De la samanta pana in farfuriile noastre…

Publicat de

De la samanta pana in farfuriile noastre…

11,3 ani si peste 280 mil. euro pentru a aduce un produs de protectia plantelor pe piata!

Luna trecuta, la sediul companiei Bayer a avut loc cea de-a III-a editie “Bayer Media Fair – Un dialog transparent despre calatoria alimentelor, de la samanta panin farfuriile noastre”.

In prezenta jurnalistilor din presa agricola, specialistii Bayer Romania au abordat subiecte importante de pe agenda agriculturii moderne: viata unei seminte de la producere la recoltare, ce inseamna siguranta alimentara, ce mituri inconjoara cea mai studiata si controversata substanta folosita in protectia plantelor, cat de importanta este agricultura digitala si cum putem asigura alimente suficiente si de inalta calitate pentru o populatie globala aflata in continua crestere.

“Agricultura trebuie sa raspunda unei provocari uriase”

Deschiderea evenimentului i-a apartinut lui Pascal Cassecuelle, directorul Bayer Romania si seful diviziei CropScience pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova. Acesta a tinut sa precizeze ca: “Agricultura are resposabilitatea de a face fata uneia dintre cele mai mari provocari ale viitorului, aceea de a hrani 10 miliarde de oameni panin 2050. Pentru a o depasi, trebuie sgasim raspunsul la douintrebari: cum putem produce mai mult, intr-un timp mai scurt, tinand cont de schimbarile climatice si cum putem face societatea ssustinsi inteleaga aceasta evolutie absolut necesara agriculturii. Singurul mod in care putem avansa este transparenta si dialogul permanent cu fermierii si consumatorii”.

fig. 1
fig. 1

Numai doza stabileste ceea ce este toxic sau nu!

In perceptia publica exista indoieli cu privire la siguranta alimentara. In acest context, Florin Marian, Product Development Manager a incercat sa ne explice si sa ne furnizeze, totodata, informatii utile despre siguranta alimentara. Mitul, conform caruia reziduurile contamineazalimentele, iar consumul acestora este periculos este un mit fals, deoarece industria de protectia plantelor a facut progrese esentiale in acest sens. Concret, „existenta unui continut maxim admis de reziduuri de doar 0,01 mg/kg produs, corespunde cu dizolvareaa 4 cuburi de zahar intr-o piscinolimpica”, a explicat Florin Marian. Este important de stiut ca anual, peste 67.000 de produse alimentare sunt analizate din punct de vedere al continutului de reziduuri. Panla urma, numai doza stabileste ceea ce este toxic sau nu, asa cum spune si unul dintre citatele lui Paracelsus. „Orice aliment folosit in exces este daunator. Atentie! Consumul a 100 de cesti de cafea pe zi poate somoare un om, iar exemplele pot continua”, a exemplificat specialistul Bayer. Pentru industria de protectia plantelor, pentru a aduce un produs pe piata este nevoie de ani de cercetari si studii, peste 11,3 ani si peste 280 milioane euro ca si costuri. Deci, siguranta alimentareste strict reglementata, iar produsele de protectia plantelor (PPP) sunt omologate numai dacsunt sigure.

fig. 2
fig. 2

Glifosatul, un instrument viabil pentru fermieri

Prezent la Bayer Media Fair, Bogdan Soare, Sales Manager Roundup pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova a vorbit despre substanta activa-glifosat, care a generat discutii si controverse la nivel european, si care a primit unda verde pentru a fi utilizata in continuare in agricultura. Anul acesta a aparut informatia ca in bere s-au descoperit reziduuri de glifosat. Bogdan Soare a explicat ca peste nivelul admis de reziduuri de glifosat, detectat in bere „se poate ajunge numai atunci cand o persoana consuma 1.000 litri/zi de bere!”. Este important de specificat ca glifosatul se utilizeazin agriculturde mai bine de 40 de ani, cu rezultate extraordinare. Monsanto este compania care l-a lansat pe piata, iar din anul 2000 a iesit de sub patentul sau. In prezent, compania a inglobat substanta activin produse de top, cu formulari de ultimgeneratie, precum Roundup® ClassicPro si Roundup®Energy. Specialistul Monsanto a mai spus ca glifosatul reprezintun instrument viabil cu care fermierii pot lupta impotriva buruienilor ca: stuful sau ambrozia. Ca orice produs, si produsele pe baza de glifosat trebuie sa fie folosit conform instructiunilor prevazute pe eticheta produsului.

fig. 3
fig. 3

Solutiile digitale, o noua revolutie in agricultura

Un alt atelier, o alta tema abordata de catre specialistii Bayer. Despre solutiile digitale din agricultura, ne-a vorbit Octavian Chihaia, Climate Activation Lead pentru Europa, care a spus ca: „fermierii au un apetit din ce in ce mai mare pentru a aplica solutii moderne, pentru a utiliza produse performante si a acumula informatii noi”. Solutiile digitale reprezinta o noua revolutie in agricultura, iar folosirea acestora permite luarea celor mai bune decizii pentru ca pune la dispozitia fermierilor o serie de date cat mai exacte referitoare la lucrarile specifice. Monsanto a patruns pe piata serviciilor digitale in urma achizitiei in 2016 a companiei americane Climate Corporation, iar in prezent propune agricultorilor utilizarea platformei agricole digitale Climate FieldView. Aceasta a fost lansata in Europa in urma cu doi ani, iar pentru Romania va fi operationala incepand cu anul urmator. Platforma inglobeaza toate datele dintr-o ferma, se pot obtine informatii despre fiecare sola lucrata, astfel incat sa fie luate cele mai bune decizii pentru a spori productivitatea agricola.

fig. 4
fig. 4

Tehnologia semanatului cu norma variabila…

Eugen Diaconu, Dekalb Field Operations Country Lead ne-a vorbit despre producerea de seminte, unde in urma trei ani, la statia de la Sinesti, judetul Ialomita, una dintre cele mai mari din Europa, Monsanto a implementat tehnologia semanatului cu norma variabila. Aceasta metoda a contribuit la cresterea productiei cu cca 500 kg/ha, dar s-au facut economii importante si la inputuri.

Potrivit lui Eugen Diaconu, statia are o productie medie de seminte de porumb de 2 milioane de saci/ an, din care 30 % raman in Romania. „Pentru Romania, semintele de porumb vor fi tratate cu produsul biochimic Acceleron, pentru maximizarea potentialului de productie”, a mai spus  Eugen Diaconu.

Evenimentul dedicat presei agricole s-a incheiat cu alocutiunea lui Pascal Cassecuelle care a subliniat, inca o data, nevoia unei transparente si a unui dialog real intre toate componentele societatii. Si asta pentru o agricultura moderna si sustenabila…

fig. 5
fig. 5
O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News