Identificarea si managementul antracnozei la culturile de cucurbitacee (Colletotrichum orbiculare)

Publicat de

Antracnoza este o boala destul de frecventa, cauzata de ciuperca Colletotrichum orbiculare, care afecteaza cucurbitaceele (castravetii, pepenii, dovleceii). Aceasta reprezinta o problema serioasa si costisitoare pentru fermieri deoarece poate reduce drastic calitatea si cantitatea recoltei. Boala se manifesta in toate fazele de vegetatie si pe toate organele de suprafata ale plantelor, pe care, in functie de stadiul in care se afla la momentul atacului, le poate distruge partial sau total.

Ciclul de viata al ciupercii

Fig.1

Aceasta ciuperca ierneaza pe resturile de plante infectate din sol, pe buruieni sau chiar pe semintele infectate. Cand conditiile devin favorabile, primavara si la inceputul verii, sporii ciupercii incep sa se raspandeasca. Acestia sunt purtati de vant, de picaturile de ploaie sau chiar de uneltele agricole si ajung pe frunzele tinere ale plantelor sanatoase. Dupa ce ajung pe planta, sporii au nevoie de apa libera (roua, ploaie sau irigare prin aspersie) pentru a germina si a patrunde in tesut. Odata ce au intrat in planta, ciuperca se dezvolta rapid, iar dupa doar 4-7 zile apar primele simptome vizibile, anume petele caracteristice. Pe aceste pete se formeaza noi spori, iar ciclul se reia, ducand la o raspandire rapida a bolii in toata cultura, mai ales pe vreme umeda.

Simptome

Boala se manifesta pe toate partile aeriene ale plantei: frunze, tulpini si fructe. Pe frunze, la inceput apar pete mici, rotunde si umede, de culoare galbuie sau maronie. Pe masura ce boala avanseaza, aceste pete se extind, devin maronii-negricioase si se unesc, dand un aspect de „arsura” (Fig.1). In conditii de umiditate, in centrul petelor se pot observa mici puncte negre sau roz-portocalii, care sunt sporii ciupercii.

Fig.2

Frunzele puternic afectate se usuca si cad, lasand plantele golase. Pe tulpini, simptomele se manifesta prin aparitia unor pete alungite, galbui sau maronii-deschis, care pot duce la uscarea partiala sau totala a tulpinii. Pe fructe (castraveti, pepeni) apar pete rotunde, adancite, care au o culoare maronie inchisa sau neagra. Aceste leziuni se extind si pot patrunde in pulpa fructului (Fig.2). In conditii de umiditate, in centrul petelor apare o masa gelatinoasa roz- portocalie, formata din sporii ciupercii. Pe masura ce boala progreseaza, aceste pete se pot crapa, deschizand calea pentru alte infectii bacteriene.

Conditiile favorabile pentru aparitia bolii sunt reprezentate de umiditate ridicata (ploi frecvente, irigatii prin aspersiune) si temperaturi intre 20-25°C.

Masuri preventive:

  • rotatia culturilor
  • irigarea corecta: irigarea prin picurare, nu prin aspersie, pentru a nu uda frunzele.
  • igiena culturii: strangerea resturilor vegetale de pe camp dupa recoltare
  • folosirea de samanta certificata.

Protejarea chimica a culturii se face prin tratamente preventive si curative, inca din primele faze de vegetatie cu fungicide specifice (CHAMP 77WG, ALCUPRAL 50PU). Se recomanda aplicarea tratamentelor chimice la primele semne ale bolii, conform instructiunilor si cu respectarea timpului de pauza (timpul pana la recoltare) precum si o verificarea constanta a culturii pentru a depista boala din timp.

Dr.ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News