Informare de presa APPR

Publicat de

Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania a transmis o scrisoare catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, solicitand din nou rezolvarea blocajelor cauzate lantului agro-alimentar. Intreaga scrisoare poate fi citita mai jos:

Domnului Ministru Adrian OROS

Domnului secretar de stat Emil Florian DUMITRU

Domnului secretar de stat George SCARLAT

Stimate domnule ministru,

Stimati domni secretari de stat,

Dorim sa revenim, pe aceasta cale, la cele mai stringente probleme cu care fermierii din sectorul vegetal se  confrunta in aceasta perioada si pe care le-am mai mentionat in cateva ocazii, solicitand-va inca o data sa analizati urgent situatiile expuse si sa dispuneti solutii care sa duca la rezolvarea blocajelor. Suntem constienti de efortul pe care trebuie sa-l faceti in a asigura functionarea intregului lant agro-alimentar, ca si a celorlalte sectoare economice, dar orice intarziere in remedierea acestor probleme grave poate afecta decisiv posibilitatea producatorilor agricoli de a relua ciclul de productie, cu consecinte grave asupra aprovizionarii populatiei.

  1. In primul rand, reiteram solicitarea noastra cu privire la constituirea comisiilor judetene care sa constate si sa evalueze a pagubele suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din iarna si primavara, adica seceta pedologica prelungita si inghetul din a doua jumatate a lunii martie. Procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor sunt necesare fermierilor pentru a fi prezentate autoritatilor fiscale de control prin care se justifica efectuarea de cheltuieli cu infiintarea si intretinerea culturilor agricole, care fie nu vor avea recolta, necesitand a fi intoarse, fie vor fi reportate in cheltuielile noilor culturi care se pot infiinta. De asemenea, interventia la nivel legislativ este imperios necesara, avand in vedere ca, la acest moment, fermierii sunt expusi riscului de neindeplinire a obligatiilor din contractele futures, inclusiv riscului de acaparare a suprafetelor de teren de catre furnizorii de inputuri. Reiteram ideea ca este necesar ca aceste comisii sa constate fenomenul de seceta pe suprafete agricole extinse, nu la nivel de ferma. Fiind impactate zone extinse, solicitam declararea zonelor calamitate si a certificatelor de forta majora valabile la nivel de UAT-uri.

HG 557/2016 (Sistemul National al Managentului Situatiilor de Urgenta), art 8, alin. 4 coroborat cu Anexa 1 pct. 2.5 – seceta pedologica – da dreptul autoritatilor responsabile cu rol secundar in gestionarea riscului (in acest caz, seceta pedologica) sa elaboreze regulamente, proceduri sau instructiuni proprii, prin care se detaliaza modul de indeplinire a activitatilor prevazute.

In acelasi context, va rugam sa aveti in vedere continuarea si imbunatatirea/flexibilizarea masurilor de subventionare a asigurarilor agricole din PNDR.

  1. O alta problema majora cu care ne confruntam, si care partial deriva din cea amintita la punctul anterior din cauza faptului ca mari suprafete cu culturi de toamna vor trebui intoarse, este riscul diminuarii sau chiar pierderii productiei  de pe suprafetele ce vor fi insamantate cu culturi de primavara, mai ales porumb si floarea-soarelui.In conditiile restrictiilor impuse de actuala stare de urgenta, care genereaza implicit intarzieri in furnizarea de inputuri pentru fermieri, in special pentru zonele in care se utilizeaza tratamentul cu substante din familia neonicotinoidelor, va rugam sa sa dipuneti gasirea de solutii in ferma pentru tratamentul semintelor. Lipsa protectiei pentru semintele de floarea-soarelui  ar trebui, de asemenea, analizata in privinta oportunitatii ca  autorizarea de urgenta sa fie extinsa si pentru aceasta cultura strategica.
  2. A treia prioritate absoluta este legata de PESTA PORCINA AFRICANA si de principalul vector de propagare, porcii mistreti. Apreciem ca, in conformitate cu modificarile la Legea vanatorii, paza culturilor agricole fata de mistreti nu mai e in sarcina fermierilor. Totusi, HG nr. 1679/2008 privind modalitatile de punere in aplicare a despagubirilor nu s-a modificat. De aceea, va solicitam sa ne precizati care este procedura care se aplica in acest an cu privire la paza si la valoarea despagubirii (adica, daca despagubirea se face in functie de investitii sau de valoarea de piata a culturii).
  3. Avand in vedere cele de mai sus, subliniem inca o data importanta cruciala a acordarii avansului din platile directe aferente anului 2020 cat mai curand cu putinta, deoarece, aproape in intreaga tara, culturile de toamna au fost grav afectate de seceta instalata inca din toamna anului 2019 si veniturile realizate din valorificarea acestei productii vor fi insuficiente pentru acoperirea datoriile la furnizori si reluarea ciclului de productie. Lipsa instrumentelor minime de finantare intr-un sector vulnerabil dar in acelasi timp strategic va duce la incapacitatea continuarii activitatii de productie agricola si va avea un impact major asupra securitatii alimentare!

Cu consideratie,

Nicolae SITARU

Presedintele APPR

S-ar putea să te intereseze

Hot News