Ce s-ar intampla daca fermierii din UE nu vor mai utiliza produsele pentru protectia culturilor?

Publicat de

O intrebare pe care si-o adreseaza frecvent atat fermierii, cat si cei care activeaza in cercetarea agricola, in agribusiness, in contextul in care Uniunea Europeana scoate ca pe „banda rulanta” tot mai multe substante active.
De curand, reteaua de socializare a Asociatiei Europene pentru Protectia Culturilor (ECPA) a pus, din nou, degetul pe rana, readucand in actualitate acest subiect: „Ce vor face fermierii daca nu vor mai utiliza produse de protectia plantelor?”, „Cum vor face fata atacului de daunatori, boli si buruieni?”, „Ce alternativa vor avea, in contextul in care tot mai multe voci contesta combaterea chimica, in favoarea celei biologice?”. Intrebari cu sau fara raspuns…

Planta de porumb, atacata de Tanymecus dilaticollis

                                                                              fuzarioza la grau

 

De-a lungul anilor, organizatii agricole europene au realizat diferite studii privind importanta pentru fermieri si, evident, pentru sectorul agricol a instrumentelor de protectia plantelor, ca: insecticidele, fungicidele si erbicidele. Studiile care au ramas inca de actualitate au demonstrat faptul ca, daca reglementarile ar limita produsele de protectie a plantelor (PPP) in Europa, aprovizionarea cu alimente va fi pusa in pericol, iar somajul va creste, „sanctionand” economia cu miliarde de euro pierderi.  De exemplu, fermierii britanici ar avea o scadere cu 10-20% a randamentului la grau, rapita, orz, seminte oleaginoase, sfecla de zahar, cartof. De asemenea, potrivit studiilor facute de catre specialistii din agribusiness, si cheltuielile privind cultivarea acestor culturi vor creste cu 15% pe hectar, insemnand evident costuri mari pentru toata lumea. Fermierii se bazeaza pe instrumente de protectia plantelor pentru a putea rezolva problemele privind combaterea bolilor, buruienilor, dar si a daunatorilor. Potrivit agricultorilor, utilizarea durabila si responsabila a PPP-urilor in fermele lor este extrem de importanta, culturile agricole facand fata concurentei buruienilor, bolilor, dar si daunatorilor. „PPP-urile reprezinta un instrument modern, important pentru a combate in mod sigur si eficient aceste probleme clasice din agricultura”, considera Amanda Zaluckyj, fermier din sud-estul statului Michigan, cu aproape 1000 de hectare, pe care cultiva porumb si soia. Amanda Zaluckyj este recunoscuta pentru postarile ei de pe retelele de socializare, unde dezbate probleme importante cu care se confrunta agricultura de astazi. Asa cum este si subiectul privind interzicerea neonicotinoidelor.

                                                                                      

planta de floarea-soarelui, atacata de Tanymecus dilaticollis                                                         grau atacat de  Eurygaster integriceps

Decizia europeana privind interdictia produsele din clasa neonicotinoidelor ramane in mentalul opiniei publice un subiect inca transant. Fermierii europeni neavand solutii sigure si viabile impotriva daunatorilor, care sa aiba acelasi efect ca si cele din clasa neonicotinoidelor sunt nevoiti fie sa ceara derogare, dupa derogare, asa cum este si cazul Romaniei, fie sa semene suprafete mici cu porumb, floarea-soarelui sau rapita.
Reamintim ca, pana la finele anului 2019, Comisia Europeana vrea sa scoata pe „tusa” mai multe substante active, o problema majora atat pentru fermieri, dar si pentru toti cei implicati in agribusiness.
Desi aparent, se crede ca retragerea de pe piata a tot mai multor substante active ar rezolva sau ar imbunatati problemele legate de mediu, inclusiv entomofauna utila, totusi acest lucru nu va face decat sa „mascheze”, sa traga sub pres niste probleme reale, acute pentru agricultura care se vrea a fi moderna, performanta. Probabil, ca in locul acestor substante retrase sau restrictionate vor veni niste formulari moderene, de ultima generatie, mult mai scumpe, poate cu o doza de aplicare mult mai mare, si la costuri mult mai ridicate, si poate cu un impact mult mai mare asupra mediului. Nu trebuie uitat faptul, ca daunatorii au devenit atat de rezistenti la insecticide, incat cu greu fac fata PPP-urilor existente. La fel se intampla si cu rezistenta buruienilor si a bolilor la erbicide si fungicide.
Vedem insa, in acest context care va fi viitorul agriculturii moderne, si ce solutii se vor gasi pentru o agricultura moderna.

cultura de porumb, infestata cu buruieni

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 250 – martie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News