in aceste lanuri!

Densitate mare de plosnitele (Eurygaster spp.) in lanul de grau la care s-a intarziat recoltarea (26 iulie, 2021)

Ideal ar fi sa va consultati cu ceilalti fermieri din zona, iar daca acestia s-au confruntat cu atacul plosnitelor cerealelor, atunci, cu toate mijloacele, trebuie incercata urgentarea recoltarii graului, chiar apeland la prestatori, pentru a avea o combina sau mai multe, in plus.

Prin urmare, recoltatul graului este un moment foarte importat si trebuie sa tinem cont si de plosnitele cerealelor. Daca in fiecare an graul este recoltat intr-un timp rezonabil si daca nu avem perturbari, de orice natura, in activitatea de recoltat, sunt mari sanse ca presiunea de infestare, in urmatorii ani, sa fie scazuta. Recoltatul la timp al graului nu poate inlocui monitorizarea lanului in momentul aparitiei larvelor si apoi, al adultilor plosnitelor noii generatii si efectuarea tratamentelor de combatere a acestora, la depasirea PED. In schimb, daca recoltam la timp, facem o investitie pe termen lung, poate fi ca o asigurare de recolte ridicate si in anii urmatori.

Sigur, principala conditie pentru a se realiza acest deziderat este ca fermierii sa il tina pe „Murphy” cat mai departe de ei!

Georgescu Emil

INCDA Fundulea

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!