Compania Bayer Romania: Restrictionarea utilizarii neonicotinoidelor pune in pericol culturile de porumb si floarea-soarelui

Publicat de

Colaborarea intre agricultori si apicultori pentru protejarea insectelor polenizatoare este esentiala, in special, in contextul unei populatii globale in crestere si a provocarilor de ordin climatic. In viziunea Bayer, accesul fermierilor la tratamente si produse de protectie a plantelor cu eficacitate demonstrata stiintific si sigure pentru om si mediu, ce pot raspunde cu succes nevoilor specifice, reprezinta singura optiune sustenabila.

Tratarea semintelor cu neonicotinoide a redus semnificativ prezenta infestarii cu Tanymecus dilaticollis

Culturile de porumb si floarea-soarelui din Romania sunt amenintate de Tanymecus dilaticollis, un daunator prezent in sud-estul Europei. Tratarea semintelor cu neonicotinoide a redus semnificativ prezenta infestarii, fiind considerata de catre fermieri cea mai eficienta si mai sigura optiune existenta pe piata la ora actuala. Riscul ramane insa extrem de ridicat, iar restrictionarea sau interzicerea acestor substante reprezinta un pericol real pentru recolte si poate genera pierderi importante.

Cercetarile au demonstrat ca pentru un grad mediu-inalt de infestare cu Tanymecus dilaticollis, pierderile pot fi egale cu echivalentul a 21% din productia totala de porumb in Romania la nivelul anului 2014: echivalentul a circa 300 de milioane de euro. Pentru floarea-soarelui, acelasi grad de infestare, mediu-inalt, ar genera pierderi de pana la 81 milioane de euro, respectiv 13% din productia la nivel national in anul 2014.

Totodata, testele realizate in zone cu infestare scazuta, medie si ridicata au indicat o crestere de la 11,9% pana la 80% a productivitatii culturilor protejate cu produse de protectia plantelor: tratament samanta pe baza de neonicotinoide comparativ cu loturile netratate. “Siguranta si sustenabilitatea sunt o prioritate in fiecare etapa a activitatii noastre. Bayer investeste in mod constant in cercetare pentru a dezvolta substante active cu eficienta sporita in privinta daunatorilor, dar fara efecte negative asupra mediului inconjurator si sanatatii fermierilor si consumatorilor. Studiile au demonstrat ca tratamentul semintelor cu neonicotinoide reprezinta o optiune sigura pentru combaterea daunatorilor si suntem increzatori ca autoritatile europene vor lua o decizie favorabila in privinta utilizarii acestora”, a spus Pascal Cassecuelle, directorul Bayer Romania si seful diviziei Crop Science pentru Romania, Bulgaria si Moldova.

De ce sunt importante neonicotinoidele?

– Tratamentul este aplicat la nivelul semintei, asigurand protectia plantelor fara a fi necesara utilizarea altor produse in perioada de vegetatie;

– Aplicarea localizata reduce suprafata de contact cu substanta activa;

– Dozajul este realizat in mod controlat, cu un impact minim asupra mediului inconjurator, insectelor benefice si operatorilor;

– Costurile scazute fac culturile mai accesibile, putand asigura resursele de hrana pentru un numar mai mare de oameni.

O privire de ansamblu

Utilizarea tratamentului semintelor cu neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam) la culturile de porumb si floarea-soarelui a fost restrictionata in 2013 de catre Comisia Europeana, in urma unui studiu al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) ce indica existenta unei potentiale legaturi intre acest tip de produse de protectie a plantelor si sanatatea coloniilor de albine. Cu toate acestea, de la impunerea restrictiilor la nivelul Uniunii Europene si pana in prezent, nu a fost raportata o imbunatatire a sanatatii coloniilor de albine. In fapt, cresterea constanta a populatiilor de polenizatoare a fost indicata inca din 2004, de la 11,6 milioane in 2004 – 2006 la 15,7 milioane in 2014 – 2016. Este de mentionat ca scaderea numarului de colonii poate fi atribuita unor factori precum practicile apicultorilor, atacul daunatorilor si parazitilor asupra coloniilor de albine. Bayer subliniaza ca bunele practici in domeniul gestionarii responsabile si in siguranta a produselor de protectia plantelor (stewardship) si un program de management integrat al daunatorilor pot consolida suplimentar demersurile de protejare a polenizatorilor, insecte ce au un rol fundamental in asigurarea resurselor de hrana pentru toti locuitorii planetei.

Material furnizat de Bayer Romania

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News