Importanta sorgului

Publicat de

Importanta sorgului

Este o buna cultura premergatoare, mai ales in anumite conditii

In acest articol, vrem sa scoatem in evidenta avantajele, da si importanta culturii de sorg. Iata cateva dintre acestea:

Dupa o cultura de sorg, putem semana atat o cultura de toamna, cat si una de primavara,insa acest lucru trebuie bine gandit, incepand chiar din momentul alegerii hibridului de sorg. Daca fermierul doreste sa semene grau sau orz de toamna, este preferabil sa semene hibrizi de sorg timpurii sau semitimpurii. Astfel, el va putea recolta sorgul inainte de 1 octombrie si semana grau sau orz in conditii propice. Hibrizii tarzii vor fi recoltati dupa 1 octombrie sau chiar mai tarziu, in functie de zona. In acest caz, infiintarea cerealelor de toamna risca sa aiba loc in conditii de umiditate, care vor afecta calitatea culturii. Pe de alta parte, daca dupa sorg se seamana o cultura de primavara, este de preferat ca acest lucru sa aiba loc dupa un sorg recoltat tarziu.

–  Nu trebuie sa ne ferim de nicio cultura, dupa sorg, dar, dupa sorg, nu se recomanda semanatul unui grau dur, din cauza riscului micotoxinelor.In cazul graului moale, sunt de preferat hibrizii rezistenti la fuzarioza. Daca se seamana un grau dur sau un hibrid de grau moale sensibil la fuzarioza, trebuie avuta in vedere o protectie antifungica adecvata. In ceea ce priveste culturile de primavara, precum orzul de primavara, floarea-soarelui sau soia, ele pot succeda sorgul fara probleme.

Consumul de azot al sorgului nu ridica probleme,daca fertilizarea culturii succesoare este realizata atent. Prin insasi functionarea sistemului sau radicular, sorgul preia o mare parte din azotul mineral disponibil in sol, lasand un procent scazut de azot rezidual. Pentru a nu afecta cultura urmatoare, producatorul trebuie sa adapteze aportul de azot de care va avea nevoie aceasta, prin metoda de calcul al bilantului azotat. La culturile de grau sau orz, se recomanda aplicarea unui tratament timpuriu, cu azot, la iesirea din iarna.

Chiar daca sorgul lasa o cantitate mare de resturi de cultura, infiintarea culturii urmatoare se poate asigura fara probleme,mai ales daca se opteaza pentru semanatul direct, cu o semanatoare de tip semi-direct, cu discuri. Bobul este plasat in brazda fara ca resturile sa fie dizlocate. In acest caz, resturile de sorg nu trebuie tocate. O alta posibilitate: in cazul in care conditiile permit acest lucru, se pot efectua lucrari superficiale ale solului (o trecere sau mai multe) pentru ingroparea resturilor de sorg, cu ajutorul unei masini cu discuri (resturile de cultura vor trebui tocate, in prealabil). Aceste lucrari vor asigura, astfel, un amestec optim de sol si paie si vor facilita trecerea semanatorii.

Sorgul este o cultura premergatoare cu avantaje multiple. Spre exemplu, sorgul are un efect repelent asupra nematozilor, ajuta la structurarea solului si poate contribui la drenarea acestuia, gratie radacinilor sale adanci si numeroase. In cazul in care cultura urmatoare este una de primavara, se pot realiza doua culturi de primavara succesive – fapt care ajuta la combaterea speciilor de graminee dificile (raigrasul, coada-vulpii s.a.).

Despre productia mondiala de sorg, in 2018

  • 59,8 mil. tone este estimarea productiei mondiale de sorg, in urma insamantarilor din 2018

In ciuda cresterii suprafetelor, mai ales in principalele tari exportatoare (Argentina, Australia si Statele Unite) sunt asteptate scaderi ale productiei mondiale de sorg. Aceasta evolutie are loc mai ales pe fondul scaderii productiei de sorg din Australia (- 400.000 tone). La mijlocul lunii octombrie, lucrarile de recoltare a sorgului erau in plina desfasurare in Statele Unite, unde productiile medii inregistreaza tendinte pozitive, mai ales in statul Texas.

  • 60,4 mil. tone consumul mondial previzionat, respectiv, o crestere de 4 %

Aceasta crestere se explica, pe de o parte, prin cresterea consumului de sorg pentru alimentatia umana (+ 3 %, respectiv, 29,5 mil. tone) – tendinta care se observa in principal in Africa, si, pe de alta parte, printr-un salt al utilizarilor industriale ale sorgului (+ 29 %), mai ales datorita productiei de etanol din Statele Unite (6,6 mil. tone). In ceea priveste consumul furajer, se estimeaza ca acesta va inregistra o usoara scadere (22,6 mil. tone).

  • 4.6 mil. tone – scaderea estimata a stocurilor, respectiv -12 % fata de anul precedent

Scaderi importante ale stocurilor de sorg sunt estimate in Australia si China.

sursa: www. sorghum – id.com

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News