O alta vara, alte provocari pentru fermieri!

Publicat de

Erbicidarea miristilor sau intretinerea terenurilor inainte de semanatul culturilor de toamna

Dupa doua campanii de recoltat, cea de rapita si grau marcate de cele mai ploioase luni de vara din ultimii 60 de ani, fermierii sunt acum in fata unor decizii foarte importante, dat fiind faptul ca miristile s-au imburienat excesiv. Aceasta imburienare s-a produs pe deoparte cu samulastra rezultata in urma scuturarii, iar pe de alta parte in urma rasaririi unui convier mare de buruieni.

In oricare dintre cazuri, combaterea buruienilor este un aspect foarte important, mai ales ca urmeaza o perioada fara precipitatii, iar conservarea apei pentru rasarit devine critica, mai ales la rapita. Aceasta combatere se poate face clasic, prin lucrari mecanice sau cu erbicide totale.

In acest articol o sa ne referim la combaterea buruienilor cu Roundup Energy si la avantajele majore pe care aceasta tehnologie le aduce:

Timp, mai ales anul acesta cand campania de pregatire a solului este intarziata, in doar 1-5 zile putem semana;

Conservarea apei, buruienile consuma apa de care semintele au nevoie pentru germinatie si rasarire;

Combaterea superioara a buruienilor, in comparatie cu lucrarile mecanice, plantele nu mai reapar;

Bani, consumul de combustibil este redus, deoarece rezistenta pe care radacinile o exercita asupra utilajelor (pluguri sau alte utilaje pentru minimum-tillage) scade. Adaugam aici si faptul ca in postemergenta, erbicidele selective sunt mai scumpe si mai putin eficiente ca spectru de combatere;

– Concentratie marita, Roundup Energy are 450 g/l formulate ca acid.

Avem astazi doua situatii tipice:

– teren lucrat mecanic, pregatit de semanat pe care buruienile au rasarit si altele in curs de rasarire;

– miristi nelucrate sau doar dezmiristite superficial cu discul;

In primul caz, mai ales la cultura de rapita s-a constatat ca in zonele cu imburuienare, semintele germineaza mai greu sau deloc, plantele consumand apa necesara semintelor pentru germinat din stratul superficial de sol. Avantajul lui Roundup Energy, in acest caz este important datorita faptului ca poate fi aplicat la temperaturi ridicate chiar si peste 30 grade Celsius, avand o cantitate de 450 g/l glifosat acid, efectul acestuia fiind garantat. In plus, numai dupa o zi, in cazul buruienilor anuale si 5 zile in cazul celor perene, putem semana.

In al doilea caz mentionat, erbicidul Roundup Energy trebuie aplicat imediat daca semanam rapita urmand ca in acelasi interval (1-5 zile) sa putem lucra mecanic solul. Trebuie mentionat un aspect important, desi buruienile pot fi inca verzi, dupa acest interval datorita modului de actiune al lui Roundup Energy, si daca s-a folosit doza recomandata se poate lucra mecanic sau se poate semana cu incredere. O cantitate suficienta de substanta activa este deja translocata in radacina pentru ca aceasta sa nu mai hraneasca buruiana. Volumul de apa recomandat pentru aplicarea lui Roundup Energy este de 150 l/ha, dar in cazuri speciale poate sa creasca pana la 200 l/ha, doar in cazul in care temperaturile depasesc 30 grade Celsius, la aplicare.

Retineti! La numai o ora de la aplicare, o eventuala ploaie nu va diminua efectul lui Roundup Energy asupra buruienilor, acest avantaj vine de la surfactantul brevetat Monsanto, care face ca translocarea erbicidului sa fie superioara altor produse pe baza de glifosat. Folosind Roundup Energy aveti garantia ca buruienile nu vor impiedica germinatia semintelor si nu vor concura plantele tinere rasarite, asigurandu-va o cultura uniforma.

Bogdan SOARE, director vanzari Monsanto, Romania, Bulgaria si Moldova

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 243 – august 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News