Primavara se apropie! Inca mai este timp pentru limitarea atacului daunatorilor din livezi

Publicat de

Plantatiile pomicole, ne referim aici la cele cu importanta majora in economie (plantatiile de semintoase, in principal de mar sau par, sau plantatiile de samburoase in principal de prun, cais, cires etc.) sunt atacate de o serie de daunatori, care produc pagube si dereglari in productiile noului sezon de vegetatie.

Lucrarile din livada, efectuate in cursul iernii, indiferent ca se refera la metodele agrotehnice, adunarea fructelor cazute din livada (facuta dupa recoltare), distrugerea braielor capcana (pentru Anthonomus pomorum si Cydia pomonella) de pe trunchiul pomilor (de preferat a se face pana la incalzirea din primavara), taierea ramurilor atacate, lucrarile de arat si grapat ce contribuie la reducerea rezervei de daunatori facute toamna sau atunci cand se poate intra in livada, toate au o importanta majora in pregatirea recoltei noului sezon.

Metodele mecanice, perierea trunchiului si ramurilor groase ale pomilor ce permite distrugerea stadiilor hibernante de gargarite, omizi de tortricide, taierea si distrugerea cuiburilor de omizi defoliatoare reprezinta o practica curenta, mai ales acolo unde nu este vorba de suprafete mari. Distrugerea, dupa adunare (dupa recoltare) sau prin lucrari de arat si discuit, a fructelor viermanoase, cazute, atacate fie de viespii, fie de viermi, este o lucrare care reduce populatiile daunatorilor din livezi. Exista situatii cand se practica arderea resturilor, a tuturor ramurilor ramase dupa taierile executate in toamna sau primavara. Acest lucru din punct de vedere al protectiei culturilor de semintoase este benefic, determinand reducerea daunatorilor pentru anul urmator si distrugerea formelor hibernante.

Tratamentele de iarna, o necesitate

Tratamentele de iarna in livezi, impotriva paduchilor testosi, paduchelui lanos, oualor de acarieni, de afide, geometride, limantriide, lasiocampide se fac cu produse chimice pe baza de ulei, cel mai des utilizat fiind Nuprid Oil 004 CE, aplicat in concentratia de 1,5% (22,5 l in 1.600 l apa). De asemenea, se poate utiliza Vertimec 1,8 EC, in doza de 0,75-1,125 l/ha, in functie de nivelul de infestare, aplicarea se face in amestec cu ulei mineral, 0,25% sau 250 ml/100 l apa sau cu adjuvant organosiliconic penetrant. Tratamentele chimice din repaus sau vegetatie vizeaza protectia pomilor impotriva formelor hibernante, adulti de Eriophyes phleocoptes, Aculus fockeui, oua de tetranichide, afide, larve de Partenolecanium corni si de alti paduchi testosi (Coccoidea), omizi de Cydía funebrana, impotriva omizilor hibernante ale moliei vargate (Anarsia lineatella) si moliei orientale a fructelor (Cydía molesta), a oualor hibernante de afide (Myzus persicae), a cariului lemnului (Anisandrus dispar).

Cel mai important tratament al livezilor in perioada de repaus vegetativ, este cel care actioneaza asupra generatiei de iarna a paduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) sau/si asupra oalor de iarna ale acarianului rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Descrierea daunatorilor

Paianjenul (acarianul) rosu al pomilor (Panonychus ulmi) ierneaza in stadiul de ou, depuse in special pe ramurile de 2-3 ani, pe partea inferioara a ramificatiilor, trunchiul pomilor, in jurul mugurilor (fig. 1) sau in crapaturile scoartei. Primavara, dupa eclozare, larvele migreaza in cautarea hranei, infestand frunzele tinere din coroana pomilor. Un rol insemnat in reducerea rezervei biologice de iarna il au taierile de igienizare, prin care se elimina si se distrug si ramurile care au oua hibernante. Cele mai importante masuri de combatere sunt totusi tratamentele chimice pentru distrugerea pontei de iarna, ce se executa la pornirea in vegetatie, in faza tehnologica “urechiusa de soarece”, folosindu-se unul din produsele pe baza de uleiuri minerale.

Paianjenul (acarianul) brun (rosu) al pomilor, (Bryobia rubrioculus) ierneaza in stadiul de ou, depus de femele, in jurul mugurilor sau in crapaturile scoartei pomilor. Larvele apar la inceputul dezmuguritului, se raspandesc si se localizeaza pe ramuri si lastari.

Pentru acarienii ce ierneaza ca ou, estimarea aparitiei daunatorului inainte de pornirea in vegetatie a pomilor, se stabileste in functie de rezerva de oua hibernante, evaluarea acestora se face in lunile decembrie-martie, prin recoltarea de la 30 de pomi/parcela a 2 probe constand in portiuni de cel putin 10 cm. Lungimea ramurilor de 2 ani. Se acumuleaza 60 de probe a cate 2 muguri sau ramuri de rod (120 in total). Aceste probe se examineaza cu lupa, pe o raza de 1 cm, in jurul mugurelui. Evaluarea rezultatelor se face pe 7 clase (caracterizate prin numarul de oua hibernante gasite si pe valoarea clasei). Clasa 0= nr. oua 0, valoarea clasei 0, Clasa 1= nr. oua 1-5, valoarea clasei 2, Clasa 2= nr. oua 6-20, valoarea clasei 10, Clasa 3= nr. oua 21-50, valoarea clasei 30, Clasa 4= nr. oua 51-100, valoarea clasei 70, Clasa 5= nr. oua 101-200, valoarea clasei 150, Clasa 6= nr. oua >200, valoarea clasei 300. Aprecierea se face prin suma probelor din fiecare clasa inmultite cu valoarea clasei, rezultand numarul total de oua. Nivelul la care se apreciaza ca, in urmatoarea perioada de productie, vom avea probleme, este de 3000 oua/120 formatii de rod, care este si pragul economic de daunare (PED).

Paianjenul (acarianul) rosu comun, (Tetranychus urticae) ierneaza in stadiul de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate (fig. 2), in stratul superficial al solului etc. Tratamentul se face primavara, impotriva formelor hibernante, devenite active cand temperatura medie a aerului depaseste 10°C timp de cateva zile, inainte de depunerea oualor, utilizandu-se unul dintre acaricidele recomandate de specialistii in protectia plantelor.

Acarianul rosu al marului (Tetranychus viennensis) ierneaza ca femela adulta, in jurul coletului pomilor si pe resturile organice din stratul superificial al solului. La sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, la temperaturi mai mari de 6°C, femelele parasesc locurile de hibernare si migreaza pe muguri, apoi pe organele verzi ale pomilor, sugand seva din tesuturi. Tratamentele chimice pentru distrugerea adultilor se executa folosindu-se unul dintre produsele pe baza de uleiuri minerale.

Acarianul galicol al frunzelor de par (Eriophyes pyri) ierneaza ca femela, sub solzii mugurilor, iar in luna martie, odata cu pornirea in vegetatie a pomilor, femelele parasesc locurile de iernare si incep sa se hraneasca. Tratamentele de iarna asigura combaterea daunatorului, ulterior se recomanda aplicarea a 1-2 tratamente cu produse sistemice la inceputul vegetatiei, in perioada migrarii formelor hibernante din locurile de iernare (mugurii dorminzi).

Acarianul galicol al prunului (Acalitus phloeocoptes) ierneaza ca femela in gale (dispuse inelar in unul sau mai multe randuri in jurul mugurilor sau bazei lastarilor) formate la baza lastarilor sau a mugurilor (fig. 3) in luna aprilie sau mai. Femelele migreaza din galele in care au iernat catre lastarii tineri si se localizeaza la baza mugurilor, unde incep sa se hraneasca. Pentru combaterea acarianului se recomanda taierea lastarilor cu gale, primavara foarte devreme, inainte ca femelele sa inceapa migrarea. De asemenea, aceeasi lucrare se poate efectua si iarna, odata cu taierile de fructificare, galele fiind cu atentie observate si in acest anotimp. Lastarii infestati rezultati in urma taierilor se strang si se ard, in felul acesta o mare parte din rezerva biologica a daunatorului fiind mult diminuata. Pentru combaterea acarianului se recomanda executarea a 1-2 tratamente chimice, primavara in lunile aprilie-mai, la inceputul migrarii femelelor din gale.

Acarianul filocoptid al marului, (Aculus schlechtendali) ierneaza ca adult in crapaturile scoartei, la baza mugurilor sau intre solzii acestora. Primavara, migreaza pe muguri, iar in locul unde se produc intepaturile apar pete mici de culoare galben-albicioasa. Combaterea acarianului se face prin 1-2 tratamente chimice efectuate primavara, la inceputul migrarii femelelor din locurile de iernare.

Acarianul filocoptid al puietilor de prun (Aculus fockeui) ierneaza ca femela, in mod normal, in solzii mugurilor primavara, adultii apar in lunile aprilie-mai si incep sa se hraneasca. Pagubele cele mai mari sunt in pepinierele pomicole si plantatiile tinere. Combaterea acarianului se face prin 1-2 tratamente chimice primavara, la inceputul migrarii femelelor din locurile de iernare.

Pentru principalii pomi fructiferi, dintre speciile de daunatori care pot fi identificate, evaluate/apreciate in vederea preconizarii unor actiuni de combatere a daunatorilor, mentionam: paduchi testosi, paduchele testos din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), paduchele testos al marului (Q. ostreaeformis), paduchele testos roz al parului (Epidiaspis betulae), paduchele testos al parului (Epidiaspis leperii), paduchele testos al prunului (Parthenolecanium corni), paduchele testos al piersicului (Sphaerolecanium prunastri), paduchele lanos (Eriosoma lanigerum), puricele  melifer al marului (Psylla mali), puricele melifer al parului (Psylla pyricola), puricele melifer comun al parului (Psylla pyri), paduchele verde al marului (Aphis pomi), paduchele verde al piersicului (Myzodes persicae), paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi), etc.

In numarul urmator vom continua seria informatiilor despre daunatorii din livezi, care fara masuri de prevenire si combatere va pot pune in pericol recoltele.

Prof.univ. dr. Ioan ROSCA, USAMV Bucuresti

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News