Un daunator al ambroziei, Ophraella communa, prezent in multe tari europene, inclusiv Romania, acum si in Franta

Publicat de

Ophraella communa este un gandac din zona Americii de Nord, apartinand familiei Chrysomelidae, subfamilia Galerucinae. Larvele apar la cateva zile dupa depunerea oualor si se hranesc cu frunze. Dupa stadiul de nimfa, adultii consuma la randul lor frunzele. Tulpina poate fi atacata si daca nu mai ramane alt tesut aerian.

Adultul este recunoscut dupa culoarea galbena si dupa cele 4 linii longitudinale de pe corp (Sébastien Champion Archive/Claude Chavand).

Ophraella communa este un inamic natural al Ambrosia artemisiifolia L., o buruiana invaziva originala din zona Americii de Nord si care se extinde in Europa, inclusiv in Romania si al carei polen creeaza probleme de sanatate oamenilor provocand alergii.

A fost detectat pentru prima data in Europa in 2013 in Italia, lânga aeroportul din Milano (Boriani et al., 2013), apoi in Elvetia (Müller-Schärer et al., 2014), Slovenia (Seljak, 2017), Croatia (Zadravek et al., 2014). , 2019), Serbia (Petrovic-Obradovic et al., 2020), Ungaria (Horvath et al., 2020) si in Bosnia si Herțegovina (Karrer et. al., 2020).

In Romania, aceasta specie este alohtona si a fost observata pentru prima data in anul 2019, la Bucuresti de catre Eugenia Petrescu pe 8 iulie (data nepublicata) si de catre utilizatorul iNaturalist danamihaimileazachi la Bucuresti pe 19 iunie 2020 (www.inaturalist.org/observații /50185018). Apoi Eugenia Petrescu si Alexandru Stefan-Fotin au observat specia in Bucuresti si in Popesti-Leordeni (județul Ilfov) in perioada 2020–2021.

In august 2023, in regiunea Rhône-Alpes, naturalistii amatori au raportat prezenta, pentru prima data in Franta, a speciei Ophraella communa, gandacul de frunze de ambrozie. „Populatiile italiene ar putea fi cele care au trecut granita, dar nu avem inca o confirmare”, precizeaza Marilou Mottet, referent de sanatate si mediu la Fredon Franta. Insecta, care se hraneste in mod special cu ambrozie cu frunze de salvie, ar putea astfel aduce speranta in lupta impotriva buruienilor.

Inca din 2015, ANSES (Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor) a studiat impactul potentialei sosiri a insectei, in special asupra florii-soarelui, care este filogenetic apropiata de ambrozie si, prin urmare, potential consumabila. Agentia a considerat impactul „acceptabil”, insecta nefiind capabila sa-si desfasoare ciclul complet acolo.

Chiar daca nu este acelasi context, faptul ca insecta este folosita timp de zece ani in mai multe tari asiatice ca agent de control biologic ne linisteste”, adauga expertul. In Franta, studiile in conditii reale raman de efectuat pentru a lua in considerare aceasta utilizare.

Deocamdata, Fredon crede ca insecta va reusi sa se raspandeasca in mod natural in alte regiuni. „Acest lucru nu va fi suficient pentru a eradica ambrozia, dar ar putea reduce incarcatura de polen din aer”, explica Marilou Mottet.

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News