Bayer Media Fair 2018: Industria protectiei plantelor, una dintre cele mai reglementate din piata!

Publicat de

Luna trecuta, la sediul companiei Bayer a avut loc un eveniment important cu presa agricola, un concept nou de informare, si anume, “Bayer Media Fair 2018”. Intalnirea cu presa a fost organizata intr-un mod inedit, pe mai multe ateliere de informare, fiecare specialist de la Bayer venind cu noutati si informatii despre industria de protectie a plantelor.

Cuvantul de bun venit i-a apartinut directorul Bayer Romania si seful diviziei CropScience pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Pascal Cassecuelle, care a facut si o “incursiune” in trecutul de succes al companiei. “Succesul Bayer atat in Romania, cat si la nivel global se bazeaza pe inovatie, iar clientii nostri beneficiaza in fiecare zi de cele 4,4 miliarde de euro, bani pe care compania ii investeste anual in cercetare si dezvoltare. Si pentru 2018 avem in plan investitii, inovatia fiind activitatea noastra principala. Vom lansa noi produse-erbicide pentru culturile agricole. In fiecare an, echipa Bayer Romania face in jur de 6.000-7.000 de vizite la fermele din tara. Este foarte important pentru noi sa fim recunoscuti ca un consultant de incredere pentru producatorii agricoli din Romania. Anul trecut am castigat o cota de piata importanta, ceea ce inseamna ca  fermierii au preferat solutiile noastre”, a spus Pascal Cassecuelle.

“Intre 8-15 ani dureaza introducerea pe piata a unui produs genetic nou”

Primul atelier de prezentare la care am luat parte a fost cel dedicat tehnologiilor privind ameliorarea plantelor. Un concept aparent greoi pentru cei care nu stapanesc acest domeniu, dar destul de important pentru industria protectiei plantelor. De aceea, Marius Stanciu, Seeds Manager Bayer ne-a explicat in detaliu ce inseamna ameliorarea plantelor: “Ameliorarea plantelor a inceput cu mii de ani in urma, iar in trecut ameliorarea insemna selectia dupa anumite caracteristici, ca de exemplu marimea stiuletelui, a spicului, culoare sau gust. Intre timp au aparut diferite tipuri de ameliorare, ajungandu-se acum la noi tehnici mult mai exacte prin tehnologii genetice performante”. Referitor la perioada unei seminte de la ameliorare si pana la vanzare, specialistul Bayer a precizat: “Ameliorarea dureaza intre 8 si 12 ani. In acelasi timp se face partea de cercetare si dezvoltare a caracterelor, care poate dura 4-8 ani. Urmeaza apoi testarea propriu-zisa si decizia de lansare a soiurilor sau hibrizilor in piata, care are nevoie de cel putin 3 ani. Deci, intre 8-15 ani sunt alocati introducerii pe piata a unui produs genetic nou. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca un hibrid ramane in piata, in medie, 4 ani de zile”.

Inovare si siguranta: sistemele Easy Flow…

Al doilea atelier de informare a fost cel al dr. ing. Maria Niculiu, specialist omologari Bayer Romania, care ne-a adus informatii despre utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor “Aceasta industrie in care activam este una dintre cele mai reglementate din piata, fiind multe acte normative care stabilesc reguli clare, dar si elementele de siguranta privind atat operatorul cat si mediul. Bayer a organizat numeroase evenimente cu scopul de a instrui fermierii si distribuitorii privind utilizarea in siguranta a echipamentelor de protectie si, bineinteles, aplicarea in siguranta a produselor de protectia plantelor”, a explicat Maria Niculiu.

In ceea ce priveste metodele de pregatire a solutiilor de stropit, specialistul Bayer a prezentat sistemele de transfer Inchise Easy Flow, ce previn contaminarea accidentala a operatorilor si a mediului inconjurator, in timpul pregatirii solutiei de stropit. Deja, compania Bayer a inceput instalarea gratuita a acestui sistem, iar fermierii, mai ales cei care au exploatatii mari au fost deschisi la aceasta noutate.

De asemenea, Maria Niculiu a vorbit si despre gestionarea efluentilor fitosanitari cu ajutorul Phytobac-ului. “Efluentii fitosanitari inseamna resturi ale solutiei de stropit ramase dupa aplicare, resturi de solutie diluata din cuva echipamentului de stropit, apa de clatire a cuvei, apa de spalare a exteriorului echipamentului de tratat si a altor utilaje sau diverse scurgeri accidentale de produs sau de solutie la prepararea amestecului de stropit. Phytobac-ul reprezinta solutia simpla si ingenioasa pentru reducerea riscului poluarii apei si solului cu efluentii fitosanitari. Este de fapt un bazin ce permite recuperarea si biodegradarea completa a efluentilor fitosanitari”

PPP-urile, sigure din punct de vedere al sanatatii

O alta tema abordata in cadrul Bayer Media Fair 2018 a fost si siguranta alimentara si sanatatea umana, informatii importante aduse in prin-plan de catre Ion Mutafa, reprezentantul Bayer pe Departamentul de Dezvoltare si Inregistrare. Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca, produsele de protectie a plantelor (PPP) omologate sunt reglementate legislativ, fiind sigure din punct de vedere al sanatatii. Regulamentul european reglementeaza strict limita maxima de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar. Produsele de protectia plantelor sunt cele mai reglementate. Este o legislatie complexa si din ce in ce mai exigenta, care ingreuneaza procesul de omologare. Reziduurile se regasesc aproape in tot ceea ce consumam, fiind acele urme chimice prezente in produsele destinate hranei umane si animale, neafectand sanatatea acestora. Important de stiut este faptul ca pragul administrativ al reziduurilor la care ne referim nu este unul de sanatate. Pragul de sanatate este de 100 de ori mai mare, ceea ce inseamna ca nivelul de reziduuri din PPP-uri este stabilit la un nivel de 100 de ori mai mic”, a precizat Ion Mutafa.

Specialistul de la Bayer a atras atentia si asupra faptului ca: Pentru a nu se depasi limita maxima de reziduuri, tratamentele trebuie sa se realizeze asa cum noi (n.r- Bayer) recomandam pe eticheta fiecarui produs (doza, intervalul de aplicare, numarul de tratamente, perioada de la ultimul tratament la recoltare). Nivelul de reziduuri depinde foarte mult de substanta activa si formularea produsului, in functie de zona si tipul de cultura. Este important pentru fermierii care vor sa exporte sa verifice daca substantele active sunt omologate in tara de destinatie si, evident,  care sunt limitele de reziduuri permise, mai ales daca tranzactia este extracomunitara”.

Agricultura moderna a mileniului trei

Digitalizarea agriculturii a fost un alt subiect adus in atentia jurnalistilor de catre Sorin Daraban, directorul de marketing al companiei. Acesta a subliniat importanta digitalizarii in ferme, evidentiind faptul ca agricultura moderna a mileniului trei se va axa pe digitalizare (IT) si biotehnologii. “In Romania gradul de digitalizare este unul destul de redus, aplicatiile mobile fiind cele mai acceptate de catre fermieri. Agricultura digitala este practicata in tara noastra doar pe cateva zeci de mii de hectare, dar pe masura ce serviciile de profil vor fi capabile sa demonstreze si beneficiile pe care le aduc, cu siguranta procentul de implementare in teren va creste. Agricultura digitala nu-si doreste sa livreze doar produse, ci solutii integrate care sa priveasca spre viitor, catre o viziune ce apartine mileniului trei”.

Identificarea buruienilor pe baza fotografiilor

Ca si noutate, Sorin Daraban a tinut sa precizeze ca Bayer dezvolta o alta aplicatie, utila pentru fermier, ce consta in identificarea buruienilor pe baza fotografiilor. Despre aceasta aplicatie, Sorin Daraban a  explicat ca prin fotografiile pe care fermierul le va face cu buruiana problema isi va creea un profil pe ferma si sola, si astfel va contribui si la perfectionarea aplicatiei, gradul de acuratete al aplicatiei atingand in acest fel procentul de 100%. Directorul de marketing, Sorin Daraban  a mai spus ca Bayer doreste sa dezvolte aplicatii similare si pentru boli si daunatori.

Asadar, avand in vedere noutatile, informatiile, discutiile privind industria protectiei plantelor, Bayer Media Fair 2018 s-a incheiat cu o runda de intrebari si raspunsuri, sustinuta, evident, de reprezentantii Bayer si jurnalistii din presa agricola.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News