„Viata albinelor, afectata si de schimbarile climatice”

Publicat de

Cum vad apicultorii si fermierii “razboiul” impotriva neonicotinoidelor?

Dupa cum se stie, odata cu interzicerea carbofuranului, o noua clasa de insecticide isi facea aparitia pe piata produselor de protectia plantelor, ca tratament la samanta. Este vorba despre neonicotinoide! Toate au fost bune, pana intr-o zi, cand a aparut un reportaj, conform caruia neonicotinoidele ar fi toxice pentru albine si alti polenizatori naturali, mai exact, le dezorienteaza si nu mai stiu sa se intoarca in stup. Ca de fiecare data, expertii UE au cerut studii, pentru a se demonstra aceasta “incriminare”. Timpul a trecut si inca nu este clar, daca aceasta categorie de insecticide ar avea sau nu efecte asupra albinelor sau a altor polenizatori.

S-au cautat solutii, pentru ca dupa cum se stie, atat la noi, cat si la vecinii din Ungaria ( si poate si in Franta), exista o situatie specifica cu un daunator foarte periculos, ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), care ataca culturile de porumb si floarea-soarelui, imediat dupa rasarirea culturii. Problema majora este ca daca nu s-ar trata samanta, aceste doua culturi ar fi in pericol. Responsabilii de la Bruxelles au fost receptivi la solicitarile autoritatilor din Romania si Ungaria, si au aprobat derogare, dupa derogare pentru utilizarea acestor insecticide din clasa neonicotinoidelor, limitand utilizarea acestora pe o perioada de maxim 3 luni/sezon, suprafetele tratate fiind monitorizate si cu placute de avertizare.

In tot acest timp de la restrictionare (anul 2013) si pana acum, specialistii, dar si organizatiile profesionale au cautat solutii, care deocamdata nu prea sunt clare. Este important de mentionat ca in tot acest timp, s-a creat un asa-zis “conflict”, intre apicultori si agricultori, acesta fiind alimentat de unii, cu tot felul de informatii, fara a veni cu argumente stiintifice, iar de cele mai multe ori, informatiile fiind false.

Ce parere au unii apicultori despre neonicotinoide, dar si despre viata albinelor?

Pentru a intelege mai bine situatia despre neonicotinoide, dar si despre cauzele disparitiei coloniilor de albine, am dorit sa aflam parerea apicultorilor, unii dintre ei fiind si fermieri, deci trateaza samanta cu insecticide din clasa neonicotinoidelor.

Cristian Grigore, fermier si apicultor

SC Agrofood 2017 SRL,  localitatea Negureni, judetul Constanta

 “Cultivam 150 ha, iar in toamna am semanat: 60 ha cu grau, 20 ha cu orz, iar in campania de primavara vom semana 50 ha cu floarea-soarelui, 5 ha cu porumb, 10 ha cu mazare, 5 ha cu lucerna. Detin 50 de familii de albine, iar ultimii ani nu au fost foarte buni pentru albine din punct de vedere climatic. Din 2006, mai mult de zece milioane de stupi au disparut, ca urmare a prabusirii coloniilor de albine, un fenomen caracterizat de disparitia brusca a acestora. In aceste conditii, schimbarile climatice ar constitui un alt factor negativ ce afecteaza viata albinelor. Orice modificare in perioadele lor de hibernare, cauzata de clima le va afecta puternic si vor supravietui doar familiile de albine cu efectiv numeros, sanatoase, si cu o rezerva de hrana corespunzatoare acestor conditii meteo extreme. Intrebat ce parere are despre interzicerea neonicotinoidelor, dar si daca tratamentul cu neonicotinoide reprezinta o rezolvare la problemele cauzate de daunatori in culturile de porumb si floarea-soarelui, fermierul constantean a raspuns: “Interzicerea tratarii semintelor cu insecticidele din grupa neonicotinoidelor, va ridica probleme mari pentru agricultori. Se pot inregistra pierderi de recolta chiar si de 80%. O samanta netratata este supusa atacului bolilor si daunatorilor. Cei care se duc la Bruxelles ar trebui sa ne apere interesele si sa cunoasca problemele din agricultura. Cu totii stim ca, fara o samanta de calitate, careia sa i se aplice un tratament adecvat impotriva bolilor cu transmitere prin samanta si sol, precum si impotriva daunatorilor de sol, startul unei culturi poate fi afectat si, in consecinta, rezultatul poate fi diminuarea productiei, sau chiar intoarcerea culturii”.

Iorgu Peiciu, fermier si apicultor,  225 ha, 70 de stupi,  judetul Constanta

Lucrez in ferma 225 ha, in proprietate, dar si in arenda, veteran in activitatea agricola de peste 20 de ani. Pentru acest an, am infiintat 110 ha cu grau, 35 ha cu orz, 70 ha cu floarea-soarelui si 10 ha lucerna. De vreo 15 ani am in ferma si 70 de stupi. Precipitatiile si temperaturile nu mi-au afectat stupii, i-am tinut in locuri protejate si am suplimentat hrana”. Referitor la tratamentul cu neonicotinoide in culturile agricole, fermierul ne-a declarat: “Din pozitia dubla de fermier/apicultor, pe subiectul neonicotinedoidelor, cum le spuneti, noi stim de Furadan, Carbodan, Diafuran, cum era odata, si de imidaclorpid cum este acum. De cand ma stiu tratam semintele de floarea-soarelui si porumb, si asta din cauza problemelor foarte grave pe care le avem cu ratisoara si viermii sarma, care ne compromit culturile. Practic, fara tratament pierdem tot. Pentru ca sunt si apicultor, vreau sa va spun ca tratamentul la samanta nu au avut efecte asupra albinelor noastre, care polenizau in lanurile mele, si a altor colegi din zona. Vreau sa spun ca noi respectam dozele omologate, punem panouri de avertizare in momentul efectuarii cu tratamente in lanurile de rapita si floarea -soarelui, ne anuntam intentiile scris la primarii. Din punctul meu de vedere, consider ca putinele cazuri in care au fost semnalate pierderi de familii de albine au fost cauzate din neglijenta unor apicultori, unii “incepatori”, care fie nu au avut grija in iarna de albine, fie nu au respectat avertismentele. Ba mai mult, sunt apicultori care au specii de albine din import, neacomodate cu clima noastra si cu variatiile de temperatura”.

In ceea ce priveste alternativa la neonicotinoide, fermierul constantean a precizat: Am vazut in lan, la un coleg fermier un produs alternativ, care este foarte scump pentru noi si nu justifica cheltuiala. Consider ca cea mai buna varianta este tratarea semintei. In vegetatie, noi mai facem tratamente de corectie, acolo unde avem atacuri extreme de Tanymecus. Eu sunt si fermier, dar si apicultor, si cred ca daca respectam toate indicatiile de la tratarea semintei si pana la tratamentele in vegetatie, neonicotinoidele nu vor face rau albinelor”.  

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 239 - aprilie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News