Bazandu-se doar pe un studiu vechi de acum 5 ani, EFSA vrea sa spuna „NU” neonicotinoidelor!

Publicat de

De curand, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), mai exact pe 28 februarie 2018 a publicat recomandarile privind suspendarea utilizarii a trei substante active din clasa neonicotinoidelor: clotianidin, imidacloprid si tiametoxam. Ca urmare a acestei comunicari, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) si nu numai, isi manifesta astfel ingrijorarea.

Utilizarea acestor produse in culturile din Romania este vitala, mai ales ca pana in acest moment nu s-a gasit o alternativa la fel de eficienta, cum sunt neonicotinoidele pentru combaterea unor daunatori extrem de periculosi pentru culturile de porumb si floarea-soarelui, cum este ratisoara porumbului (Tanymecus dillaticolis). Speram ca si pana acum, autoritatile nationale sa sustina fermierii romani, prin implicarea in proiecte de cercetare la nivel national, asa cum este proiectul ADER 4.1.5 (Realizarea unui sistem de monitorizare si cuantificare a efectelor tratamentului semintelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita asupra productiei agricole si populatiilor de Apis mellifera, in conditiile agropedoclimatice specifice tarii noastre), inclusiv cu demersuri la forurile europene, pentru gasirea unor solutii viabile, fara de care culturile de porumb si floarea-soarelui ar putea disparea din Romania. Proiectul, citat mai sus este sustinut si de APPR, pentru obtinerea unor informatii concludente la cultura de porumb si floarea-soarelui, specifice tarii noastre, si de care liderii europeni nu prea tin cont cand iau decizii, uneori in defavoarea noastra.

Comunicarea EFSA are in spate un studiu efectuat in urma cu 5 ani

Din pacate, deciziile celor de la EFSA, de interzicere a neonicotinoidelor, se bazeaza pe un studiu vechi, din 2013. Nu e problema ca studiul e vechi insa ceea ce este grav este ca nu este aprobat si validat din punct de vedere stiintific de toate statele membre. Din datele colectate de Comisia Europeana si nu numai, sanatatea albinelor ar fi afectata de mai multi factori, si nu neaparat de cele trei insecticide din clasa neonicotinoidelor. 

Asa cum s-a intamplat si cu glifosatul, se pare ca argumentele stiitifice nu mai au nicio valoare in fata unor decidenti, care acum cand sunt la „butoane”, iau hotarari lipsite de temei. Aceasta modalitate, prin care se iau decizii de interzicere a unor produse de protectia plantelor, numai pe seama unor supozitii, nu face deloc bine agriculturii. Ne confruntam acum cu o situatie in care instrumentele utilizate in protectia plantelor, folosite pentru o gama larga de culturi in intreaga lume, sunt amenintate in mod inevitabil si nedrept, cu consecinte importante asupra lantului agroalimentar. Cred ca autoritatile competente ar trebui sa revizuiasca documentul „Bee Risk Assessment Guidance Document” si sa ia in calcul toate studiile realizate in ultimii 5 ani, care au la baza teste reale.

Anul 2017 a fost unul extrem de favorabil daunatorului Tanymecus dillaticolis in Romania, iar produsele din clasa neonicotinoidelor, utilizate ca tratament la seminte au fost singurele care s-au dovedit eficiente. Acest lucru a fost relevat si in raportul de cercetare elaborat de APPR, in anul 2017, raport care anul acesta va fi extins si la cultura de floarea-soarelui. In acest sens, speram ca pozitia Romaniei sa fie una de continuare a sustinerii agricultorilor si de gasire de solutii eficiente si viabile pentru problemele actuale extrem de grave cu care se confrunta acestia.

Nimeni nu contesta ca ar exista un posibil risc asupra sanatatii coloniilor de albine, insa tot asa nu este impartasit nici punctul de vedere al EFSA cu privire la interzicerea neonicotinoidelor. Credem ca prin adoptarea unor masuri responsabile, orice posibil efect al neonicotinoidelor asupra albinelor poate fi tinut sub control.

Deoarece, nu exista dovezi care sa demonstreze ca restrictia celor trei substante active din clasa neonicotinoidelor a avut un impact pozitiv asupra sanatatii coloniilor de albine din Europa, consideram ca fundamentele care au stat la baza deciziei de restrictionare a neonicotinoidelor din 2013 au fost eronate. Speram, ca numai prin argumente stiintifice, in baza unor studii realizate in institutii competente, bine documentate, se pot lua cele mai bune decizii, evident in sprijinul mediului, inclusiv a albinelor.

Competitivitatea fermierilor, pusa sub semnul incertitudinii…

Intr-o piata libera, in care fermierii europeni pentru a fi competitivi au nevoie de produse de protectie a plantelor, inclusiv neonicotinoide, cu cat numarul acestora scade, evident, creste si riscul dezvoltarii rezistentei daunatorilor. Sunt studii care arata ca restrictiile actuale aplicate la neonicotinoide, au avut implicatii negative asupra mediului si biodiversitatii, in special prin cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizarea extinsa a terenurilor si utilizarea suplimentara de resurse de apa, estimata la 1,4 milioane m3 la nivel global. Tot din cauza restrictionarii neonicotinoidelor, de exemplu, la rapita pierderile au fost in jur de 912.000 tone din productia anuala, ceea ce echivaleaza cu o valoare de aproximativ 900 milioane euro. In conditiile in care vor fi interzise neonicotinoidele, UE va deveni rapid un importator net de porumb, grâu si alte culturi de baza. Nimeni nu contesta, inclusiv industria de protectie a plantelor, cat de importante sunt albinele sau alti polenizatori pentru agricultura, si chiar pentru existenta noastra, si evident, prin tot ce intreprindem in agricultura nu trebuie sa le punem in pericol. Sa nu se creada ca cei care creaza produse de protectia plantelor sau utilizatorii acestora, ar fi niste oameni care nu iubesc natura, si ii intereseaza numai profitul, ba din contra ei inteleg, ca numai in armonie cu natura vom putea merge mai departe. Industria de protectia plantelor sustine dialogul si initiativele intre diferitele parti interesate de problema sanatatii albinelor, cum ar fi EFSA, care se concentreaza asupra colectarii si partajarii datelor privind sanatatea albinelor.

In concluzie, trebuie ca doar argumentele stiintifice sa faca lumina in acest caz, iar decidentii sa ia cele mai bune solutii, deoarece daca vor tine cont de acestea, deciziile lor nu vor mai putea fi contestate de nimeni, cu riscul de a nu fi pe placul tuturor.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 238 - martie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News