O brad frumos, o brad frumos… Daunatorii brazilor!

Publicat de

O brad frumos, o brad frumos…

Daunatorii brazilor!

Autor: prof. univ. dr. Ioan ROSCA, USAMV Bucuresti

Din cele mai vechi timpuri, plantele care raman verzi tot timpul anului sunt brazii. Acestia au avut o semnificatie aparte inca din antichitate, pentru indepartarea spiritelor rele si a bolilor, iar pe parcursul iernii, oamenii atarnau ramuri verzi la usi si ferestre. In secolul al XVI-lea, in Germania a inceput traditia pomului de Craciun. In Romania, obiceiul a venit prin influenta germana, sasii si secuii, studentii romani scoliti in Austria sau Viena, dar si datorita dinastiei Hohenzollern, iar cantecul “O brad frumos“, ne “impodobeste” sarbatorile de Craciun, dar si la cumpana dintre ani.

Cativa daunatori care pot compromite bradul

Printre urari si bunatatile servite de Craciun si Anul Nou, auzind colinde langa bradul impodobit (fig. 1) ar trebui sa ne amintim ca brazii pot fi vulnerabili la atacul daunatorilor. Desigur, brazii comercializati nu au simptome evidente de atac al unor daunatori (aspect ce le reduce valoarea comerciala), iar in case, bradul impodobit nu are simptopme de atac. Cu toate astea, este bine sa amintim, ca uneori pe brazii impodobiti din casa pot fi gasiti: Dreyfusia nordmannianae sau Dreyfusi (Adelges) nusslini, Adelges piceaesi Physokermes piceae.

Fig. 1
Fig. 1

In Europa, cea mai raspandita specie daunatoare intalnita pe pomii de Craciun este Dreyfusi (Adelges) nusslini, care provoaca distorsiuni ale ramurilor si a carei prezenta din 2011, a fost asociata cu atacul ciupercii patogene Neonectria neomacrospora.Daca ne uitam cu o lupa la ramurile brazilor, vom observa ca pe axa principala se gasesc niste afide sau paduchi de plante, mai late (Homoptere din familia Adelgidae suprafamilia Phylloxeridae), ce elimina firisoare de ceara (fig. 2). Formele asexuate, ale speciei, se dezvolta pe brazi (Abies albasi Abies nordmaniana), in primavara, dupa iernare. Larvele se transforma in femele ce depun oua, in primavara, din care se dezvolta alte afide fie pe o axa principala noua a ramurelelor de brad, fie pe acele de brad. Sau apar afide aripate (formele sexuate) care colonizeaza molidul (Picea orientalis). Raspandirea afidelor, in padure sau in pepiniere, se face fie prin larvele mici, capabile sa se tarasca de la un copac la altul, daca copacii sunt situati aproape, fie de catre pasari, animalele sau mijloace de transport.

Fig. 2
Fig. 2

D. nordmannianae este un afid brun inchis, cu o lungime a corpului in faza de adult de 1,5 mm, iar ciclul de viata dureaza 2 ani in tara sa de origine (Caucaz si Crimeea) unde are un ciclu de dezvoltare complet, alternand gazda primara (Picea orientalis, pe care are loc reproducerea sexuala) cu gazda secundara (Abies nordmanniana, pe care populatia daunatorului creste).

Atacul in masa de D. nordmannianae este rar si apare in afara zonei de distributie naturala a bradului. Pierderi importante pot fi intalnite in plantatiile de brad din Europa, iar costul masurilor de prevenire si combatere a acestui daunator in pepinierele de brad este semnificativ.

Adelges piceae sau paduchele lanos al rasinoaselor este un daunator deosebit al padurilor naturale de brad din Europa, dar pentru brad, este putin important din punct de vedere economic. De obicei, infesteaza trunchiul si ramurile mai mari ale copacilor in varsta de 30 – 100 de ani. Paduchele lanos al rasinoaselor, provoaca doua tipuri de daune: trunchiurile brazilor afectati sunt acoperiti cu afide ce secreta fire de ceara alba, paduchii fiind situati mai ales in fisurile scoartei, determinand umflarea zonelor afectate si o crestere a diametrului tulpinilor. Mai mult, acele incep sa cada, coroana devine de o culoare rosie de caramida. Cel de-al doilea tip de dauna se manifesta pe lastari, atacul determina umflarea si distorsiunea ramurilor (fig. 3). Atentie! Prelungirea atacului va impiedica cresterea mugurilor si cresterea in inaltimei si poate duce, in cele din urma, la moartea copacilor, pornind de la coroana. Secretii ale ramurilor sau umflarea terminala a acestora sunt simptome al infestarii cu acest daunator. Cel mai vechi semn care poate fi folosit pentru identificarea insectelor este prezenta masei de lana alba pe partea inferioara a tulpinii si, eventual, pe ramurile mari, in primavara si vara.

Fig. 3
Fig. 3

Physokermes piceae, paduchele testos al bradului este o specie relativ comuna, fara sa produca pagube deosebite sau sa impuna masuri de combatere. Femela are corpul globulos, bilobat, de 3,0-5,0 mm lungime, de culoare bruna-galbuie sau roscat-violet, iar scutul prezinta 2 protuberante. In lunile mai-iunie se disting cu usurinta pe lastarii de brad, femelele globuloase, castanii, ca niste muguri (fig. 4). Dezvolta o generatie/an, si ierneaza, deci poate fi gasita pe bradul impodobit, ca larva de varsta a doua, indeosebi pe acele de molid.

Fig. 4
Fig. 4

Desigur in cazul in care vom procura brazi de Craciun in ghivece, pe care poate ii vom returna pepinierei sau ii vom planta in gradina, este posibil sa avem in sol larve de carabusi (Melolontha melolontha– carabusul de mai; Melolontha hippocastani– carabusul de padure; Amphimallon solstitialis– carabusul de iunie; Polyphylla fullo– carabusul marmorat; specii de Anoxia si Anisopliaetc.), coropisnite – Gryllotalpa gryllotalpa, larve de viermi sarma (gandaci pocnitori sau saritori din genurile Agriotes, Melanotusetc.).

Indiferent de daunatori, sarbatorile de iarna, fara brad impodobit, parca nu ar mai fi la fel, iar urarile “CRACIUN FERICIT”! si “LA MULTI ANI”, rostite in jurul pomului de Craciun au un farmec aparte.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News