AIPROM: Fermierii au nevoie de solutii performante, sigure pentru oameni si pentru mediu, pentru a proteja culturile si pentru a asigura necesarul de hrana

Publicat de

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM isi exprima ingrijorarea cu privire la rezultatul si consecintele votului din 8 iunie, din plenul Parlamentului European, privind raportul „Strategiei UE pentru Biodiversitate 2030”.

Unul dintre amendamentele care afecteaza activitatea fermierilor si care a fost votat de membrii Parlamentului European in sedinta din 8 iunie este AM. 806 care se opune reautorizarii substantei active glifosat dupa 31 decembrie 2022. Prin acest amendament Statele Membre sunt invitate sa efectueze pregatirile necesare pentru a le oferi fermierilor solutii alternative viabile dupa interzicerea glifosatului. Industria de protectia plantelor face eforturi sa ofere alternative eficiente si sigure pentru produsele care sunt interzise sau restrictionate dar nu poate aduce noi produse pe piata in ritmul alert in care sunt interzise produse absolut necesare fermierilor.

Am luat nota de ingrijorarea publicului larg cu privire la continuarea utilizarii glifosatului, insa pentru a fi luata o astfel de decizie importanta trebuia sa se aiba in vedere argumentele stiintifice ale expertilor. In acest context europarlamentarii au luat o decizie politica la fel ca in multe alte situatii similare, sub presiunea emotiilor generate de publicul influentat de o anumita parte a spectrului societatii civile.

Suntem ingrijorati cu privire la faptul ca aceste decizii politice, care sunt luate fara a avea o baza stiintifica solida pun in pericol siguranta si securitatea alimentara a Europei si vor conduce la importuri masive de produse alimentare din tari care nu apartin spatiul comunitar si care nu vor fi obligate sa respecte aceleasi reguli precum producatorii din interiorul Uniunii Europene, generand astfel o concurenta neloiala si periclitand profitabilitatea si productivitatea fermierilor.

Ne manifestam sprijinul fata de fermierii romani, care prin intermediul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au atras atentia cu privire la consecintele negative ale acestui vot, cu impact direct asupra productivitatii agricole. Industria de protectia plantelor din Romania este alaturi de fermierii din Romania si ii sprijina in eforturile lor de a asigura hrana suficienta, sigura, disponibila si accesibila incurajand implementarea principiilor agriculturii sustenabile, insa fermierii au nevoie de un minim de unelte disponibile, asa cum sunt noile tehnici genomice si suficiente solutii moderne de protectie a plantelor. Accesul la substante active si produse de protectia plantelor este esential pentru a gestiona corespunzator conditiile specifice agriculturii din tara noastra. Fermierul vrea sa produca, insa nu poate face acest lucru daca apar limitari si restrictii nejustificate sau reevaluari ale unor reglementari deja validate de forurile stiintifice.

Lipsa de predictibilitate afecteaza major deciziile din productia agricola si are efecte la fel de grave ca si schimbarile neasteptate ale vremii. Nu exista nicio diferenta intre o seceta prelungita si eliminarea brusca de pe piata a unei clase de produse care limita sub pragul de daunare periculos o populatie de daunatori endemici in tara noastra.

Consecintele interzicerii glifosatului vor fi din pacate vizibile in Romania unde conditiile specifice de clima si sol, precum si faramitarea terenurilor favorizeaza raspandirea bolilor, daunatorilor si buruienilor. In Romania, glifosatul este utilizat mai ales intre culturi, fiind si o solutie care permite aplicarea principiilor agriculturii conservative, recomandate si promovate intens de catre Comisia Europeana.

Interzicerea utilizarii glifosatului in absenta unor alternative viabile si eficiente economic, ii va determina pe fermierii romani sa aplice mai multe tratamente cu produse complementare si in cantitati mai mari fara sa obtina aceeasi eficacitate si cu un impact negativ mai mare asupra mediului. Costurile de productie vor fi mai ridicate, produsele agro-alimentare obtinute vor fi mai scumpe, iar pretul va fi suportat de catre consumatorul roman. La finalul zilei, fie ca suntem fermieri, autoritati de reglementare, membrii ai Parlamentului European sau simpli consumatori, cu totii avem nevoie de hrana, iar aceste restrictii fara baze stiintifice solide nu vor face altceva decat sa permita prezenta pe piata a mai multor produse agro-alimentare provenite din state aflate in afara UE. Achizitionand astfel de produse vom sustine activitatea fermierilor din alte state si vom descuraja activitatea fermierului european.

Aceste produse de protectia plantelor sunt medicamentele plantelor si la fel ca in cazul medicamentelor pentru uz uman, acestea trec printr-un proces riguros de autorizare parcurgand o multitudine de teste, care sunt menite sa stabileasca daca aceste produse sunt sigure pentru mediu si om. Asa cum omul are nevoie de medici si medicamente pentru a limita efectele factorilor perturbatori, tot asa si plantele au nevoie de tratamente cu produse de protectia plantelor pentru a limita raspandirea si consecintele negative ale bolilor, daunatorilor si buruienilor.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!