Daunatorii legumelor: Cand este momentul optim pentru a interveni?

Publicat de

Aspect comercial placut, productie buna, legume de calitate. Asta isi doreste orice legumicultor. Dar ce te faci atunci cand daunatorii iti dau peste cap toate aceste deziderate? Simplu… Monitorizezi culturile si actionezi fie preventiv, fie la aparitia simptomelor. Asadar, iata ce daunatori pot creea probleme culturilor de legume, dar si despre metodele de combatere.

Afidele. Sunt daunatori cunoscuti popular sub numele de “paduchi de plante”, de talie redusa, de 1 pana la 3 mm lungime, care formeaza colonii aglomerate pe aparatul foliar si dispersate pe inflorescente si flori. Adultii au de regula corpul fusiform, mai rar globulos. Ciclul de evolutie este de scurta durata, cuprins intre 25 si 30 zile. Numarul de generatii se succed in camp fara intrerupere, ajungand in medie la 10-12. Avand in vedere faptul ca majoritatea afidelor se manifesta ca daunatori care prefera o anumita planta gazda, este importanta cunoasterea acestora, a formei de manifestare a atacurilor si a pagubelor produse. In acest fel se poate stabili un plan corect de protectie fitosanitara.

– Paduchele verde al mazarei (Acyrthosiphon pisum) este un daunator care ataca in special cultura de mazare. Atacul este insotit de o secretie translucida, aderenta la substrat, care impiedica polenizarea si legarea fructelor. Paduchele verde apare mai ales in anii cu precipitatii moderate si alternanta de vreme calda si insorita, cand prin evaporarea apei se mentine in cultura un mediu umed, optim pentru dezvoltarea insectei. Adultii sunt de culoare verde-pal, de 2 pana la 3,5 mm lungime, cu antene si picioare zvelte. Atentie! Paduchele verde este trasnmitator de boli virotice.

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae). Cu toate ca acest daunator ataca peste 250 de specii de plante, preferat fiind piersicul, totusi in acest caz vorbim despre atacul asupra culturilor de ardei. Formeaza colonii aglomerate pe partea inferioara a frunzelor bazale, de unde migreaza pe flori si in interiorul acestora. Are corpul verde-brumariu, de 2,0-2,3 mm lungime, cu picioare si antene scurte. Este vector de viroze, la tomate, castraveti, salata, spanac, fasole etc.

Paduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae) ataca tomatele si vinetele. Specie termofila, apare frecvent in anii cu primaveri si veri calde si secetoase, formand colonii aglomerate pe partea inferioara a frunzelor, de unde migreaza pe inflorescente si flori. In camp prezinta doua perioade de maxima densitate numerica, in mai-iunie si august-septembrie. Transmite viroze la tomate, cartof si fasole.

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) este un daunator care ataca varza, conopida, ridichiile, guliile, hreanul etc. Atacul cel mai frecvent se inregistreaza in anii cu primaveri si veri timpurii si racoroase. Avand o rezistenta mare la temperaturi scazute, paduchele se mentine in culturile de legume crucifere pana la venirea anotimpului friguros. Atentie! {n loturile semincere ataca inflorescentele si pastaile tinere, care devin sistave si se usuca.

Ce tratamente se fac si ce produse folosim?

Pe langa tratamentele preventive este important tratamentul chimic cu insecticide. Printre produsele omologate, recomandam: Eforia 45 ZC (1-1,25 l/ha), Faster 10 CE (0,2%), Movento 100 SC (0,75l/ha), Nuprid Al 200 SC (0,04%), Nurelle D 50/500 EC (0,06%).

Felicia RUSANU

S-ar putea să te intereseze

Hot News