Ce directie va avea agricultura europeana de maine, dar si cea mondiala, in contextul schimbarilor climatice?

Publicat de

Daca luam un exemplu din Europa, sa ne facem o imagine de cum afecteaza schimbarile climatice culturile, amintim valul de frig siberian care a lovit puternic maslinii in Italia, apoi am avut o vara infioratoare, cu seceta si temperaturi extreme, urmata de ploi torentiale si inundatii in octombrie si noiembrie. Potrivit revistei de specialitate “Olive Oil Times”, Italia a pierdut aproape 57% din productia sa de masline in 2018, fara a tine cont de celelalte culturi si pomi fructiferi afectati. In 2019, a venit randul Spaniei sa sufere o seceta care a distrus 44% din productia sa.

Variatiile de temperatura si precipitatii, precum si conditiile meteorologice extreme, au deja un impact asupra productiei culturilor si a productivitatii animalelor de ferma din Europa”, avertizeaza Blaz Kurnik, expert in impactul si adaptarea la schimbarile climatice de la Agentia Europeana de Mediu. “Se prevede ca evenimentele climatice extreme vor creste. In unele parti din sudul Europei, valoarea terenurilor agricole este de asteptat sa scada cu mai mult de 80% pana in 2100, cu potential de abandonare a terenului”, a spus Kurnik.

Cel putin 22 de milioane de fermieri si lucratori din sectorul agricol din Europa sunt direct amenintati de conditiile meteorologice extreme, in timp ce 44 de milioane de locuri de munca legate de industria alimentara ar putea fi, de asemenea, afectate. Europa, care produce o optime din cerealele lumii, doua treimi din vinul mondial si trei sferturi din uleiul de masline, trebuie sa isi adapteze sectorul agricol pentru a face fata schimbarilor climatice.

Schimbarile climatice vor avea un impact major asupra viitoarelor culturi.

In ianuarie anul trecut, Serviciul de Schimbare Climatica Copernicus (C3S) a anuntat ca 2019 a fost cel de-al doilea an atipic, continuand o perioada de cinci ani de vreme deosebit de calda, Europa “si-a batut cu usurinta recordul la cel mai deosebit an”. In asteptarea publicarii din aprilie a evaluarii climatului european din 2019, raportul pentru anul 2018 a indicat deja ca temperatura in Europa a crescut clar de patruzeci de ani, atat in ceea ce priveste mediile sezoniere, cat si mediile anuale. 2018 este unul dintre cei trei ani deosebiti din Europa, dupa 2014 si 2015, cu o crestere neobisnuita de aproape 1,2°C, fata de perioada 1981-2010.

Concluziile studiului de la HHFA, o firma de consultanta, spun ca: daca ploile au crescut in nordul Europei, cu o crestere de pana la 70 mm la fiecare zece ani incepand cu anii 1960, acestea sunt rarefiate in sud, cu o reducere de pana la 90 mm la fiecare zece ani. Schimbarile climatice sunt de asteptat sa destabilizeze agricultura in multe parti ale Europei, potrivit prognozei, spune Kurnik. “Cele mai afectate regiuni sunt estimate in jurul Mediteranei si sud-estului Europei, in principal din cauza cresterii precipitatiilor si a temperaturilor, doua fenomene care prelungesc si intensifica episoadele de seceta in timp prin exacerbarea deficitului de apa”, puncteaza B. Kurnik.

Precipitatiile abundente care distrug culturile si inundatiile de teren arabil ar putea creste si in Europa centrala si de est: un raport recent al Agentiei Europene de Mediu (SEE) prevede intr-adevar o crestere care s-ar putea ridica la 35%. Dar cresterea temperaturilor se afla si in spatele cresterii culturilor din nord in ultimii 40 de ani; se preconizeaza ca acest decalaj va continua si va creste.

Pentru a avea productii ridicate, fiecare cultura are nevoie de o combinatie specifica de conditii; ciclul sau depinde de evenimente caracteristice care trebuie sa aiba loc la un moment dat. In consecinta, imediat ce “trenul climatic” a deraiat, recolta a scazut. Cresterea temperaturilor incurajeaza culturile sa creasca mai devreme si sa creasca mai repede. Cerealele, cum ar fi graul si porumbul, floarea soarelui ajung la maturitate cu una pana la trei saptamani inainte, in special in vestul si nordul Europei, indica SEE.

Insa, crescand mai rapid din cauza temperaturilor mai mari, culturile nu au timp sa acumuleze suficient material biologic; prin urmare, adesea produc mai putin. Productiile de porumb, grau si orz sunt deja afectate in sudul Europei Centrale. Intre 2051 si 2080, productia de porumb in Portugalia ar putea scadea de la 20 la aproape 29 kg/ha/an, in timp ce unele studii cu privire la calitatea scazuta a strugurilor spanioli suna alarmant.

Evenimentele extreme in timpul infloririi reprezinta o amenintare reala pentru multe soiuri de cereale”, a spus Margarita Ruiz Ramos, experta CEIGRAM in adaptarea sistemelor agricole la schimbarile climatice. „Caldura si seceta care au afectat mai ales tarile mediteraneene pana acum pot aparea si in Europa Centrala”, ilustreaza Margarita Ruiz Ramos.

In 2010, valul de caldura din vara din Rusia a distrus 30% din recolta de cereale. Autoritatile au limitat daunele prin interzicerea exporturilor de grau, ceea ce a determinat cresterea pretului sau mondial. In ultimul deceniu, evenimentele climatice extreme legate de schimbarile climatice au costat agricultura italiana si infrastructura rurala aproape 14 miliarde de euro, potrivit Confederatiei Fermierilor Transalpini Coldiretti. In Sardinia, unde temperaturile medii din aceasta iarna au fost cu 3°C peste normal, inundatiile pe scara larga au urmat secetelor lungi. Potrivit expertului Meteonetwork Alessandro Gallo, in insula probabil va avea loc o scadere accentuata a productiei de cereale in urmatorii 30 de ani. SEE prezice ca o mare parte din Portugalia, Galizia, nordul Scandinaviei si Turcia se vor confrunta cu secete din ce in ce mai severe: daca temperaturile globale vor creste cu 2°C se preconizeaza ca deficitele de apa se vor largi in Cipru, Grecia, Italia si Spania, determinand o crestere de 4-18% pana in 2100 in cererea de apa pentru irigatii.

Alte evenimente extreme legate de inundatii la pregatirea terenului in timpul insamantarii si recoltei pot fi, de asemenea, o problema in unele zone din centrul si nordul Europei”, spune Margarita Ruiz Ramos. “In nord, chiar daca sezonul de crestere tinde sa fie mai lung, atat daunatorii noi, cat si bolile noi pot pune in pericol culturile”.

Adaptarea la schimbarile climatice

Este esential ca sectorul agricol sa se adapteze la schimbarile climatice; este important sa planificati bine si sa aplicati politicile de adaptare la toate nivelurile”, spune Kurnik.

Insa unii fermierii deja au facut-o! In Sicilia, culturile de fructe tropicale, cum ar fi mango, papaya si lychees, sunt acum parte din peisaj: fermierii au profitat de incalzirea globala. Potrivit unui sondaj, 64,7% dintre fermierii din Spania au schimbat deja modul in care isi gestioneaza culturile, inclusiv utilizarea apei. “Investesc in sisteme de irigatii mai eficiente, indepartandu-se treptat de irigarea intensiva in favoarea udarii in timp util”, spune Margarita Ruiz Ramos. “Agricultorii spanioli modifica, de asemenea, treptat datele de semanat, precum si soiurile cultivate, pentru a se adapta ciclurilor de viata ale culturilor si vremii, reducand totodata utilizarea de ingrasaminte”, a adaugat specialistul.

Punerea la dispozitie fermierilor a datelor referitoare la clima este esentiala pentru adaptarea agriculturii la conditiile meteorologice extreme din Europa. Cateva programe Copernicus privind schimbarile climatice (C3S) isi perfectioneaza datele si modelele climatice pentru a ajuta agricultura sa raspunda mai bine la schimbarile climatice. C3S intentioneaza sa ofere date in timp real, pentru a facilita luarea deciziilor agricole zilnice si evaluarea culturilor. “Securitatea alimentara este o preocupare globala, iar efectele climatului asupra agriculturii nu sunt limitate la o singura tara sau regiune”, a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S. “Oferim date pentru modelele de culturi, precum si o serie de indicatori specifici industriei. Acestea includ date istorice si actuale, dar si variabile si statistici pentru a prezice conditiile meteorologice, culturile si nivelurile viitoare ale apei.

Exemplele de adaptare influentate de datele climatice sunt in crestere. In regiunea Castiglione din Italia, firma de consultanta GECOsistem s-a bazat pe datele de la C3S pentru a ajuta autoritatile regionale responsabile cu gestionarea apei in sol, sa poata planifica strategii pentru o irigare durabila. Folosind scenarii climatice pentru 2020, 2050 si 2080, el a asociat proiectii ale nivelului apei cu randamente pentru sase culturi, inclusiv kiwi, piersici si porumb.

Domeniul de aplicare al proiectului actual este mult mai larg si a fost extins pentru a include indicatori pentru grau, orez si porumb”, spune Ronald Hutjes, cercetator si manager de proiect la Universitatea din Wageningue, principalul partener la originea acestui serviciu international.

In Toscana, proiectul Serviciilor de consultanta pentru clima agricola a utilizat previziuni climatice C3S pentru a prezice impactul  atacului daunatorilor asupra maslinilor in contextul schimbarilor climatice. Conform descoperirilor sale, iernile mai calde favorizeaza proliferarea daunatorilor si ameninta randamentul maslinilor, informatii care ar putea ajuta fermierii sa isi regleze modul de functionare.

Pentru a adapta productivitatea culturilor in functie de schimbarile climatice, este necesara si selectarea soiurilor de plante care rezista cel mai bine amenintarilor meteorologice si variatiilor climatice, subliniaza Margarita Ruiz Ramos. Centrul international de imbunatatire a porumbului si a graului (CIMMYT) foloseste datele C3S pentru imbunatatirea culturilor. Cercetatorii studiaza productia de cereale in functie de conditiile meteorologice, apoi selecteaza soiurile care sunt cele mai rezistente la seceta sau caldura.

Unul dintre principalii producatori portuari din Portugalia testeaza in prezent o aplicatie bazata pe date climatice, cu scopul de a imbunatati capacitatea vitei sale de adaptare la schimbarile climatice. Aplicatia climatica inteligenta a vitei de vie (VISCA), o initiativa europeana, combina date despre clima, informatii agricole si informatii specifice producatorului, pentru a planifica culturile in functie de schimbarile climatice. Furnizarea de date despre clima micilor proprietari ramane complicata: un proiect pilot de adaptare in Kenya este un bun exemplu. “Pentru a satisface nevoile fermierilor si ale oamenilor care lucreaza cu acestia, traducem date despre clima si folosim imagini simple de inteles”, a declarat Hasse Goosen, directorul serviciilor de adaptare la clima. “Am transpus datele C3S in indicatori specifici culturilor si scenarii definite, sustinute de harti, pentru a explica care va fi impactul, in ce moment al sezonului, asupra diferitelor culturi. Proiectul va oferi un instrument pentru cartografierea variabilelor care afecteaza culturile”.

Folosirea datelor climatice protejeaza mai bine fermierii impotriva pierderilor din cauza conditiilor meteorologice extreme. “Folosim datele meteo pentru modelarea riscurilor”, a declarat Alexa Mayer-Bosse, director de dezvoltare pentru MunichRE, o companie de asigurari specializata in agricultura. “Datorita tehnologiei si digitalizarii prin satelit, avem din ce in ce mai multe date pentru a evalua riscurile agricole. Din aceste seturi de date, ne putem adapta produsele de asigurare la parametrii climatici.

Sursa: Euronews.fr

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

S-ar putea să te intereseze

Hot News