Fiti prudenti. Gargarita tulpinilor poate ataca oricand cultura de rapita!

Publicat de

In ultimii ani, in multe zone agricole din tara s-a observat un atac mediu spre puternic de gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi). Acest daunator se intalneste in toate zonele unde se seamana rapita. Atentie! Riscul de atac apare la inceperea cresterii vegetative, mai ales la inceputul cresterii tulpinii. Din punct de vedere calendaristic, aceasta perioada este in prima decada a lunii martie. Dupa cum se stie, in general atacul adultilor nu produce pagube semnificative, in schimb larvele pot produce pagube mari, prin galeriile pe care le sapa in tulpina.

(Ceutorhynchus napi)

Cum recunoasteti atacul?

Plantele puternic atacate ramifica abundent, stagneaza in crestere si se pot frange la vanturi puternice. Pentru a observa aparitia gargaritelor in cultura se folosesc bolurile galbene, care se amplaseaza deasupra nivelului culturii. Este foarte important ca aplicarea tratamentelor fitosanitare sa se faca inainte de depunerea pontei. Larvele aparute in interiorul tulpinii sunt foarte dificil sau imposibil de combatut.

Pentru o combatere eficienta se recomanda insecticidele: Decis Expert 100 EC (0,075 l/ha), Faster Gold 50 EC (0,150 l/ha), Fastac Active (0,3 l/ha), Forza (0,3 kg/ha), Kaiso Sorbie 5 EG (0,150 l/ha), Karate Zeon (0,150 l/ha), Mavrik 2 F (0,2 l/ha), Mospilan 20 SG (0,2 kg/ha), Nurelle D 50/500 (0,4 l/ha), Pyrinex 25 CS (1,75 l/ha), Pyrinex Quick (1,0 l/ha), Sumi Alpha 5 EC (0,25 l/ha).

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 238 - martie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News