Field Day BASF 2018, pentru culturi horticole

Publicat de

“Anul acesta, productii record la mar”

In statiunea pomicola de la Voineasa, merele se insira mandre pe sarma, rumene si rotunjoare, de parca ar fi trase la indigo. In lotul demonstrativ pregatit de BASF, soiul Gala a impresionat pe cei prezenti la eveniment, ultimul dintre cele 12 organizate in camp in aceasta vara, prin vigoarea si prospetimea fructelor. Nu intamplator, organizatorii au dorit sa prezinte celor pasionati de pomicultura si, mai cu seama fermierilor cu state vechi in acest domeniu, noutatile pe care specialistii BASF le-au povestit inca din iarna, la simpozioanele organizate. Proba insa, tot in camp se face, iar vorbele specialistilor capata forta abia atunci cand poti sa atingi, sa mirosi si sa gusti rodul pamantului si pana la urma a tot ceea ce ai investit in el. “Ne-am bucurat sa aflam ca oamenii din Voineasa, dupa ce treceau pe langa lotul acesta tratat cu produsele proaspat lansate, au inceput sa mearga intr-un numar foarte mare la farmaciile fitosanitare si-au cumparat DelanPro si Sercadis. Cu ele ne mandrim acum. Pentru ca si-au dovedit cu adevarat valoarea, mai ales in aceste luni, in care ploaia nu ne-a dat pace si a fost nevoie de aplicarea tratamentelor dupa fiecare aversa”, a povestit Robert Baicoianu, director de vanzari culturi horticole BASF.

“Sistemul imunitar al plantelor trebuie protejat de produse noi, de calitate!”

Delan Pro si Sercadis sunt cele doua produse care vin sa completeze portofoliul larg al companiei. Ditianonul, substanta activa, cunoscuta de fermieri ca fiind cea care a dat valoare vechiului Delan, este utilizata in Europa de mai bine de 50 de ani in tari cu traditie in ceea ce priveste marul, cum sunt Polonia, Franta, Germania. “Sunt doua motive pentru care il apreciem asa de mult: in primul rand vorbim despre o eficacitate dovedita in diferite conditii climatice, iar in al doilea rand, ditianonul nu a inregistrat aparitia formelor de rezistenta, pentru ca are un mecanism de actiune multi-site. Asadar, am trasformat DelanPro intr-un produs foarte complex in combaterea rapanului. Se pot aplica maximum 6 tratamente pe sezon si are o fereastra foarte larga de aplicare”, a explicat Georgiana Bebeselea.

Fara o protectie corecta a plantelor, fara sa se respecte procesul tehnologic si mai cu seama fara o atentie sporita la perioadele lungi de ploaie, cand trebuie mereu actionat, culturile de mar au puternic de suferit. Conditiile climaterice neprientenoase din acest an, ploile abundente cazute tocmai atunci cand soarele ar fi trebuit sa bata cu putere, au determinat fermierii sa aplice si 13-14 tratamente. “Si plantele au sistem imunitar. Aplicand astfel de produse, cum este Delan Pro, planta intra intr-un sistem de alerta. Prin multiplele ei mecanisme de aparare, apare ingrosarea peretului celular, epiderma frunzei devine mai groasa si astfel, patrunderea agentului patogen se face mai greu. Companiile incearca sa vina cu produse noi. Pentru a lansa un produs, e nevoie de 10 ani de teste si de efort impresionant. Incercam sa venim cu moduri noi de actiune, prin care sa eliminam formele de rezistenta”, a spus Georgiana Bebeselea, punctand atuurile produsului proaspat testat in camp.

Nici Sercadis nu se lasa mai prejos. Dimpotriva. Actiunea puternica asupra rapanului si fainarii, doua boli des intalnite in plantatiile de mar, il recomanda pentru a fi utilizat fara temeri. “Detine o substanta activa noua, face parte din ultima generatie de produse care apartine unei familii cu o eficienta ridicata. Ne referim la produsele care actioneaza asupra enzimei succinat dehidrogenaza. Cel mai important aspect al acestui produs il constituie cele doua componente: hipofil si hidrofil, in acest fel se fixeaza foarte bine de cuticula frunzelor. Aplicat mai cu seama in preventie, maxim 3 tratamente si asociat cu un produs de contact, daca in zona respectiva presiunea este foarte mare, Sercadis atrage cu siguranta rezultate extrem de bune. Ideal este sa fie combinat cu Delan Pro”, recomanda directorul de vanzari BASF.

Soiuri cat mai reziste. Acesta este viitorul!

Mana, fainarea la vita-de-vie, putregaiul negru, putregaiul cenusiu, manifestat anul acesta prin niste forme atipice, au pus in alerta specialistii in PPP-uri. Iar batalia cea mare a inceput sa se dea pe crearea unor produse, care sa contina substante active inovatoare, menite sa aduca un plus de de eficacitate, sa creasca numarul de zile dintre tratamente, sa ofere flexibilitate. “La pomicultura, avem produse aplicate in momente cheie ale sezonului. Produsul Bellis, pe care l-am omologat in 2015, il recomandam a fi aplicat pentru a mari perioada de depozitare. Moment extrem de important pentru fermieri, sa treci cu bine peste ea, inseamna sa-ti poti vedea afacerea mergand mai departe”.

Soiuri cat mai reziste. Acesta este viitorul. Iar cercetatorii de la statiunea Voinesti pe acestea mizeaza. Directorul statiunii, Gheorghe Petre, vorbeste cu mandrie despre cele 16 soiuri rezistente genetic, obtinute in ultimii ani in statiune, ale caror tratamente s-au injumatatit de la 14 la 7.  “Daca produsele de la BASF sunt aplicate in partea a doua de vegetatie, inspre perioada de recoltare, capacitatea de pastrare a fructelor sporeste, stopandu-se astfel, bolile de depozit. Anul acesta, productia este mult mai mare, peste nivelul asteptat. La noi, cel putin 30.000-40.000 de tone la tot bazinul pomicol. Iar la un hectar, peste 20 de tone. In plantatiile superintensive, 50 de tone, la hectar. Problema majora pe care o avem este valorificarea produselor”, aminteste directorul despre majoritatea fermierilor, ajunsi sa-si vanda merele pe nimic, nereusind adeseori sa-si acopere costurile de productie.

“Culturile trebuie protejate si dupa recolta!”

Clima s-a schimbat si odata cu ea, fermierii au schimbat si ei macazul. De cele mai multe ori, ajung sa recolteze chiar si cu doua saptamani inainte de data cu care eram obisnuiti acum ceva ani. In aceste conditii, perioada de la recoltare pana in toamna creste, iar planta trebuie in continuare protejata. Recomandarile specialistilor BASF s-au indreptat si catre solutiile de preventie, care pot oferi satisfactii uimitoare in viitorul an de productie. “Tineti cont de perioada de cand s-a terminat recoltatul si pana la inceputul lui noiembrie, cand apar primele brume si cad frunzele. Este o perioada in care multi dintre dumneavoastra nu mai aplicati niciun tratament. Lastarii cresc, plantatia este supusa atacului de agenti patogeni sau de insecte. Va recomandam sa aplicati cateva produse simple, poate sulf, poate cupru sau alte produse de contact, dar nu lasati luni de zile plantatiile fara protectie. In acest fel, in primavara se reduce numarul de tratamente, iar culturile vor evolua frumos”, a sfatuit Baicoianu fermierii, mentionand fiecare pas ce trebuie facut pentru reusita in camp. Iar marturie ii stateau merele rumene si parfumate din plantatie, bine ingrijite, bogate, asemenea unor ciorchini de struguri, gata sa poposeasca pe mesele pofticiosilor.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 243 – august 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News