PORTOFOLIU CEREALE PAIOASE – LIMAGRAIN

Publicat de


Dupa cum v-a obisnuit in fiecare an, compania LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor din Romania si anul acesta cu noutati in portofoliul de cereale paioase. Pe langa soiurile deja consacrate, cum ar fi: Anapurna, Avenue, Airbus, Apache, Alcantara, anul acesta aducem in portofoliul LIMAGRAIN trei soiuri noi de grau, si anume:  LG Apilco, LG Absalon si Alcantara si un soi nou de orz de toamna, Zanzibar. Trei soiuri noi de grau, genetica noua, potential de productie foarte ridicat, testate in conditiile din Romania pe durata a cel putin patru ani, in tot arealul de cultivare al graului de toamna. Testele au fost efectuate in reteaua oficiala de testare ISTIS si au fost inregistrate in Catalogul Oficial al Plantelor de Cultura din Romania.
LG APILCO, soi de grau de toamna nearistat, extratimpuriu-timpuriu, pozitionat ca maturitate intre soiurile mai vechi, Avenue si Anapurna. Potential de productie foarte ridicat, toleranta foarte mare la rugina galbena si fainare. Calitatile de panificatie se situeaza la un nivel mediu, dar suplineste prin productiile foarte ridicate. Recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura ale graului din Romania.
LG ABSALON, soi de grau de toamna nearistat, semitardiv, pozitionat ca maturitate inaintea soiului Renan. Calitati de panificatie la nivel foarte ridicat, recomandat de „Asociatia Nationala a Morarilor” din Franta. Adaptat a se cultiva in zona de vest, nord-vest si centrul tarii, nerecomandat a se cultiva in zonele secetoase din sudul si sud-estul tarii.
ALCANTARA, soi de grau de toamna aristat semitimpuriu, mai tardiv decat Anapurna, cu un potential de productie foarte ridicat, la nivelul de 12 t/ha. Soi de grau pentru conditii intensive, are nevoie de soluri fertile si tehnologii corespunzatoare pentru a-si exprima adevaratul potential de productie.
ZANZIBAR, soi de orz de toamna, adaptat pentru conditiile din tara noastra. Rezultate foarte bune obtinute in toate zonele de testare, toleranta foarte buna la cadere si iernare.
Pentru a atinge potentialul maxim de productie si de calitate al soiurilor LIMAGRAIN este necesar sa se respecte toate recomandarile din catalog, de pe site-ul Limagrain, www.lgseeds.ro  si , de asemenea, recomandarile facute de catre reprezentantii LG din teritoriu. Foarte important este sa se respecte densitatea la semanat si zonarea fiecarui soi in parte. In cazul in care din varii motive s-a depasit perioada optima de semanat, este recomandat a se mari norma de semanat cu 10%, pentru fiecare 5 zile de intarziere. De asemenea este foarte important sa se respecte momentul semanatului pentru fiecare soi, in cadrul perioadei optime (in prima parte sau a doua parte a epocii optime), deoarece portofoliul LIMAGRAIN contine atat soiuri extratimpurii, cum este Avenue (foarte aproape de orz, ca perioada de vegetatie) dar si soiuri tardive, cum este LG Absalon. Fertilizarea este, de asemeni, foarte importanta, trebuie acordata o foarte mare atentie cantitatilor si momentului aplicarii ingrasamintelor cu azot. Nu trebuie sa folosim ingrasaminte cu azot unilateral si in cantitati mari, la o singura aplicare, deoarece, prin aceasta sensibilizam plantele la boli si, de asemenea, favorizam o crestere puternica (azotul stimuleaza foarte mult cresterea vegetativa) a plantelor marind astfel riscul la cadere. Folosirea semintelor certificate este iar o veriga foarte importanta in obtinerea unor productii foarte bune. Compania LIMAGRAIN, prin canalele mai sus mentionate, va sta la dispozitie cu toate informatiile necesare pentru obtinerea unor productii de succes.

Adelin DAMIAN
Product Manager Limagrain

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!