Cu fungicidul SALVATOR 25 EW va „salvati” rapita de boli!

Publicat de

Pe langa buruieni si bolile sunt o problema majora, care in lipsa unei protectii fitosanitare va pot compromite cultura de rapita. Asa ca, inca din toamna este importanta aplicarea unui fungicid cum este SALVATOR 25 EW. Acesta este a doua denumire a produsului ORIUS 25 EW si este un fungicid sistemic pe baza de tebuconazol, substanta activa din grupa chimica a triazolilor. Mentionam ca, odata absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare), produsul se transloca acropetal si are o remanenta de circa 3-4 saptamani. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva, dar si curativa si eradicanta. Atentie! Pentru a preveni instalarea rezistentei patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu SALVATOR 25 EW la aceeasi cultura si pe aceeasi suprafata intr-un sezon.

Cum aplicam tratamentul de toamna?

Pentru rapita, tratamentul aplicat in toamna duce la cresterea rezistentei plantelor la iernare. SALVATOR 25 EW combate Phoma lingam, iar doza omologata este de 0,5 l/ha. Leziunile produse de Phoma lingam in toamna duc la imbolnavirea tulpinii in primavara cu pierderi de productie de pana la 25%. In plus, aplicat in toamna, in faza de rozeta a rapitei, SALVATOR 25 EW actioneaza si ca un veritabil regulator de crestere (provoaca scurtarea tijei si concentrarea sucului celular, pregatind mai bine plantele pentru iernare), doza fiind in acest caz tot de 0,5 l/ha.

De asemenea, nu trebuie uitate nici tratamentele preventive din primavara (mai ales in culturile mai dese, bine iesite din iarna) sau curative, la aparitia primelor simptome de boala, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), fainarea (Erysiphe communis). In acest caz, doza omologata este 1,0 l/ha.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 244 – septembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News