Regalis®Plus, Primul regulator de crestere omologat in Romania pentru culturile de mar, par si prun!

Publicat de

Regalis®Plus, 

Primul regulator de crestere omologat in Romania pentru culturile de mar, par si prun!

In urma cu cateva saptamani, BASF Agricultural Solutions Romania a lansat la Targu Mures, Regalis®Plus, primul regulator de crestere omologat in Romania, pentru culturile de mar, par, gutui, prun si mosmon.  La eveniment au luat parte aproape 120 de fermieri din majoritatea zonelor pomicole importante din tara.

Regulatorul de crestere pentru pomii fructiferi Regalis®Plus va fi disponibil pentru comercializare incepand din sezonul 2019, pentru toti pomicultorii. Produsul este insa recomandat in special pentru plantatiile de mar si par, cultivate in sistem intensiv si superintensiv. Momentul lansarii in Romania a acestui produs este cat se poate de oportun, avand in vedere faptul ca suprafetele cultivate in aceste sisteme au inceput sa creasca si in Romania. Produsul este deja cunoscut si utilizat cu incredere in tarile europene, de peste 10 ani.

Pentru pomicultorii profesionisti este important sa obtina un echilibru intre cresterea vegetativa a pomilor si dezvoltarea fructelor, pentru productii ridicate, de calitate si mai ales constante. Regalis® Plus este singurul regulator de crestere pentru pomii fructiferi care le poate oferi pomicultorilor acest nivel de precizie in productia moderna de mere.

fig. 1
fig. 1

Beneficiile utilizarii lui Regalis® Plus

Beneficiind de tehnologia AgCelence®, produsul Regalis®Plussi-a dovedit eficacitatea an de an, fiind inclus in toate planurile de tratament ale pomicultorilor europeni. Pe langa efectul de regulator de crestere, care reduce cresterea lastarilor cu pana la 40-50%, Regalis®Plus combate si focul bacterian. De aici, rezulta o serie de avantaje semnificative pentru fermele pomicole. Cel mai important, avand in vedere situatia din Romania, este faptul ca acest regulator de crestere se va dovedi extrem de util in conditiile lipsei acute de forta de munca.

Monitorizand tendintele si tehnologiile utilizate in alte tari, consideram ca acest produs va aduce numeroase beneficii pomicultorilor romani: va reduce cresterea lastarilor si astfel se vor reduce costurile cu taierile, se va economisi timp si putem rezolva problema cu lipsa fortei de munca. In al doilea rand, Regalis®Plus contribuie la optimizarea productiei, influenteaza pozitiv legarea fructelorsi calitatea productiei. In al treilea rand, imbunatateste rezistenta fiziologica a plantei, declanseaza mecanismele sale naturale de aparare si avem un bun control asupra focului bacterian. Concret, Regalis®Plus aduce un echilibru mult asteptat culturilor de mar”, explica Georgiana Bebeselea, responsabil marketing Culturi Horticole in cadrul BASF Agricultural Solutions Romania.

fig. 2
fig. 2

De ce sa utilizam Regalis®Plus?

Produsul actioneaza ca regulator de crestere, contribuie la optimizarea productiei si creste rezistenta plantei la focul bacterianMai exact, Regalis®Plus va face ca arhitectura coroanei pomilor sa fie mai aerisita, permitand astfel luminii sa patrunda foarte bine. Pe langa reducerea timpului alocat taierilor, putem enumera si alte avantaje pentru fermieri: fructele vor fi uniform colorate, uniforme si in ceea ce priveste marimea. Productia este optimizata in mod continuu, asigurand o constanta de la un an la altul.In plus, utilizarea Regalis®Plus contribuie si la o acoperire mai buna a tratamentelor fitosanitare, si la o uscare mai buna a frunzelor si a fructelor dupa ce au cazut precipitatii. Toate acestea converg in obtinerea unor rezultate economice si financiare favorabile pentru fermieri.

Cum sa utilizam Regalis®Plus?

Produsul contine 100 g/kg din substanta activa prohexadion-calciu avand o formulare pe baza de granule dispersabile in apa. Aceasta inhiba procesul de sinteza a giberelinelor, inhiba sinteza etilenei si interfereaza cu metabolismul flavonoidelor. Folosit ca regulator de crestere pentru livezile de mar, par si prun, Regalis®Plus se poate aplica intr-unul sau doua tratamente pe sezon. In primul caz, aplicarea se face in perioada infloritului, in doza recomandata de 2,5 kg/ha. In cazul in care optam pentru 2 tratamente pe sezon, doza recomandata este de 1,5 kg/ha pentru fiecare tratament. Primul tratament se va face pe perioada infloritului, iar al doilea la inceputul formarii fructelor. In aceasta varianta, combatem si focul bacterian. Atentie! Nu se vor aplica mai mult de 3 kg/ha intr-un sezon de vegetatie.

Pentru combaterea focului bacterian din livezile de mar, par, mosmon si gutui, produsul se aplica in doua tratamente pe sezon. Doza pentru culturile de mar si mosmon este de 1,25 kg/ha, iar pentru parsi gutui este de 1,5 kg/ha. In ceea ce priveste compatibilitatea, regulatorul de crestere Regalis®Plus nu trebuie amestecat cu alte produse pe baza de calciu, utilizate in cazul carentelor de calciu. In rest, produsul este in general compatibil cu insecticide si fungicide, dar amestecul trebuie verificat in prealabil.

fig. 3
fig. 3

Echipa BASF, intotdeauna aproape de fermieri!

Evenimentul de lansare a fost un regal, in adevaratul sens al cuvantului, daca pot face un joc de cuvinte, atat din punctul de vedere al organizarii, cat si al implicarii fermierilor invitati”, spune Robert Baicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF. ”Consider ca a fost cel mai reusit eveniment de lansare de pana acum. Am vazut foarte mult interes din partea invitatilor. Au fost multe intrebari legate de aspectele tehnice si de avantajele produsului. Toate acestea arata ca interesul partenerilor nostri din ferme este din ce in ce mai mare. Am incredere ca, in contextul problemei tot mai acute a lipsei fortei de munca, Regalis®Plus se va dovedi un real sprijin pentru pomicultori. Din acest punct de vedere, noi, cei de la BASF, ne bucuram sa putem fi un sprijin pentru fermieri, nu doar din punct de vedere fitosanitar, ci si tehnologic si economic”, a explicat Baicoianu.

Anul 2018 a fost unul in care echipa BASF a fost prezenta in foarte multe zone pomicole ale tarii. Acesta a fost al 42-lea eveniment organizat de echipa de culturi horticole si de marketing din acest sezon. Au fost atat evenimente organizate in sala, cat si evenimente in camp, prezentari, concursul de vinuri, conferintele pentru fitofarmacii. ”De pe colinele Iasilor pana pe Valea Dambovitei, din Falticeni pana la Suceava, am reusit anul acesta sa fim aproape de fermele horticole din intreaga tara, acoperind toate ariile de interes. Am simtit ca am facut parte din armonia lucrului bine facut, simtim ca aroma merelor, a toamnei bogate s-a datorat si produselor noastre, iar pentru aceasta le multumim tuturor celor care urca neincetat pe culmile performantei, alaturi de BASF”, a mai spus directorul de vanzari pentru culturi horticole, Robert Baicoianu.

La finalul evenimentului, echipa BASF, prin tragere la sorti a vrut sa rasplateasca pe 3 dintre fermierii prezenti cu cate o diploma de excelenta.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News