Respectand retetele traditionale, Prajiturile si fursecurile de la Senapan, gustul copilariei de altadata!

Publicat de

Povesti de succes

Respectand retetele traditionale,

Prajiturile si fursecurile de la Senapan, gustul copilariei de altadata!

Pasiune si multa, multa munca. Astea sunt doar doua dintre ingredientele care au stat la baza unui business de succes. Vorbim despre o femeie de afaceri, Zenovia Semcu, o mana de fier, inginer agronom de profesie, care impreuna cu cei doi fii ai sai, Bogdan si Alexandru administreaza doua companii, un business de familie: SENAX PROD si AGROSEMCU. Auzisem multe lucruri frumoase despre Zenovia Semcu, ca este fermier cu peste 1.000 de hectare de pamant, ca are o fabrica de paine si produse proaspete de panificatie, ca a participat luna trecuta la un targ dedicat industriei alimentare mondiale, la Paris. Asa ca, am dorit sa o cunoastem si noi, si sa aflam care au fost pasii de urmat pentru a avea o afacere trainica.

fig. 1
fig. 1

Agricultura, o pasiune transformata in stil de viata

La doar o ora si jumatate de Bucuresti, la Valea Calugareasca, judetul Prahova se gaseste fabrica de paine si produse proaspete de panificatie, sub brandul Senapan, pe care am vizitat-o si noi in urma cu cateva saptamani, interesati fiind de cum a debutat aceasta afacere de familie. Pasiunea pentru agricultura nu are granite, si mai mult decat atat nu oricine are fler, feeling pentru antreprenoriat. Zenovia Semcu a demonstrat de-a lungul anilor ca poate fi un antreprenor de succes.“SC. SENAX PROD SRL este firma noastra pe agricultura, infiintata in 1992. Detinem 1.100 ha, atat in proprietate cat si in arenda, pe care cultivam grau, porumb, floarea-soarelui, rapita si mazare. In anul 2003 am infiintat firma AGROSEMCU, care se ocupa de panificatie si patiserie, produse care pot fi gasite sub brandul Senapan”, ne-a spus in cadrul interviului, Zenovia Semcu.

fig. 2
fig. 2

De la o mica brutarie, la o fabrica la standarde europene!

Despre inceputurile privind fabricarea produselor de panificatie, Zenovia Semcu ne-a povestit: “Am inceput cu o mica brutarie, in 1994, la tara, in localitatea Gornet-Cricov, jud. Prahova, o brutarie pe motorina in care am functionat pana in anul 2013. In anul 2010 am depus un proiect pe fonduri europene, in valoare de 4 mil. euro pentru a pune bazele unei noi fabrici de paine, o linie industriala de paine de 3.000 de franzele/ora, dar si un cuptor rotativ pentru patiserie. Vreau sa va spun ca din constructia halei a rezultat inca un spatiu de vreo 600 m patrati, pe care am demarat o noua investitie. Astfel, in anul 2016 am depus pentru un nou proiect prin PNDR, in valoare de aproape 2 mil. euro, unde urmeaza sa punem bazele unei linii de biscuiti si prajituri la termen. Linia de biscuiti va produce 500 kg/ora, si vom incerca sa intram atat pe piata interna, in supermarketuri, dar si pe piata externa. Linia de prajituri, pe care le vom gasi sub brandul Sena Delice va produce peste 300 kg/ora, prajituri la termen, si anume: prajitura cu crema de visine, cu crema de lamaie, cocos, cu lapte si frisca, ciocolata, rom, tiramisu”.

fig. 3
fig. 3

Gustul de acasa, gustul copilariei din casa bunicii…

La capitolul fursecuri, Senapan produce si astfel de sortimente, extrem de cautate de catre cumparatori, de la cornulete, pana la fursecuri cu jeleu, glazura de ciocolata alba si alune, dar si ciocolata neagra cu cocos. Sunt produse fara coloranti, aditivi alimentari, fabricate dupa o reteta veche, ce pastreaza gustul fursecurilor facute in casa, de bunicile noastre, mai bine spus gustul copilariei noastre. Ca si perspectiva, probabil in luna ianuarie AGROSEMCU vine pe piata cu noi sortimente si anume: fursecuri cu jeleu si unt si fursecuri cu ciocolata si unt.

fig. 4
fig. 4

Strainii, incantati de fursecurile si prajiturile Senapan

Referitor la participarea de acum o luna la targul de la Paris, SIAL 2018, compania AGROSEMCU a fost prezenta la standul Romaniei cu cateva sortimente de prajituri si fursecuri, pe care vizitatorii au avut ocazia sa simta ce inseamna gustul de altadata. Participarea la acest targ s-a datorat sprinijului oferit de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), dar si APAR (Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc).

fig. 5
fig. 5

Este important de precizat ca, in cadrul targului s-au demarat discutii de colaborare, mai exact de exportul anumitor produse Senapan, in tari ca: Anglia, Germania, China. De asemenea, tarile arabe doresc o colaborare cu compania de la Valea Calugareasca, insa pentru a fi exportate acolo, produsele trebuie sa fie insotite de un certificat special, care sa ateste ca nu contin alcool si produse de origine animala. Asadar, gustul produselor romanesti de la Senapan vor fi cunoscute nu numai de catre romani, ci si de catre consumatorii din anumite colturi ale lumii.

foto 6
foto 6

Dupa vizita facuta la fabrica de la Valea Calugareasca, si dupa discutiile de cateva ore cu Zenovia Semcu, am plecat cu convingerea ca oamenii de calitate, fac lucruri de calitate, iar munca, pasiunea si perseverenta, trec de multe ori granita imposibilului. Pentru noi, Zenovia Semcu este un exemplu de antreprenor de succes, de la care multi tineri au ce invata.

Material realizat de Felicia RUSANU si Roxana COSTEA

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News