Cativa daunatori care au “speriat” lumea… (I)

Publicat de

Autor: prof. univ. dr. IOAN ROSCA, ICDPP Bucuresti

Actiunile de protectia plantelor, ca verigi ale tehnologiilor de cultura a plantelor, au un rol hotarator in limitarea pagubelor cauzate de daunatori. Incercam, in cele ce urmeaza sa prezentam, acum la inceput de an, cativa dintre daunatorii care au produs mari probleme economice, pe plan mondial, dar si in Romania, concentrandu-ne asupra celor mai importanti.

Descriere, recunoastere, mod de atac

Lacustele desertului (Schistocerca gregaria)un daunator din vremea biblica, zboara in mod neasteptat, odata la cativa ani, mai ales in Africa de Nord, si ameninta productia agricola in Africa, Orientul Mijlociu si Asia de secole intregi. Cel putin o zecime din populatia umana a lumii poate fi afectata de aceasta insecta prin faptul ca un imens teritoriu este invadat de roiuri de lacuste, care devoreaza cantitati uriase de grane, consuma o gama foarte larga de culturi, distrugand o cultura agricola intr-o ora (fig. 1). Ele apar in mod neasteptat si pot disparea timp de mai multi ani, doar pentru a iesi din regiunile lor endemice dupa perioade de precipitatii anormal de mari. Lacustele desert au un potential imens de a produce pagube, din cauza abilitatii roiurilor de a zbura rapid pe distante mari. Au doua-cinci generatii pe an. Ultima explozie de lacuste a fost inregistrata in perioada 2004-2005 si a provocat pierderi semnificative in culturile din Africa de Vest, avand un impact negativ asupra securitatii alimentare in regiune. Lacustele pot consuma in fiecare zi 2 g echivalentul de masa vegetala verde, dar pierderile culturilor ca rezultat al atacului lacustelor este dificil de cuantificat. Se afirma ca: in 1954-1955, Marocul a pierdut mai mult de 50 de milioane de dolari (date din 1994), din cauza atacului lacustelor, timp de sase saptamani numai in valea Sousse Massa, iar in 1958, Etiopia a pierdut 167.000 de tone de cereale, suficiente pentru a hrani un milion de oameni timp de un an.

Fig. 1
Fig. 1

Gandacul japonez (Popillia japonica(fig. 2) – specie de carabus a fost semnalat in Statele Unite in 1916, dupa ce a fost introdus accidental in New Jersey. Pana atunci, aceasta insecta era cunoscuta numai in Japonia, unde nu era un daunator major, aici fiind controlata de pradatorii naturali, insa in America de Nord este un daunator major al gazonului si plantelor ornamentale. Larvele se hranesc cu radacini de iarba, iar adultii cu frunzele a peste 300 de specii de plante (gazon, pasuni, trandafiri, struguri, hamei, mesteacan etc).Adultii au o lungime de 15 mm si o latime de 10 mm, au elitra de culoare irizata, iar toracele si capul verde. Gandacii adulti ies din pamant in iunie si se hranesc timp de 4-6 saptamani, dar in acest interval pot face suficiente daune, scheletizeaza frunzele, de asemenea, se hranesc cu fructele plantelor. P. japonica este cel mai distrugator daunator al terenurilor de golf, peluzelor si pasunilor, plantelor ierboase si lemnoase ce formeaza amenajari peisagistice. In anii ’90, in estul SUA se cheltuiau anual 615 milioane de dolari pentru a combate larvele si adultii daunatorului, dar si pentru a reface plantele ornamentale distruse. La aceste cheltuieli se adauga alte cheluieli facute pentru a limita raspandirea daunatorului spre nordul SUA, costuri la care se adauga cheluielile pentru actiunile de carantina.

Fig. 2
Fig. 2

Greierul mormon (Anabrus simplex(fig. 3) este o insecta mare care poate atinge aproape 8 cm lungime. Acesta traieste in tot vestul Americii de Nord, in fanete, dominate de ierburi din familia Fabaceaesi Artemisia tridentata (sagebrush), din zona Utah. {n ciuda numelui sau, greierul mormon este de fapt un Tettigoniid apter (lacusta fara aripi), fiind denumit astfel de colonistii mormoni care au mers spre vest in Utah. Desi incapabil de a zbura, greierul mormon este capabil sa calatoreasca pana la doi kilometri pe zi in timpul migratiei sale, fiind un daunator agricol deosebit de grav si chiar un pericol pentru trafic. Atunci cand conditiile sunt adecvate, greierii mormoni pot fi gasiti in “focare” care pot exista oriunde, timp de 5-20 de ani, dar in anumite momente si zone, apar invazii masive, migratii spectaculoase (hoarde succesive) de milioane de indivizi cu densitati de pana la 100 exemplare/mÞ. Invaziile pot dura ani sau chiar decenii si au o perioada de crestere treptata urmata de scadere. Hoardele succesive, in continua miscare sunt cauza necesitatii de a gasi noi surse de hrana si pentru a evita ca indivizii daunatori sa fie mancati de alti greieri flamanzi ce sunt in spate (fenomenul de canibalism). Greierii mormoni au greutatea uscata de: (960 mg/mascul si 1.330 mg femela), iar in cursul dezvoltarii lor (de la eclozare pana la sfarsitul vietii adultului), un greiere mormon consuma 3,518 mg de vegetatie (greutate uscata). Calculele arata ca, la o densitate de 1 greiere/mÞ se consuma o cantitate de 38 de kilograme furaje uscata/4.047 mÞ (1 acru).

Fig. 3
Fig. 3

Plosnite adevarate (termen mai putin exact, fara specificitate, ce face aproape imposibila identificarea si stabilirea pagubelor pentru un anumit daunator) cuprinde oricare dintre cele 50.000-80.000 de specii de insecte, din ordinul Homoptera, in special cicade, cicadelide, afide, musculitele albe de sera si paduchii testosi. Acesti daunatori sunt cunoscuti ca daunatori ai plantelor ce se hranesc cu seva lor, numarul si modul de hrana slabind plantele atacate (mai ales atunci cand aceste insecte ataca in numar mare). Ataca potential toate organele plantelor gazda si mai ales pot raspandi, boli si viroze extrem de pagubitoare. Importanta lor economica rezulta din numarul mare de specii daunatoare apartinand acestui grup, care sunt vectori ai unor boli grave ale plantelor de cultura. Este dificil ca aceste pagube sa fie cuantificate, dar este suficient sa amintim numai musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci) (fig. 4), pentru care se estimeaza ca daunatorul provoaca anual pagube de cateva zeci de milioane de $.

Fig. 4
Fig. 4

Viermele radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) (fig. 5) se presupune ca este originar din America Centrala. Viermele radacinilor de porumb este unul dintre cei mai importanti daunatori ai porumbului din Statele Unite.In secolul al XX-lea, datorita cresterii suprafetelor cultivate cu porumb si practicii de a cultiva aceasta planta in monocultura, daunatorul si-a extins arealul, iar D. virgifera virgiferaa devenit un daunator major al porumbului in America de Nord. Viermele vestic al radacinilor de porumb si viermele nordic al radacinilor de porumb (Diabrotica barberi) sunt cele mai semnificative specii daunatoare ale radacinilor porumbului din Iowa (o zona majora de cultivare a porumbului in SUA). Larvele viermilor radacinilor de porumb pot distruge (fig. 6) o suprafata semnificativa de porumb daca nu se iau masuri eficiente de combatere. In Statele Unite, estimarile indica faptul ca 30 milioane de hectare de porumb (din totalul de 80 de milioane cultivate) sunt infestate cu viermele vestic al radacinilor de porumb, iar daunele economice, pentru cultivatorii de porumb cauzate de daunator sunt de circa 1 miliard de dolari. D. virgifera virgiferaa fost introdusa accidental de mai multe ori in Europa din America de Nord intre sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 2000. Pentru prima data, atacul larvelor daunatorului a fost inregistrat langa aeroportul din Belgrad (Surčin) in 1992. De atunci, daunatorul a devenit invaziv si s-a raspandit si s-a stabilit in unele state membre UE, dar si in unele tari vecine din afara UE. Daunatorul este considerat o amenintare grava la adresa agriculturii europene (fig. 7) Chiar daca Diabroticaafost studiata de mai bine de 50 de ani in SUA (mai ales din perspectiva managementului daunatorului), exista un interes reinnoit pentru biologia, ecologia si genetica acestei specii, din cauza invaziei recente a daunatorului in nord-estul SUA, Canada si Europa de Est.

Fig. 5
Fig. 5

Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineataoriginar din America de Nord, unde a fost semnalat pentru prima data in anul 1824, s-a raspandit cu repeziciune in cele doua continente americane, patrunzand in anul 1876, si in Europa Vestica si Centrala. S-a extins treptat, pe areale imense, provocand pagube deosebit de mari la culturile de cartof si legume solanacee. Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) a fost identificat pentru prima oara (1861) ca daunator al cartofilor, avand un efect profund asupra acestei culturi. Cresterea exploziva a populatiilor gandacului din Colorado, inclusiv a pagubelor produse de acesta, din anii 1860, au dus la prima utilizare pe scara larga a insecticidelor pentru o cultura agricola, in agricultura, in general. Aceste substante foarte otravitoare (de exemplu, verdele de Paris, arsenatul de plumb, nicotina concentrata) au fost utilizate in cantitati mari. De atunci si pana in prezent, gandacul din Colorado a fost combatut, cu succes, de insecticide, influentand astfel mentalitatea agricultorilor privind combaterea acestui daunator, dar si a altora. Gandacul din Colorado ataca mai ales plantele din familia Solanaceae, pagubele cele mai importante fiind inregistrate la culturile de cartof, vinete si tomate, uneori si la cele de ardei, dar si plante spontane. Adultii (fig. 8) rod frunzele, producand perforatii neregulate pe suprafata limbului si in final, chiar scheletuirea acestora. Un adult poate consuma, in numai 2-3 zile, intreaga suprafata foliara a unei plante de vanata, imediat dupa infiintarea culturii. In cazul cand adultii generatiilor de vara, nu mai gasesc plante verzi pentru a se hrani, acestia pot ataca chiar fructele de vinete sau tuberculii de cartof aflati la suprafata solului. Larvele tinere perforeaza frunzele sub forma unor mici orificii (fig. 9), iar pe masura ce inainteaza in varsta, rod frunzele in intregime, uneori chiar si lastarii.

Fig. 6
Fig. 6
Fig. 7
Fig. 7
Fig. 8
Fig. 8
Fig. 9
Fig. 9

Intr-un numar viitor al revistei, vom incerca sa trecem in revista cele mai importante specii de insecte, daunatoare pentru agricultura Romaniei.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 248 – ianuarie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News