La povesti cu vinuri romanesti…

Publicat de

In urma cu cateva saptamani a avut loc la Buzau, concursul BASF “Povesti cu vinuri romanesti”, a doua faza regionala, pentru Muntenia si Dobrogea, unde au fost inscrise de viticultorii mici si mijlocii nu mai putin de 92 de probe (31 de vinuri rosii, 42 de vinuri albe si 19 vinuri rose). Juriul, prezidat de Petre Badea, vicepresedinte ADAR pentru zona Muntenia a apreciat calitatea tot mai buna, de la an la an, a vinurilor inscrise. Drept dovada, notele acordate vinurilor calificate in marea finala au fost foarte apropiate.

Anul 2016, cel mai bun pentru vinurile albe si roze

Cele mai apreciate vinuri rosii au fost toate din 2014. Juriul a acordat cele mai multe puncte pentru un Cabernet Sauvignon sec, produs de Licorna Winehouse, o Feteasca Neagra, sec, imbuteliata de Domeniile Dealu Mare, respectiv un Merlot sec, de la Stenota Winery.

La categoria vinurilor rose, anul 2016 a fost cel mai apreciat de juriu. Toate cele trei probe calificate in finala sunt vinuri seci, produse anul trecut: Feteasca Neagra (Domeniul Vladoi), cupaj de Cabernet Sauvignon & Shiraz (Licorna Winehouse), respectiv un cupaj de Merlot & Shiraz (Conacul Ceptura). Tot anul trecut se pare ca s-au produs si cele mai apreciate vinuri albe. Si tot seci au fost si probele calificate in marea finala de la Sibiu: doua vinuri Sauvignon Blanc, produse de Octima Vinis, respectiv Domeniul Vladoi si un Pinot Gris, imbuteliat de Crama Albu.

Organizatorii nu au uitat nici de viticultorii care si-au dedicat toata viata acestui domeniu, asa ca au acordat diplome de onoare lui: Petre Tomescu, Dutu Stan si Mihai Padic, in semn de recunoastere pentru contributia acestora in viticultura. In cadrul evenimentului, fermierii au putut vedea testimoniale cu beneficiile aplicarii fungicidelor BASF pentru protectia vitei de vie.

Pe langa spectacolul vinurilor, participantii la evenimentul desfasurat la Buzau au beneficiat si de expertiza invitatului special, Dr. Mauro Nosi, Market Approach Manager BASF pentru Toscana. Acesta le-a prezentat viticultorilor romani cele mai noi tehnologii folosite de BASF pentru protectia culturii de vita de vie in Italia. Editia finala a concursului va avea loc pe 10 mai 2017, la Sibiu, unde vor fi premiati trei fermieri cu cate un premiu special, in valoare de 6.218 euro, sub forma unui publireportaj difuzat la post agro, si, la alegere, servicii de promovare a afacerii sau produse pentru protectia culturii de vita de vie.

Roxana COSTEA

S-ar putea să te intereseze

Hot News