Suntem in luna lui martisor. Este timpul sa analizam culturile iesite din iarna: rapita si cerealele paioase!

Publicat de

Anul agricol, inceput in septembrie 2017, odata cu semanatul rapitei de toamna si continuat in octombrie cu semanatul cerealelor paioase, a fost deosebit de favorabil acestor culturi, permitandu-le sa rasara si sa se dezvolte foarte bine. Insa iarna blanda, cu temperaturile medii ale aerului ceva mai ridicate decat mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole, cu prea putine precipitatii, fara perioade geroase, toate aceste aspecte au permis supravietuirea daunatorilor specifici acestor culturi.

Odata cu venirea primaverii, vom evalua si situatia daunatorilor din culturile de cereale paioase si rapita de toamna, dar si sa intreprindem tratamentele fitosanitare pentru a preveni sau limita pagubele produse de daunatori. Este important de subliniat faptul ca, in general, tratamentul semintelor, acolo unde s-a facut, avand la dispozitie o serie de insecticide sau insecto-fungicide, au asigurat, cu certitudine, controlul daunatorilor polifagi (viermii albi, buha semanatorilor si viermii sarma), dar si a daunatorilor specifici, care pot crea probleme in primavara (la cerealele paiase: gandacul ghebos si mustele cerealelor, iar la rapita de toamna: musca radacinilor, puricele de pamant al tulpinilor, impreuna cu alte specii din acelasi grup, gandacul rosu al rapitei, fluturele alb al verzei si viespea rapitei).

Agrotis (fig. 1)
Agrotis (fig. 1)

Recunoasterea daunatorilor

Viermii cenusii sau buha semanaturilor, larvele unor specii de Agrotis (fig. 1) in ultimele varste de dezvoltare, ierneaza in sol, iar primavara, reteaza plantele de la colet, rod frunzele incepand cu partea externa spre interior, iar plantele atacate se vestejesc si se usuca. PED-ul este de 2 larve/m2. Viermii albi sunt larvele unor specii printre care cea mai cunoscuta este carabusul de mai (Melolontha melolontha L.), care in stadiul III de dezvoltare (fig. 2) ataca radacinile plantelor. PED-ul este de 1-3 larve/m2, la cereale paioase si rapita.

Melolontha melolontha L. (fig.2)
Melolontha melolontha L. (fig.2)

Viermii sarma, larvele unor specii de Agriotes (fig. 3), patrund, in tesuturile plantelor atacate, aproape de radacina, in zona tulpinii situate in sol, PED-ul este de 3-5 larve/m2. In general, atacul acestor viermi polifagi, se observa cu usurinta in aceasta perioada, plantele atacate prezinta frunzele ingalbenite (faza incipienta), apoi se usuca. Confirmarea existentei daunatorului, de cele mai multe ori se poate face prin simpla scormonire a solului din jurul plantei atacate, unde de cele mai multe ori este gasita lava. Se pot face desigur sondaje de sol, care stabilesc specia, densitatea si varsta larvelor daunatorului. Daca plantele atacate se smulg din pamant, se constata, in cazul viermilor sarma, ca tulpina sau radacina prezinta perforatii sau uneori apare fenomenul de infratire exagerata la cerealele paioase. Atacul larvelor de viermi sarma (fig. 3) se manifesta in special in primaverile reci si umede.

Agriotes (fig. 3)
Agriotes (fig. 3)

Pentru culturile de cereale paioase, cei interesati, vor trebui, in cadrul sondajelor de primavara, sa identifice atacul gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides), principalul daunator al cerealelor paioase, urmarind in primul rand plantele atacate cu aspect de calti. Larvele trag frunzele in galerii, unde are loc propriu-zis hranirea prin mestecarea si extragerea sucului celular. Atentie! Din frunzele atacate raman numai nervurile, care sunt scoase la suprafata, iar uscandu-se seamana cu fibre de calti rasucite situate la baza plantei). Exista situatii in care poate fi atacata o planta in intregime sau numai unul dintre frati, atacul producandu-se, in general, in vetre.

Este recomandat ca in solele cu cereale paioase, cand se poate intra in camp, sa se faca cel putin un control, pentru gandacul ghebos (5% plante atacate cu aspect de calti) se impune efectuarea unui tratament, in vegetatie, atunci cand se poate intra in camp, iar pentru viermii cenusii, albi sau sarma, daca avem dubii, suplimentar, pe langa aprecierea vizuala a numarului de plante atacate, se poate confirma existenta daunatorului prin sondaje in sol (de obicei 25 de sondaje/sola, in diagonala). Trebuie retinut un aspect, in general nu se mai poate face nimic, pentru ca orice tratament nu este economic.

Mustele cerealelor fac si ele probleme culturilor de paioase. Este relativ usor de identificat atacul mustelor cerealelor, fara sa tinem seama de specia de diptere, deoarece in primavara, la plantele de grau, sunt simptome mai mult sau mai putin caracteristice (frunza centrala ofilita, iar daca este smulsa se desprinde cu usurinta, tendinta de ingalbenire se remarca si la extremitatile frunzelor aparute imediat inaintea frunzei centrale, perforare a tulpinii principale in zona coletului si colorarea in brun-rosiatic, roaderea mugurelui terminal si a tesuturilor bazale, plantele se usuca in intregime). Pentru o identificare mai exacta se poate indeparta ultima frunza (ingalbenita sau uscata) si la baza tulpinii se depisteaza larva (fig. 4). Din datele cunoscute, eficacitatea unor tratamente efectuate in perioada de vegetatie, primavara este scazuta si avand in vedere costul acestora nu se recomanda combaterea mustelor cerealelor prin stropiri in vegetatie.

Larva (fig. 4)
Larva (fig. 4)

Inspectarea culturilor de rapita

Pentru culturile de rapita, in aceasta perioada este indicat ca fermierii sa-si inspecteze culturile de rapita, imediat ce conditiile climatice permit acest lucru si sa sectioneze (despice) petiolul frunzelor bazale, continuand acest lucru si cu tulpina de sub punctul de insertie al petiolului. In acest fel, se poate stabili procentul plantelor atacate de puricele de pamant al tulpinilor (Psylliodes chrysocephala), musca radacinilor (Delia radicum) si gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorrynchus napi), si mai ales, sa stabileasca numarul de larve existent pe radacinile plantelor de rapita (pentru musca radacinilor) (fig. 5) sau in petiolul, frunzele sau tulpinile plantelor atacate (pentru puricele de pamant al tulpinilor si curculionidul de iarna al tulpinilor). Plantele de rapita, sunt atacate timpuriu, in toamna, de larve ce fac tunele in petiolul frunzelor, radacina si tulpina, determinand, in cazul unui atac puternic, moartea plantei. In general, este atacat petiolul frunzelor bazale.

Musca radacinilor (fig. 5)
Musca radacinilor (fig. 5)

Odata cu incalzirea vremii, culturile de rapita, vor porni rapid in vegetatie. In acest context, este important de precizat ca in aceasta perioada adultii de Ceuthorhynchus napi (curculionidul tulpinilor de rapita) ies din locurile de hibernare si pot fi identificati pe plantele de rapita. Este important de precizat ca, in cazul in care se constata peste 5-10 larve/planta (larve pot fi sau de Psylliodes spp. sau Ceutorhynchus spp.) (fig. 6) este de dorit sa se aplice tratamente de combatere cu insecticide, de preferat sistemice. In culturile de rapita, se pot aplica tratamente in vegetatie, cu produse avizate pentru combaterea puricilor de pamant (Psylliodes chrysocephala) sau a gagaritei tulpinilor (Ceutorrhynchus napi).

Ceutorhynchus spp. (fig. 6)
Ceutorhynchus spp. (fig. 6)

Produsele omologate pentru tratamentele in cultura de rapita sunt: DECIS MEGA 50 EW, in doza de 0,15 l/ha; DECIS EXPERT 100 EC, in doza de 0,075 l/ha; FASTAC ACTIVE, in doza de 0,3 l/ha; FASTER GOLD 50 EC, in doza de 0,15 l/ha; KAISO SORBIE 3 EG, in doza de 0,2 l/ha; KARIS 10 CS, in doza de 0,075 l/ha; MOSPILAN 20 SG/KRIMA 20 SG, in doza de 0,2 l/ha ; NURELLE D 50/500 EC, in doza de 0,4 l/ha; PYRINEX 25 CS, in doza de 1,75 l/ha; PYRINEX QUICK, in doza de1,0 l/ha; SUMI ALPHA 5 EC, in doza de 0,250 g/ha; BEST SELLER 100 EC, in doza de 0,10 l/ha; SCATO, in doza de 0,2 l/ha.

Retineti! Tratamentul semintei a determinat, pentru cei ce si-au tratat samanta un atac mai slab al daunatorilor din toamna, existand, cu siguranta mai putine probleme acum in primavara.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 238 - martie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News