Glifosatul, una dintre cele mai studiate molecule vreodata… Razboiul impotriva utilizarii glifosatului, departe de a se termina!

Publicat de

Glifosatul, una dintre cele mai studiate molecule vreodata…

Razboiul impotriva utilizarii glifosatului, departe de a se termina!

Desi este utilizat inca din 1974, dezbaterea privind siguranta si utilizarea in continuare a glifosatului nu a fost niciodata mai intensa ca acum. De curand, Bob Reiter, seful Diviziei de Cercetare si Dezvoltare Globala a culturilor – Bayer sustine ca: “Glifosatul este una dintre cele mai studiate molecule care a fost vreodata introdusa pe piata agricola. De multe ori s-a demonstrat ca avem un record extraordinar de siguranta”, titreaza site-ul AgriBusiness Global. Cu toate astea, in 2015, Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC) a publicat un raport care a concluzionat ca glifosatul a fost “probabil o cauza a cancerului”. Desi aceasta constatare a fost contrazisa de cercetarile altor Agentii de reglementare din intreaga lume, in anii care au urmat, multi adversari ai glifosatului au citat in mod constant raportul IARC ca “dovada” ca aceasta substanta activa este periculoasa pentru sanatatea umana si ar trebui interzisa. In anul 2017, glifosatul a fost reinnoit pentru utilizare in Uniunea Europeana (UE). Cativa membri s-au opus, pe baza raportului IARC, dar chiar si asa in urma voturilor a celor 28 de state membre ale UE (18 tari votand favorabil), s-a reaprobat utilizarea glifosatului pentru o perioada de 5 ani. In ciuda acestui fapt, una dintre tarile care au votat impotriva continuarii utilizarii glifosatului, Franta, a promis ca va “lua toate masurile necesare pentru a interzice produsul de indata ce va fi pusa la dispozitie o alternativa”.

Probleme in America

Imediat ce situatia privind glifosatul in UE s-a clarificat, eforturile privind interzicerea utilizarii acestei substante active s-au intensificat in America Latina. In Argentina si Brazilia, oponentii glifosatului au inceput sa ceara interzicerea utilizarii in 2018. In luna august 2018, in Brazilia un judecator federal a ordonat suspendarea vanzarii produselor care contin glifosat pana cand o “reevaluare toxicologica”, realizata de Autoritatea Sanitara a Braziliei ar putea fi finalizata. O luna mai tarziu, in luna septembrie, o instanta de apel din Brazilia a ridicat interdictia, spunand ca “nimic nu justifica” suspendarea de catre instanta inferioara. In acelasi timp, cand dezbaterea despre glifosat a avut loc in America de Sud, evenimentele privind viitorul erbicidului au avut un “turneu” interesant mai departe, spre nord, in SUA. In vara anului 2018, un juriu american din statul California a ajuns la un verdict impotriva erbicidului pe baza de glifosat si a producatorului sau, Monsanto (acum detinut de Bayer). Acest proces, cauzat de plangerea unui paznic care a pretins ca din cauza utilizarii glifosatui s-a imbolnavit (limfom non-Hodgkin), instanta pronuntandu-se in favoarea reclamantului, acordandu-i un prejudiciu de 289 milioane USD, care ulterior a fost redus la 78 milioane USD. Chiar si cu aceasta suma mai mica, Bayer a contestat in instanta acest verdict. Acest verdict a condus la mii de astfel de procese in Statele Unite, si care astepta sa fie judecate, iar “fortele anti-glifosat” pretind deja victoria.

“Glifosatul, o molecula politica”

Avand in vedere aceste evenimente si multe alte provocari din intreaga lume, Liam Condon, presedintele Diviziei de Stiinte a Culturilor, de la Bayer, spune ca este important ca agricultura sa vina in apararea glifosatului, in special in Europa. “Glifosatul este demonizat”, spune Liam Condon. “La un moment dat, Monsanto, mai mult sau mai putin, a renuntat la incercarea de a educa populatia cu privire la siguranta glifosatului. Trebuie sa incercam sa facem acest lucru in continuare”, a mai adaugat Liam Condon. Cativa alti observatori de piata sunt de acord cu punctul de vedere a lui Liam Condon. Acest lucru a fost clarificat in cadrul unei intalniri speciale pe tema glifosatului, realizata de Bayer ca parte a evenimentului “Future of Farming Dialogue 2018” din Manheim, Germania, septembrie 2018. Bill Reeves, directorul politicilor de reglementare si afaceri stiintifice pentru Bayer a declarat ca razboiul impotriva glifosatului a mers prea departe. “Aceasta este o molecula politica. Nu este doar un simbol al lui Monsanto, este un simbol al agriculturii moderne”, a mai spus Reeves.

Un alt vorbitor la eveniment, Guy Smith, director adjunct al Uniunii Nationale a Fermierilor din Regatul Unit, care este si fermier a fost de acord cu punctul de vedere a lui Liam Condon. “Glifosatul este o molecula politica si este atacat din cauza statutului OMG-urilor din Europa. Este uimitor pentru mine ca alte substante chimice mai periculoase, care sunt mai daunatoare in doze mai mici, nu sunt supuse aceluiasi control pe care-l are glifosatul”.

In Europa, Guy Smith a declarat ca a incurajat toate grupurile interesate sa protejeze glifosatul – companiile care il produc, oamenii de stiinta care au studiat siguranta utilizarii acestuia si producatorii insisi – sa vorbeasca in apararea sa. Cu toate acestea, majoritatea acestor eforturi s-au concentrat asupra producatorilor. “Este important ca fermierii sa demonstreze ca folosesc pesticidele in mod profesional”, a mai aduagat Smith. De asemenea, Guy Smith a atras atentia asupra faptului ca lupta pentru protejarea utilizarii glifosatului in agricultura trebuie sa fie o prioritate pe tot globul. “Daca am fi pierdut glifosatul, am fi pierdut lupta in combaterea multor buruieni. Trebuie sa luam in serios campania impotriva glifosatului, pentru ca, daca ajungem sa-l interzicem, orice lucru pe care il folosim in agricultura ar putea deveni interzis”, a avertizat Guy Smith.

Autor: Ing. Sorin Stefan, director tehnic ALCEDO

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 250 – martie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News