Francezii se trezesc la realitate?

Publicat de

Francezii se trezesc la realitate?

“Daca am fi scos in afara legii glifosatul, astazi fermierii nu ar mai fi putut continua(…)”

Desi francezii au urlat din toti rarunchii ca glifosatul trebuie scos, acum acestia s-au trezit la realitate si vor sa sprijine amanarea interzicerii utilizarii glifosatului, titreaza newsagropages.com. Asa ca, luna trecuta, ministrul Agriculturii din Franta, Didier Guillaume, a sarit in apararea deciziei de a amana interdictia de utilizare a glifosatului pana in 2020, spunand ca un numar de fermieri ar fi in imposibilitatea de a continua sa-si desfasoare activitatea, daca guvernul ar fi aplicat deja interdictia.“Daca am fi scos in afara legii glifosatul, astazi un anumit numar de agricultori nu ar mai putea continua”, a afirmat Guillaume, adaugand faptul ca, intentia sa era de a evita o “dezbatere severa” intre legislatori si majoritatea cetatenilor.Facem precizarea ca, in lunaseptembrie, parlamentarii francezi au refuzat sa adauge interdictia de utilizare a glifosatului intr-un proiect de lege privind agricultura si alimentele, pe fondul lipsei unei alternative. De asemenenea, presedintele francez Emmanuel Macron a promis ca va elimina treptat utilizarea glifosatului in termen de trei ani, pana in anul 2020.

Emotionalizarea spatiului public…

Unii politicieni, in campaniile electorale au vorbit in termeni destul de duri impotriva glifosatului, “dar s-au intors la realitate ceva mai tarziu”,spunea intr-o declaratie comisarul UE pentru Sanatate si Alimentatie Alimentara, Vytenis Andriukaitis. Intr-un alt context, ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, a reiterat angajamentul Guvernului de a elimina treptat utilizarea glifosatului, dar a lasat „usa deschisa” pentru o amanare de cateva luni. Glifosatul este o substanta chimica care a creat dezbateri aprinse la Bruxelles. Autoritatile din domeniul sigurantei alimentare din intreaga lume au declarat ca glifosatul nu provoaca cancer daca este utilizat corespunzator. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) au dat unda verde utilizarii acestei substante active, eficienta in combaterea unui numar mare de buruieni. Singurul organism care a declarat ca glifosatul este “probabil cancerigen” este Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului (IARC). In acest context, mai multi activisti care lupta pentru protectia mediului au lansat campanii de interzicere a utilizarii glifosatului in Europa. Industria agrochimica a spus ca factorii de decizie din UE ar trebui sa-si bazeze deciziile pe dovezi stiintifice si sa evite emotionalizarea publicului pe chestiuni pur stiintifice.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News

post-image
Știri

Stiati ca,

FENOVA SUPER (FOXTROT 69 EW) este erbicidul eficient in combaterea buruienilor monocotiledonate anuale din cultura de grau, inclusiv buruienile problema iarba vantului (Apera...
Citește mai mult