Daunatorii din culturile de legume, amplasate in solarii Ce masuri trebuie sa adoptam pentru a contracara atacul acestora! (I)

Publicat de

Suntem in luna lui ciresar, iar culturile de legume (tomate, ceapa, usturoi, ardei, castraveti si varza) trebuie atent monitorizate din cauza atacului daunatorilor. In acest articol, vom trece in revista cei mai importanti daunatori cu care horticultorii se pot confrunta, la culturile de tomate, ceapa si usturoi, continund in editia viitoare si cu ardei, castraveti si varza.

Daunatorii tomatelor

  • Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), prezinta corpul alungit, de 1,1-1,3 mm, alb-galbui, acoperit de o secretie ceroasa alba pulverulenta (fig. 1). In primavara si vara, migreaza din spatiile protejate in camp, unde poate fi intalnita pana in septembrie-octombrie. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din t In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad. T. vaporariorum este vector al virozelor, unele deosebit de periculoase (TYLCV). Pragul economic de daunare (PED) nu este stabilit, nici pentru culturile protejate, nici pentru culturile din camp. Combaterea este deosebit de dificila, mai ales din cauza capacitatii daunatorului de a capata rezistenta la un anumit produs fitosanitar. La atacuri puternice se recomanda aplicarea de produse chimice de combatere, utilizand insecticidele omologate, cu atentie deosebita privind alternanta acestora in functie de substanta activa, la doza recomandata de specialistii in protectia plantelor.

Fig. 1

Controlul biologic al populatiilor de T. vaporariorum, (din pacate, aplicarea acestei metode este costisitoare, in conditiile in care nu este singurul daunator prezent in cultura), in spatiile protejate presupune utilizarea de preparate fungice, pe baza de Beauveria bassiana (tulpina GHA), Paceilomyces fumosoroseus (tulpina Apopka 97) si Verticilium lecanii, diferite specii de pradatori: Chrysopa carnea, Hippodamia comvergens, Delphastus pusillus sau specii de paraziti: Encarsia formosa, comercializata frecvent (fig. 2), care paraziteaza larvele in proportie de 85%.

Fig. 2

  • Musca miniera – Liriomyza trifolii este o musca mica de 1,3-2,3 mm, culoare neagra-cenusie, cu 6-8 generatii pe an. Atacul larvelor are un caracter generalizat cauzand, pe frunze, numeroase galerii sinuoase (fig. 3), care reduc suprafata de asimilatie cu repercusiuni evidente asupra productiei. Cand numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. Atentie! Prin perforatiile facute pentru hrana si ponta, sunt transmitatoare de virusuri. In general, se considera ca nici dezvoltarea plantelor, nici productia nu sunt afectate chiar la un nivel de infestare, in spatii protejate, de pana la 1092 mine/planta (zona roasa de agentul daunator in tesutul plantei) sau in camp 468 mine/planta. Se recomanda aplicarea de tratamente cu produse chimice selective, la avertizare (inregistrarea primelor capturi de adulti la capcanele feromonale). In unele zone, aplicarea produselor chimice se face pe baza unui PED de 0,25 mine/planta. La atacuri puternice se recomanda aplicarea de produse chimice de combatere, utilizand insecticidele omologate, la doza recomandata de specialistii in protectia plantelor, prin tratamente repetate, unul dintre produsele recomandate.

Fig. 3

  • Minierul frunzelor de tomate-Tuta absoluta este un daunator, ce se afla pe “Lista organismelor daunatoare, recomandate ca organisme daunatoare de carantina si a fost depistat de o serie de state membre, inclusiv in Romania, unde exista un plan de monitorizare/martie 2011. Adultul, este o molie de aproximativ 10 mm lungime, argintiu-gri, cu pete negre pe aripile anterioare (fig. 4). Ouale sunt depuse in principal, pe partea inferioara a frunzelor. In primul stadiu de dezvoltare, larva este de culoare crem, cu capul de culoare neagra. Culoarea larvelor devine gri-verzuie pana la roz deschis, incepand cu stadiul II pana in stadiul IV de dezvoltare (fig. 5). Larvele tinere patrund in frunze, in fructele de tomate, unde fac galerii, prin care pot patrunde diversi agenti fitopatogeni (ciuperci, bacterii), cauzand mari pierderi (80-100%) de productie in zonele legumicole. Marimea minei (tunelului) creste odata cu cresterea larvelor, favorizata fiind de perioadele climatice calduroase. Fiind un daunator de carantina in Romania, in cazul diagnosticarii/confirmarii speciei Tuta absoluta, Unitatea Fitosanitara va informa Inspectoratul de Carantina Fitosanitara Vamala si Agentia Nationala Fitosanitara, din cadrul Ministerului Agriculturii, si se va aplica una dintre masurile prevazute la art. 14 (19) din HG nr. 563/2007. La identificarea atacului se elimina partile sau plantele atacate prin ardere. Este important sa aratam ca daunatorul fiind de carantina, se recomanda distrugerea culturii atacate si restrictii, in zona, privind cultivarea tomatelor. 

Doi daunatori periculosi la ceapa si usturoi

–            Gandacul rosu al cepei-Lilioceris merdigera, are corpul de culoare rosie-portocalie, de 6,0-7,0 mm, antenele si varful picioarelor negre, in timp ce restul piciorului este rosu (fig. 6). Larva este de culoare galben murdar, cu corpul acoperit de dejectii umede. Dezvolta 2 generatii/an, adultii apar la inceputul lunii mai hranindu-se cu frunzele tinere de ceapa si usturoi. Ouale sunt depuse pe frunze in grupe de 5-20 bucati, fiind lipite intre ele si de frunza cu o substanta aglutinanta. Din oua apar larvele, care la inceputul lunii iunie, se retrag in sol. Noii adultii apar la inceputul lunii iulie hranindu-se cu culturi in perioada iulie-august. Larvele rod frunzele de ceapa la exterior, incepand din varf spre baza, la ceapa sau partea inferioara la usturoi. Frunzele atacate se ofilesc, uscandu-se, in timp ce bulbii formati, raman mici. Pagubele cele mai importante sunt produse de larvele primei generatii. In cazuri de atacuri puternice, inregistrate in lunile mai-iunie, se recomanda aplicarea de insecticide, eventual cu piretroizi de sinteza.

Fig. 6
Fig. 7

–            Musca cepei-Delia antiqua (fig. 7), seamana cu  Musca domestica. Are corpul de 6-7 mm, cenusiu-galbui, cu pete si dungi caracteristice (5 dungi pe torace), de culoare inchisa. Are 2-3 generatii/an, iar adultii apar in luna mai. Depunerea pontei incepe la cateva zile dupa aparitie. Ouale sunt depuse sub bulgarii de pamant in grupe de 5-12, in apropierea plantelor de usturoi, ceapa si praz. O femela depune intre 80-120 oua. Dupa 3-8 zile, apar larvele care patrund in bulbii de ceapa, unde se hranesc cu tesuturile fragede. Intr-un bulb se dezvolta pana la 5-8 larve. La completa dezvoltare, larvele parasesc bulbii si patrund in sol, la 3-4 cm adancime, transformandu-se in pupe. Noii adultii apar in prima jumatate a lunii iulie. Musca cepei reprezinta unul dintre cei mai importanti daunatori ai culturilor de ceapa si usturoi. Adultii nu sunt daunatori, acestia hranindu-se cu nectar. In schimb, larvele sunt daunatoare, bulbii atacati si capatanile de usturoi atacate se infecteaza cu o serie de agenti patogeni, care determina putrezirea lor. Atentie! Plantele atacate prezinta frunzele vestejite, se ingalbenesc si se usuca, aceste simptome fiind confundate cu atacul de mana cepei (Peronospora destructor). Pagubele cele mai mari sunt produse de larvele primei generatii procentul de atac putandu-se ridica pana la 40-50%. In prezent, desi nu sunt avizate produse chimice pentru combaterea acestui daunator, la atacuri puternice se recomanda aplicarea de tratamente chimice, utilizand unul dintre produsele omologate (pentru tratamente in cursul perioadei de vegetatie) pentru cultura cepei sau/si usturoiului.

Autor: Prof. univ.dr. Ioan ROSCA, USAMV Bucuresti

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 241 – iunie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News