Atentie la rozatoarele din camp!

Publicat de

Atentie la rozatoarele din camp!

Pun probleme serioase fermierilor

ing. Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

Soarecii de camp pot pune probleme serioase fermierilor, in unii ani, asa cum s-a intamplat in toamna anului 2014, cand culturile de rapita si cerealele au suferit de pe urma atacului rozatoarelor, iar in unele situatii chiar au fost compromise.In literatura de specialitate autohtona se mentioneaza faptul ca “dinamina populatiilor de soareci de camp are un caracter sezonier si anual, asemanator, inmultirea in masa avand o periodicitate ciclica, invaziile locale repetandu-se o data la 3-4 ani”. Cum ultima invazie a fost in toamna anului 2014, iata ca din punct de vedere statistic, am intrat intr-o perioada propice acestor vietuitoare. Dar nu numai din punct de vedere statistic. Sa o luam pas cu pas. Pentru inceput voi prezenta cateva „coordonate” ale celei mai reprezentative specii de rozatoare care ne poate pune probleme si anume soarecele de camp(Microtus arvalis), dar  si multe alte specii de rozatoare, care pot pune probleme fermierilor, cum sunt harciogul(Cricetus cricetus), popandaul(Citellus citellus), sobolanul de camp (Apodemus agrarius), soarecele pitic(Micromys minutus),soarecele de misuna(Mus musculus spicilegus), etc., dar  soarecii de camp(Microtus arvalis) sunt cei mai intalniti, asa ca voi face referire in special la aceasta specie.

Fig. 1
Fig. 1

Soarecii de camp: descriere

Adultii au corpul lung, de 10-12 cm lungime, coada avand o lungime de 3-4 cm, fiind acoperita pe toata lungimea cu par. Blana este de culoare brun-roscata, pe partea dorsala si cenusie-deschisa pe partea ventrala in timp ce pe partea laterala prezinta o dunga alb-galbuie. Ochii sunt mici, la fel si urechile, care sunt ascunse pe jumatate, in blana. Botul este lat, iar labutele sunt cenusii.

Femelele se caracterizeaza printr-o mare prolificitate, dand nastere la 6-8 pui, in cazul fatarilor de primavara, respectiv 3-4 pui, in cazul fatarilor de toamna. In general, soarecii de camp se inmultesc de 2-3 ori pe an, acestia nu hiberneaza pe timp de iarna. Maturizarea femelelor survine la 13-18 zile de la nastere, in timp ce masculii ajung la maturitatea sexuala, mai tarziu, la 40-60 de zile de la nastere. Adultii proveniti din generatiile de toamna au o longevitate mai mare, de 7-9 luni, in timp ce adultii proveniti din generatiile de primavara au o longevitate mai scurta, majoritatea pier dupa 2 luni! Temperatura optima pentru cresterea si dezvoltarea soarecilor de camp este cuprinsa intre 5 si 22 °C, la temperaturi prea ridicate (care, de obicei, survin in timpul verii) sau cele mai scazute (sub 0°C) se inregistreaza mortalitati ridicate ale populatiilor. De asemenea, ploile reci si abundente din perioada toamnei au drept rezultat o mortalitate ridicata a populatiilor. Toamna acestui an s-a caracterizat printr-o seceta accentuata, in unele zone nu a plouat de cateva luni, in alte zone s-au inregistrat precipitatii razlete. De asemenea, temperaturile aerului au fost mai ridicate decat mediile multianuale, ceea ce inseamna conditii favorabile pentru rozatoare. In sud-estul tarii nu s-au inregistrat brume, nici pana la mijlocul lunii noiembrie!

Soarecii de camp (Microtus arvalis) traiesc in galerii subterane, care ajung la o adancime cuprinsa intre 15 si 35 cm. Prezenta soarecilor intr-o anumita sola este pusa in evidenta prin prezenta orificiilor la suprafata solului, precum si a musuroaielor. Este important de mentionat faptul ca galeriile corespund unui numar valabil de orificii, aflate la suprafata solului. Numarul galeriilor depinde de densitatea soarecilor. Diametrul orificiilor de la suprafata solului, este, in medie, de 4 cm.

Fig. 2
Fig. 2

Care sunt locurile preferate?

Locurile preferate ale soarecilor sunt pajistile permanente sau temporare (cultivate cu ierburi sau leguminoase perene), cerealele de toamna, culturile de rapita. Putem gasi soarecii de camp si in porumbusti, toamna, daca se intarzie cu lucrarile solului. Anul acesta a fost unul deosebit, din punct de vedere al conditiilor meteo atipice. Primavara si toamna acestui an s-au caracterizat printr-o seceta accentuata, atat in luna aprilie catsi in perioada august-noiembrie. In unele zone, nu s-au inregistrat precipitatii in ultimele 3-4 luni. Ca o consecinta a secetei din aceasta toamna, foarte multi fermieri nu au executat nici pana la mijlocul lunii noiembrie lucrarile solului, dupa cultura porumbului. Drept consecinta, in solele in care a fost cultivat porumbul in acest an si la ora actuala (n.r- mijlocul lunii noiembrie) se gaseste o importanta cantitate de resturi vegetale. Aceste conditii, corelate cu vremea favorabila (temperaturi mai mari decat in mod normal si absenta ploilor reci, specifice toamnei), au avut drept rezultat inmultirea populatiilor rozatoarelor. Prezenta acestora poate fi evidentiata prin aparitia si inmultirea orificiilor de la suprafata solului, corespunzatoare intrarilor in galerii, precum si prezenta musuroaielor, in porumbisti sau in lucerniere, pajisti, dar si la cultura rapitei (acolo unde plantele au rasarit). Avand in vedere acest aspect trebuie sa acordam o mare atentie monitarizarii culturilor de toamna, atat in luna noiembrie cat si pe parcursul iernii (atunci cand se poate intra in camp) sau la inceputul primaverii (luna martie). Este cunoscut faptul ca soarecii pot migra, fie spre ariile aflate in jurul localitatilor cele mai apropiate, fie spre solele vecine. Conform datelor din literatura de specialitate, soarecii de camp pot parcurge o distanta de 5-6 km pe zi!

Fig. 3
Fig. 3

Despre pagube si solutii…

Referitor la pagubele produse de soarecii de camp culturilor agricole, acestea variaza in functie de densitatea numerica a coloniilor la hectar. Se considera ca la o densitate mai mica, de 50-200 de colonii la hectar, culturile de toamna atacate se pot reface. La o densitate mai mare de 200 de colonii la hectar, pagubele incep sa fie evidente. Soarecii de camp pot consuma atat partile subterane ale plantelor cat si cele verzi. Cele mai mari pagube sunt cauzate semanaturilor proaspat rasarite (grau, orz, rapita de toamna), trifoliene, lucernierelor sau pajistilor permanente. De asemenea, soarecii consuma boabele de cereale aflate in camp si in depozite, legume, sfecla de zahar, etc. Ca urmare a situatiei din aceasta toamna, descrisa in prima parte a articolului, in porumbistile in care nu s-au executat lucrarile solului, ca urmare a secetei din aceasta toamna, soarecii au gasit hrana din belsug, populatiile acestora dezvoltandu-se, fiind ajutate si de conditiile meteo favorabile din aceasta toamna. In literatura de specialitate se mentioneaza faptul ca pierderile de recolta pe care le pot cauza soarecii de camp in anii cu invazii, pot sa ajunga la sute de mii de tone de cereale. Intr-un singur an, un singur individ poate consuma pana la 7 kg de boabe sau 11 kg din alte tipuri de produse vegetale!

Un alt semn care indica cresterea nivelului populatiilor de rozatoare este prezenta unui numar ridicat de pasari pradatoare care dau „tarcoale” porumbistilor, lucernierelor sau solelor unde se gasesc multisoareci de camp, in toamna anului 2018. In unele zone din sud-estul tarii am constatat prezenta unui numar insemnat de ulii care survolau porumbistile fiind in cautarea hranei. Din pacate sunt putini fermieri care au norocul sa aiba multe pasari de prada in zona lor de activitate. Pentru a avea multi pradatori ar trebui sa fie prezente refugii pentru acestia, cum ar fi perdelele forestiere de exemplu. Iar situatia perdelelor forestiere din tara noastra, stim cu totii cum se prezinta, adica foarte prost.

Fig. 4
Fig. 4

Metode de combatere

Posibilitatile de combatere chimica a soarecilor de camp sunt limitate. In prezent se folosesc rodenticide conditionate sub forma de pasta sau momeli gata preparate. Aceste solutii sunt eficiente pe suprafete relativ mici. In cazul suprafetelor mari, de zeci sau sute de hectare, actualele solutii de combatere sunt ineficiente. In trecut, pentru combaterea chimica a populatiilor de rozatoare s-a folosit produsul Thionex 35 EC, in doza de 3,0 litri la hectar (in 300 litri apa). Acest produs era de fapt un insecticid, cu substanta activa, endosulfan, care avea efect secundar foarte bun contra rozatoarelor. Succesul acestui produs a constat in faptul ca, fiind lichid, timpul de aplicare pe sole mari era scurt. Din cauza riscului de toxicitate, produsul a fost interzis. In toamna anului 2014 s-a dat o autorizare temporara pentru folosirea substantei active clorofacinona (75 mg/kg) in vederea combaterii rozatoarelor. Si in acest caz, exista efecte negative asupra mediului inconjurator. Sansele ca sa se mai dea o noua autorizare temporara pentru clorofacinona in cazul invaziilor puternice sunt scazute. Prin urmare, problema soarecilor din camp este una importanta, iar posibilitatile de combatere sunt limitate. Iar conditiile climatice atipice se pare ca favorizeaza inmultirea rozatoarelor.

Fig. 5
Fig. 5
O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News