Inainte de culesul viilor, Daunatorii inca pot face pagube!

Publicat de

Prof. univ. dr. Ioan ROSCA –

USAMV Bucuresti – 

In Romania, in cultura vitei de vie exista foarte multi daunatori, dintre care 20 sunt periculosi. In aceasta perioada, se poate spune ca din punct de vedere al daunatorilor, ce a fost mai greu pentru plantatiile de vita de vie a trecut, insa nu trebuie neglijat atacul moliilor. In acest articol vreau sa va prezint trei dintre cei mai agresivi daunatori, care pot face probleme, acum inainte de culesul viilor. Asadar vom vorbi despre: eudemisul vitei de vie sau molia vitei de vie (Lobesia botrana), cochilisul vitei de vie sau molia bruna a strugurilor (Eupoecilia ambiguella) sau al acarienilor.

Descrierea daunatorilor

Lobesia botrana (eudemisul vitei de vie sau molia vitei de vie) este intalnita indeosebi in zonele viticole de la ses din sudul Romaniei. Adultul este un fluturas de 7-8 mm lungime, are anvergura aripilor de 18-20 mm, aripile anterioare sunt colorate diferit, cu pete de culoare bruna care alterneaza cu pete de culoare cenusie-albastruie (fig. 1). Larva este o omida de culoare verde maslinie-cenusie, de 10-12 mm, cu capul, pronotul si picioarele brune (fig. 2).

Figura 1

 

Figura 2

Este specie cu 2-3 generatii pe an (a doua in iulie-august, iar a treia in august-mai anul urmator). Ouale femelelor acestor generatii sunt depuse izolat sau in grupe mici, pe boabele verzi sau in parga. Larvele celei de a doua generatii, aparute in august se hranesc cu pulpa boabelor de la soiurile timpurii, iar cele ale generatiei a treia cu boabele in parga ale soiurilor tardive (fig.3). Boabele atacate se inchid la culoare, se zbarcesc si sunt adesea infectate cu ciupercile Botrytis cinerea sau Penicillium glaucum si putrezesc (fig. 4), iar vinul obtinut este de calitate inferioara si nu se poate pastra in vinoteca.

Figura 3

 

Figura 4

Combaterea moliei strugurilor este in general preventiva, deoarece larvele daunatorului sunt sensibile la actiunea produselor de protectia plantelor numai imediat dupa eclozare. In prezent se inregistreaza curba de zbor a adultilor cu ajutorul capcanelor feromonale ATRABOT E 7,29, o capcana la 3 ha sau 2 capcane la 5 ha. Pragul economic de daunare (PED-ul) este de 5-7 larve vii la 100 struguri sau 1-2% boabe atacate, pentru generatiile 2 si 3, sau 100 masculi/capcana/saptamana in perioada de zbor a adultilor. Combaterea chimica se face in general prin tratament in fenofaza de parga a boabelor. In zonele endemice puternic infestate se recomanda efectuarea si a celui de al treilea tratament, cu 20-25 zile inainte de recoltare, folosindu-se preparate cu toxicitate si timp de pauza reduse. Pentru combaterea chimica, recomandam insecticide ca: AFFIRM, in doza de 1,5 kg/ha; AVAUNT 150 EC, in doza de 0,25 l/ha; CORAGEN, in doza de 0,15-0,175 l/ha; DECIS 25 WG, in doza de 0,03 kg/ha; DECIS MEGA 50 EW, in doza de 0,150 l/ha; FASTAC ACTIVE, in conc. de 0,02%; FASTER 10 EC, in doza de 0,2 l/ha; FURY 10 EC, in doza de 0,2 l/ha sau conc. 0,02%; INSEGAR 25 WG, in conc. de 0,03%; KAISO SORBIE 5 EG, in doza de 0,150 kg/ha; KARATE ZEON, in conc. de 0,015% sau in doza de 0,15 l/ha in 1.000 l solutie; LASER 240 EC, in doza de 0,15-0,20 l/ha; MOSPILAN 20 SP, in doza de 0,250 kg/ha in 1.000 l solutie; PYRINEX M22, in doza de 2,2 l/ha; RELDAN 22 EC, in doza de 2,2 l/ha in 1.000 l solutie (ATEN|IE nu se aplica inaintea coacerii); RUNNER 2 F, in doza de 0,3 l/ha sau in conc. 0,03% in 1.000 l solutie; SUMI ALPHA 5 EC, in doza de 0,2 l/ha in 1.000 l solutie; VANTEX 60 CS, in doza de 0,05 l/ha.

Recunoasterea moliei brune a strugurilor…

Eupoecilia ambiguella (molia bruna a strugurilor sau cochilisul) semnalata in podgoriile de deal din zona de silvostepa, produce pagube in zonele cu regim de ploi mai bogat. Adultul este un fluturas de talie mica, cu aripile de culoare deschisa, cu lungimea corpului de 8 9 mm. Aripile anterioare prezinta o pata mediana (fig. 5). Larva matura, are 10 12 mm lungime, de culoare bruna-roscata cu nuante maslinii, iar corpul prezinta numerosi negi de culoare bruna (fig. 6). Specie cu doua generatii/an, larvele celei de a doua generatie ataca boabele verzi sau in parga. La inceputul lunii iulie, larvele generatiei intaia complet dezvoltate, larvele se impupeaza iar la inceputul lunii august, apar fluturii. Zborul fluturilor dureaza 3 4 saptamani, iar dupa copulatie femelele depun ouale pe boabele verzi sau in parga. Omizile ce apar se infasoara cu matase baza boabelor, in care produc perforatii si se hranesc cu pulpa lor. Deranjate in mediul lor, cad lent pe firul matasos pe care il secreta, refugiindu-se in crapaturile scoartei butucilor sau corzilor. In august sau prima jumatate a lunii septembrie, larvele sunt complet dezvoltate, si se retrag pentru iernare. Larvele celei de-a doua generatie rod pulpa boabelor, uneori si semintele. Boabele atacate sunt unite cu fire matasoase. Atacul larvelor generatiei a II-a favorizeaza instalarea si raspandirea putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea). Masurile de reducere a populatiei daunatorului, avertizarea masurilor de combatere, ca si combaterea chimica sunt asemanatoare cu cele de la eudemisul vitei de vie. Feromonul utilizat in lucrarile de prognoza si avertizare pentru aceasta specie se numeste ATAMBIG Z 9.

Figura 5

 

Figura 6

Pentru combaterea chimica a moliei brune a strugurilor, puteti apela fie la AVAUNT 150 EC, in doza de 0,25 l/ha, dar si la FASTAC ACTIVE, in conc. de 0,02%.

Pe langa cele doua molii, trebuie mentionat faptul ca sunt si acarieni care apar in plantatiile viticole, si anume: Phyllocoptes vitis (acarianul filocoptid al vitei de vie), Eotetranichus carpini (acarianul galben al vitei de vie), Eriophyes vitis (acarianul galicol sau erinoza vitei de vie), si Tetranychus urticae (paianjenul rosu comun). Daca primii trei daunatori nu sunt asa de periculosi totusi, paianjenul rosu comun trebuie atent monitorizat.

Despre paianjenul rosu comun

Tetranychus urticae (paianjenul rosu comun) este raspandit in toate plantatiile de vita de vie din Romania. Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0,36 0,53 mm lungime, de culoare variabila, de la galben inchis pana la roz inchis. Pe partea dorsala prezinta grupe de peri­sori. Masculul este piriform si mai mic decat femela, de 0,22 0,35 mm lungime, de culoare mai deschisa decat la femela (galben roziu). Acarienii aparuti primavara migreaza din zonele si frunzele atacate initial spre cele neatacate, depun oua pe fata inferioara a frunzelor. Paianjenii colonizeaza partea in­ferioara a frunzelor iar prin intepaturile pe care le produc, celule­le tesutului se golesc in urma absorbtiei sevei. La frunzele de vita, atacul inainteaza de la baza spre varf pe linia nervurilor, iar in urma atacului apar pe partea inferioara a frunzelor pete de culoare rosie aramie. Frunzele atacate se usuca si cad, plantele nu mai fructifica normal si dau recolte scazute. In cazul unui atac puternic sunt atacati si ciorchinii, iar daca sunt in faza de inflorit avorteaza florile atacate.

Atentie! Se impun aplicarea tratamentelor la inregistrarea PED-ului, de 4-6 acarieni si oua/frunza. Ca si produse puteti folosi: ENVIDOR 240 SC, in doza de 0,4 l/ha in 1.000 l solutie (eficace si pentru controlul speciei Caleptrimerus vitis); MILBEKNOCK EC, in conc. de 0,075%, NISSORUN 10 WP, in doza de 0,5 kg/ha; NOVADIM PROGRESS, in doza de 0,8-1 l/ha, in functie de frecventa atacului paianjenului rosu comun.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News