Cultura de praz, de la pregatirea solului la recoltare

Publicat de

Considerata cea mai veche planta legumicola, prazul se cultiva in Romania mai mult in zona de sud. Aceasta cultura se poate infiinta fie prin semanat direct, fie prin plantare de rasad. Prazul rezista la frig, iar semintele germineaza la 3-5°C. Iubeste solurile cu un pH neutru, dar si apa si lumina.

Pregatirea solului pentru semanat direct

Pentru acei legumicultori care infiinteaza cultura de praz prin semanat direct, pregatirea solului se face toamna si primavara. Pentru toamna, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

  1. Cartarea suprafetei unde urmeaza sa amplasati cultura de praz;

  2. Discuitul, dar si fertilizarea, aceasta din urma facandu-se in cele mai multe cazuri cu gunoi de grajd;

  3. Aratura trebuie sa fie cat mai adanca pentru afanarea solului.

Pentru primavara trebuie avut in vedere urmatoarele:

  1. Afanarea superficiala a solului;

  2. Fertilizarea de primavara si discuitul;

  3. Efectuarea de tratamente cu erbicide, omologate pentru preemergenta;

  4. Realizarea rigolelor (pentru modelarea terenului).

Plantatul in camp se face cel tarziu in luna iunie, iar in timpul perioadei de vegetatie sunt necesare 1-2 fertilizari faziale, cu azotat de amoniu, in doza de 130-150 kg/ha substanta bruta.

Despre recoltare, aceasta se face esalonat, toamna tarziu, in functie de destinatia productiei. Pentru consumul imediat, este bine sa scurtati radacinile si frunzele si sa faceti legaturi de 10-12 fire. Pentru consumul din timpul iernii, plantele dislocate cu radacina se pastreaza in pivnite sau se stratifica in nisip. Se mai poate pastra afara, in santuri, ingropat oblic si acoperit cu pamant pe toata lungimea tulpinii. In regiunile cu climat mai cald, prazul poate ramane in camp, de unde se recolteaza treptat, in functie de consum. 

Redactia

S-ar putea să te intereseze

Hot News