Atentie la oparirea fructelor de tomate si ardei: produce pagube mari!

Publicat de

In aceasta perioada, fructele de tomate sunt afectate de razele soarelui, care produc oparirea tomatelor, fenomen numit Tomato sunscald.

Cum actioneaza?

Oparirea fructelor de tomate este o boala fiziologica, neparazitara, dar poate produce pagube mari, deoarece altereaza mult calitatea fructelor. Pe partea expusa la soare, pe partea superioara a fructului verde sau la inceput de coacere, apar pete la inceput mici, acoperite cu basicute, care se extind si sunt de culoare alba. Atentie! Uneori pot fi confundate cu cele produse de mana, dar deosebirea intre cele doua simptome este mare (la mana petele sunt cenusii-brunii si de regula incep la locul de insertie a pedunculului). Oparirea apare cand timpul este foarte cald, iar fructele nu sunt umbrite de frunze, expuse direct actiunii razelor solare. De asemenea, boala este ireversibila, dar poate fi incetinita extinderea ei, iar fructele protejate de razele solare. Retineti! Aceasta afectiune apare ca urmare a atacului altor boli care produc defolierea plantei, cum este patarea alba a frunzelor produsa de ciuperca Septoria lycopersici. Pentru prevenirea oparirii fructelor de tomate, trebuie aplicate toate masurile de combatere a patarii albe a frunzelor, desi aceasta boala ca atare nu este semnalata ca fiind dintre cele mai pagubitoare.

Masuri de igiena culturala

Printre cele mai importante masuri de igiena, enumeram: rotatia culturilor, distrugerea buruienilor, folosire de rasad sanatos. Cand atacul este puternic, plantele vor fi stropite cu produse, pe baza de cupru sau mancozeb (exemplu: Alcupral 50 PU, Kocide 2000 sau Dithane M 45).

Atentie! “Fenomenul” apare si pe fructele de ardei

Oparirea cauzata de razele solare poate aparea si la fructele de ardei. Pe partea expusa la soare, tesutul se albeste si se poate extinde. }i in acest caz, oparirea este cauzata de neumbrirea fructelor. Dupa cum se stie, ardeiul nu are un frunzis prea bogat, iar din pacate, unele boli accentueaza aceasta defoliere. Ca exemplu, patarea alba a frunzelor, produsa de ciuperca Phyllosticta capsici are ca efect secundar oparirea fructelor. Cand apar primele simptome de oparire si este semnalata prezenta patarii albe, imediat trebuie luate masurile de combatere a ciupercii. Oparirea poate sa se produca si la alte plante inclusiv la pomii fructiferi.

De precizat este faptul ca, in afara aspectului comercial, fructele de tomate si ardei afectate au un aspect mai putin agreabil, ele nu prezinta nicio modificare fiziologica si pot fi consumate. Atentie, totusi! De cele mai multe ori, pe tesuturile oparite, se dezvolta diferite mucegaiuri, care pot modifica calitatea alimentara a fructului.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 241 – iunie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News