Ploile si temperaturile crescute au favorizat aparitia rapanului marului (Venturia inaequalis)

Publicat de

Cum il recunoastem si cum il combatem?

Ciclul de infectie incepe primavara, cand temperaturile si umiditatea adecvate favorizeaza eliberarea ascosporilor de V. inaequalis. Acesti spori se ridica in aer si aterizeaza pe un pom sensibil, unde germineaza si formeaza un tub care poate patrunde direct in cuticula cerata a plantei. Un miceliu fungic se formeaza intre cuticula si tesutul epidermic subiacent, dezvoltand asexual conidiile, care germineaza pe zonele proaspete ale pomului gazda, care la randul lor produc o alta generatie de spori conidiali. Acest ciclu de infectii secundare continua pe tot parcursul verii, pana cand frunzele si fructele cad din copac la inceputul iernii.

Simptomele infectiei apar pe frunze, fructe, flori si lastari tineri. Simptomele foliare incep sa apara la inceputul primaverii si se prezinta in principal ca leziuni de culoare verde deschis care progreseaza spre o culoare maro-masliniu cu o textura catifelata datorita formarii conidiilor pe masura ce trece timpul.

Aceste leziuni mari, asemanatoare unor cruste, pot deforma frunzele si, in cele din urma, pot duce la defoliere. La fructele tinere, leziunile progreseaza catre cruste maronii. Coaja marului se poate crapa pe masura ce fructul se mareste, desi fructele tinere cad adesea prematur. Fructele mature sunt mai rezistente la infectii si formeaza numai cruste mici, negre, care s-ar putea sa nu fie vizibile decat dupa depozitare.

In timp ce boala poate provoca pierderea totala a culturilor in conditii optime fara gestionare, principalul impact economic se datoreaza atat reducerii dimensiunii, cat si a calitatii comercializabile a fructelor.

Alcedo va recomanda urmatoarele produse iscusite:

ALCUPRAL 50 PU are actiune fungicid-bactericida de contact, cu eficienta ridicata in prevenirea si combaterea unora dintre cele mai pagubitoare boli ale plantelor, prin tratamente preventive aplicate inainte de/sau la aparitia primelor simptome de boala. Pentru combaterea rapanului se aplica in doza de 1,5-2 kg/ha.

SALVATOR 25 EW are actiune preventiva, dar si curativa si eradicanta. Pentru combaterea rapanului se aplica in doza de 0,05%.

TOPGUARD 25 SC este un fungicid cu actiune sistemica care este absorbit de aparatul foliar si translocat rapid in intreaga planta, protejand astfel si noile cresteri ale acesteia. Pentru combaterea rapanului se aplica in doza de 0,3 l/ha (0,02% se aplica la aparitia primelor simptome).

BOUILLIE BORDELAISE WDG (ZEAMA BORDELEZA) este un fungicid de contact, pe baza de cupru, care combate mai multe boli cauzate de ciuperci si bacterii: alternarioza, rapan, foc bacterian, ciuruire, patare unghiulara, etc., din culturile de pomi fructiferi, vita de vie si legume. Pentru combaterea rapanului se aplica in doza de 0,5% (7,5 kg/ha).

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!