Sfaturi pentru intretinerea culturilor horticole, iarna

Publicat de

Chiar daca ne aflam in sezonul rece, activitatea in fermele agricole nu s-a incheiat. Este foarte important, ca in aceasta perioada plantele infiintate inca din toamna sa fie protejate de ger, boli si daunatori. Dintre culturile semanate toamna se numara: culturile semincere de Brassica si Allium, dar si culturile de legume, destinate consumului extratimpuriu de primavara, cum ar fi: usturoiul verde, salata si spanacul.

Recomandari importante

Pentru a va proteja de inghet butasii de varza si ceapa din culturile semincere, specialistii recomanda legumicultorilor: perfectarea biloanelor, dar si rebilonarea plantelor (musuroirea), in cazul in care exista plante dezvelite de iepuri (Lepus) sau ciori (Corvus), roase de soarecii de camp (Microtus arvalis) sau daca bilonul nu este suficient de gros.

Mai mult, pentru culturile care ierneaza pe teren, acestea pot fi protejate: fie prin instalarea unor tunele scunde, acoperite cu folie de polietilena sau fie prin acoperirea directa a plantelor cu folie perforata sau cu prelata de agryl. Aceasta are dublu scop: atat protectia impotriva temperaturilor scazute, cat si de mulcire a solului. Mulcirea terenului destinat culturilor extratimpurii cu folie din material de plastic, de culoare neagra, foarte subtire, dar cu rezistenta foarte buna, poate contribui la cresterea temperaturii solului cu c@teva grade, fata de terenul nemulcit.

Protectie impotriva daunatorilor

Acum, in perioada de iarna, protectia culturilor impotriva bolilor si a daunatorilor este o activitate ale carei lucrari nu trebuie sa lipseasca. Potrivit specialistilor in protectia plantelor, pentru diminuarea populatiilor de daunatori, la desfiintarea culturilor, plantele trebuie scoase din sol impreuna cu radacinile, deoarece aceasta lucrare limiteaza pagubele cauzate de: musca verzei (Delia brassicae), musca cepei (Delia antiqua), musca morcovului (Psila rosae), nematodul cepei si al usturoiului (Ditylenchus dipsaci), nematodul telinei si al morcovului (Meloidogyne hapla). Aceasta lucrare este importanta pentru culturile de legume din solarii si sere, unde, in general, rotatia culturilor se face mai greu, aceasta fiind principala metoda profilactica de limitare a atacurilor produse de nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita).

Toamate, vinete, castraveti, ardei, culturile cel mai des atacate de daunatori

In sere si solarii, culturile cel mai des atacate sunt: patlagelele vinete, tomatele, castravetii, ardeii, fasolea, salata, si altele. La capitolul simptome, enumeram: uscarea plantelor si aparitia unor zone intinse fara vegetatie. Pe radacina, atacul se manifesta sub forma de gale de culoare alba, de marimea unui bob de mazare, care uneori poate atinge dimensiunea unei nuci.

Retineti! Odata cu desfiintarea culturilor, tesuturile se macereaza, nematozii sunt eliberati in mediul inconjurator, putand determina infestarea terenurilor. In conditii improprii de viata, larvele trec in forme de rezistenta, se inchisteaza, mentinandu-si viabilitatea 4-5 ani. De aceea, este mai mult dec@t important ca plantele cu simptome de atac sa fie eliminate, impreuna cu intregul lor sistem radicular si sa fie distruse prin ardere, ca principala masura de combatere.

Plantarea in primavara a unor rasaduri viguroase si sanatoase

Pentru reluarea activitatii in primavara si reusita culturilor in legumicultura este necesara folosirea la plantare a unui rasad viguros si sanatos, liber de agenti patogeni si daunatori.

Referitor la efectuarea de tratamente fitosanitare, acestea se fac preventiv, cu exceptia celor care se fac impotriva ciupercilor care produc fainari. Pentru combaterea daunatorilor, tratamentul se aplica la semnalarea atacului, cu exceptia paianjenului lat (Polyphagotarsonemus latus) care poate ataca rasadurile de ardei si patlagele vinete, motiv pentru care sunt indicate tratamente preventive. Atentie! Toate tratamentele fitosanitare se efectueaza cu produse specifice, achizitionate doar de la surse autorizate, la dozele omologate, conform etichetei de pe produsele de protectia plantelor.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 236 - ianuarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News