Va mai amintiti de initium ?

Publicat de

In 2010 au vuit telefoanele, ziarele, televiziunile, posturile de radio, au fost schimburi de adrese oficiale, interpelari parlamentare, ba chiar la Bruxelles, toate cu acelasi subiect, „initium”. O otrava care a cazut ca un potop asupra populatiei Romaniei, canceroasa, care odata intrata in corpul sau, mintea omului nu mai are iesire. Romanii, cobai ai Occidentului erau indemnati sa nu mai consume paine, ca ea este otravita cu initium si multe, multe, alte acuze. Zvonistica a aprins spiritele si a atins cote de nebanuit, panica si isteria a cuprins un sector al populatiei, iar jurnalistii de investigatie, afoni in materie, au intretinut aceasta stare, desi nu s-au comercializat niciodata produsele pe baza de initium in Romania. In realitate, in toata nebunia declansata, in toate argumentele acuzatoare, nu s-a adus nicio dovada stiintifica, niciun argument sau studiu serios care ar incrimina aceasta „otrava – initium”.

S-au gasit si tapii ispasitori, persoane cu responsabilitati din Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii, membrii Comisiei Nationale pentru Omologarea Produselor de Protectia Plantelor, care au semnat evaluarile si au emis avizele pentru omologarea produselor care contin aceasta substanta activa. Jignirile au curs in retelele de socializare, dar si in presa. Replicile specialistilor au fost ignorate, culmea, omologarile produselor pe baza de initium au fost pana la urma retrase, fara un argument solid, la presiunea politicienilor.

Care este realitatea? In anul 2009, firma producatoare a substantei active „initium”, dupa mai bine de un deceniu de cercetari si testari, a inaintat pentru omologare dosarele cu mai multe produse fungicide pe baza de initium, simultan, in mai multe state din Uniunea Europeana, precum Germania, Olanda, Marea Britanie si Romania. Autoritatile au studiat dosarele inaintate si au inceput sa-si anunte concluziile. Romania, din pacate, a fost primul stat care a dat curs omologarii, iar acest fapt a declansat „furia opozantilor”. Am fost si noi odata in frunte si acest lucru ne-a costat scump. De atunci a trecut aproape un deceniu, in Romania aproape nimeni nu mai vorbeste de „initium”. Valul a trecut, de ramas au ramas doar cicatricile, urmele acuzatiilor grave, jignirile, toate fara temei.

In Europa lucrurile au luat un curs normal. Produsele avand la baza substanta activa initium, azi (din motive lesne de inteles), denumirea s-a schimbat in ametoctradin (nume comun ISO provizoriu) sunt avizate/omologate in 23 de tari din Uniunea Europeana (AT, BE, BG, CY, CZ, DE, EE, EL, FR, HR, HU, IE, IT, LT, LU, LV, MT, NL, PL, PT, si, SK, UK), produse fungicide pentru protectia culturilor de cartofi, tomate si vita de vie. Ba, chiar intr-un an un produs a primit distinctia de produs fungicid a anului. In lista tarilor se gasesc state cu exigenta foarte mare in protectia consumatorilor. Romania lipseste din lista, producatorul nu a mai cerut omologarea, neavand nevoie de inca un „circ mediatic” fara temei.

Daca in „presa vremii” s-a afirmat, printre altele, ca „un miligram de initium care este introdus in organism are nevoie de un an pentru a fi eliminat”, as dori sa citez cateva concluzii oficiale ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) ADI (doza acceptata zilnica) = 10 mg/kg corp, sau ARfD (doza acuta de referinta) = nu se aplica (adica este atat de mare incat nici nu se discuta acest subiect).

In incheiere vreau sa ma repet, “valul trece, dar cicatricile raman”, iar agricultura romaneasca este lipsita de un produs de exceptie, in apararea culturilor de boli necrutatoare.

dr. Klaus FABRITIUS

N.r. Nu cumva, la vremea respectiva, aceasta afacere nu a avut si un iz concurential?

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 239 - aprilie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News