Aveti probleme cu bolile si daunatorii in culturile de cereale paioase? 10 produse iscusite, eficiente si sigure pentru ferma dumneavoastra

Publicat de

In lunile aprilie-mai, culturilor de cereale paioase li se aplica tratamente pentru combaterea bolilor si a daunatorilor, atat preventiv, cat si curativ. In acest articol, ne-am propus sa va aducem in atentie 10 produse, din gama celor “iscusite”, pe care le gasiti in portofoliul de produse ale companiei ALCEDO, sigure si eficiente, dar mai mult decat atat testate cu succes in fermele agricole. Asadar, puteti face tratamente fitosanitare, folosind, dupa caz, unul dintre urmatoarele produse “iscusite”:

– TOPSIN 500 SC

Topsin 500 SC, pe baza de tiofanat-metil este un fungicid fabricat in Romania, cu actiune de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini. Are un foarte bun efect preventiv si curativ fata de un spectru larg de agenti fitopatogeni care provoaca boli ale plantelor cu infectie de suprafata si sistemica. Eficacitatea cea mai buna se obtine cand tratamentele se aplica preventiv, inainte sau la aparitia primelor simptome de boala. Combate la grau: fainarea, rugina, septorioza si fuzarioza, iar la orz fainarea, patarea reticulara a frunzelor, arsura frunzelor, in doza de 1,250 l/ha. Topsin 500 SC se poate aplica in amestec si cu alte fungicide si insecticide, cu exceptia celor alcaline, precum si cu fertilizanti foliari.

– BUMPER 250 CE

Bumper 250 CE este un fungicid sistemic, pe baza de propiconazol, fabricat in Romania. Are actiune preventiva si curativa si cu spectru larg de actiune, in combaterea diverselor boli foliare si ale spicului la cereale paioase. Dupa aplicare, este absorbit rapid in plante asigurand o foarte buna protectie, inclusiv pentru cresterile noi, pentru o perioada de 21-35 zile. Fungicidul se aplica prin stropiri foliare, in volume normale de apa, la avertizare. La grau si orz se recomanda 1-2 tratamente, in functie de momentul aparitiei primelor simptome de boala si de intensitatea atacului. La aparitia mai tarzie a bolii si cu o intensitate mai mica, se recomanda un singur tratament, iar in cazurile aparitiei timpurii si cu o evolutie mai puternica a atacului sunt necesare doua tratamente, la interval de 15-20 de zile. Doza omologata este de 0,5 l/ha.

– SALVATOR 25 EW

Salvator 25 EW este a doua denumire comerciala a fungicidului Orius 25 EW. Este un produs sistemic pe baza de tebuconazol, din clasa triazolilor. Acest fungicid se utilizeaza pentru combaterea unui numar mare de boli la cerealele paioase. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva, curativa si eradicanta. Odata absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare), produsul se transloca acropetal si are o remanenta de circa 3-4 saptamani. La grau si orz pentru combaterea bolilor foliare tratamentele se fac primavara, dupa infratirea cerealelor si pe parcursul impaierii, cand sunt conditii optime de infectie. Doza omologata este de 0,5 l/ha.

– IMPULSE PRO 425 EC

Impulse Pro 425 EC este a doua denumire comerciala a produsului FALCON PRO, un fungicid sistemic ce se foloseste pentru prevenirea si combaterea bolilor foliare si ale spicului din culturile de grau, orz si orzoaica, asigurand protectia culturilor o perioada lunga de timp. Impulse Pro 425 EC contine trei substante active cu proprietati sistemice care actioneaza asupra unei game largi de patogeni. Fungicidul poate combate cu succes formele rezistente de patogeni la alte fungicide, produsul fiind indicat in strategiile antirezistenta. La scurt timp dupa aplicare, cele trei componente active patrund in tesuturi, fiind translocate ascendent (acropetal) prin xilem in toata planta, inclusiv in tesuturile de crestere. Spiroxamina conduce la accelerarea penetrarii in planta si la rezistenta la spalare prin precipitatii. Protioconazol se caracterizeaza printr-o exceptionala actiune preventiva, curativa si eradicativa. Doza pentru grau, orz, orzoaica- 0,6 l/ha-complexul de boli foliare, iar pentru fuzarioza la grau – 0,8 l/ha.

– CHEFARA

 Chefara este a doua denumire comerciala a fungicidului Artea 330 EC. Produsul este o combinatie de doi triazoli ciproconazol si propiconazol. Are o actiune rapida de combatere a bolilor si protectie de lunga durata a cerealelor paioase. Poate fi aplicat atat preventiv, cat si curativ, in toate stadiile de vegetatie, de la infratit pana la inceputul infloririi. Pentru rezultate optime, se recomanda aplicarea produsului la aparitia primelor semne de infectie, atunci cand maxim 1-3 % din frunze sunt atacate. Se revine cu un tratament dupa 3-5 saptamani, atunci cand conditiile climatice favorizeaza aparitia infectiilor secundare. Se aplica maxim 2 tratamente pe sezon. Doza omologata este de 0,4 l/ha, pentru combatera bolilor foliare, la grau cum ar fi: fainarea, helminstosporioza, septorioza si rugina, iar la orz pentru fainare, patarea reticulara, arsura frunzelor si rugina, putand fi utilizat de la infratit pana la inceputul infloritului.

– REVELLER 

 Reveller este a doua denumire comerciala a produsului ACANTO PLUS, un fungicid recunoscut al firmei DUPONT. Omologat la grau si orz, in doza de 0,5 l/ha REVELLER, combate cele mai pagubitoare boli precum fainarea, rugina, septorioza, sfasierea si arsura frunzelor, precum si fuzarioza. Il recomandam pentru aplicare preventiva, pozitionat ca al doilea tratament (T2). Combate bolile foliare si ale spicului la grau, iar la orz bolile foliare si se foloseste in doza de 0,5 l/ha.

– PRIORI XTRA 

 Priori Xtra este a doua denumire comerciala a fungicidului Amistar Xtra 280 SC. Fungicidul Priori Xtra, este o suspensie concentrata, ce are in compozitie o strobilurina (azoxistrobin) si un triazol (ciproconazol), ceea ce face ca produsul sa fie unul modern, cu un spectru larg de actiune, si cu influenta pozitiva asupra activitatii fiziologice a plantei. Pentru grau se recomanda aplicarea in programul cu doua tratamente, ca al doilea tratament, in perioada cuprinsa intre aparitia frunzei stindard pana la inflorit, in functie de presiunea de infectie si spectrul de boli. Combate boli foliare si ale spicului precum fainarea, rugina septorioza, fuzarioza si sfasierea frunzelor, la grau in doza de 0,5 l/ha. La orz, combate fainarea, patarea reticulara, arsura bruna a frunzelor si sfasierea frunzelor, in doza de 0,75 l/ha.

FASTER GOLD 50 EC

 Faster Gold 50 EC, produs fabricat in Romania este a doua denumire comerciala a lui LAMDEX 5 EC si are ca substanta activa lambda-cihalotrin. Atentie! Aplicarea acestui insecticid, se poate face si la temperaturi mai ridicate decat in cazul majoritatii piretroizilor, fara ca efectul de combatere sa se diminueze. Asupra organismelor tinta, Faster Gold 50 EC actioneaza atat prin contact, cat si prin ingestie, avand si efect rezidual de lunga durata. Se utilizeaza in doza de 0,15 l/ha: la grau, pentru plosnita cerealelor, viermele rosu al paiului si gandacul balos, iar la orz si ovaz pentru gandacul balos.

–  FASTER 10 CE

Insecticidul Faster 10 CE, produs fabricat in Romania, cu spectru mare de actiune la cereale paioase. La doze foarte mici, acest insecticid actioneaza rapid asupra sistemului nervos central si periferic al insectelor. Are o buna actiune reziduala pe plantele tratate, cu efect inhibitor asupra hranirii insectelor fitofage. Retineti! Tratamentele se fac la avertizare sau in lipsa acestora, se fac preventiv, in momentele si in conditiile precizate in tehnologiile de cultura ca fiind specifice aparitiei/atacului daunatorilor vizati. Se aplica in doza de 0,15 l/ha la grau impotriva plosnitei cerealelor si viermele rosu al paiului, iar impotriva gandacului balos la grau, orz si ovaz in doza de 0,100 l/ha.

– MOSPILAN 20 SP

Mospilan 20 SP, insecticid fabricat in Romania, ce are ca substanta activa acetamiprid. Cum actioneaza acest insecticid? Ei bine are o actiune rapida de soc, afectand sistemul nervos al insectelor, producand convulsii, paralizie si, in final, moartea acestora. Eficacitatea la 3 zile dupa tratament este de cel putin 99%, efectul de pornire putand fi observat in primele 2-3 ore de la aplicare. Mospilan 20 SP nu dauneaza plantelor, are toxicitate scazuta pentru oameni, nu afecteaza insectele polenizatoare, pestii sau pasarile. De asemenea, nu este influentat de temperatura si ramane activ pana la 3 saptamani, economisind timp si energie pentru fermieri. Mospilan 20 SP actioneaza asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a insectelor (ou-larva-adult). Se aplica in cultura de grau impotriva plosnitei cerealelor, in doza de 100 g/ha.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 239 - aprilie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News