Romania primeste coroana de cel mai mare producator european de porumb!

Publicat de

Romania primeste coroana de cel mai mare producator european de porumb!

Cotidianul francez “Le Monde” a publicat la mijlocul lunii octombrie un articol in care scria ca Romania ar urma sa recolteze in acest an intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta. Asta inseamna, spun ei, ca  Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, fapt confirmat si de estimarile Asociatiei Generale a Producatorilor de Porumb (AGPM). Agricultorii francezi nu au reusit sa evite puterea romaneasca. Tara lui Dracula vampirizeaza piata europeana a porumbului sau, cel putin, o domina. Nu este chiar o surpriza. Gurmanzii stiu ca, daca polenta (terci din faina de porumb) este apanajul regiunii muntilor Apenini, acest fel de mancare gustoasa poarta numele de mamaliga in Carpati. Dar investitorii din Romania nu se gandesc doar la apetitul compatriotilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, titra Le Monde.

Publicatia a mai scris si faptul ca productia de porumb a Frantei a fost afectata de inundatiile din primavara care au intarziat infiintarea culturilor. Apoi caldura din vara a uscat terenurile. In ciuda acestor conditii climatice “haotice”, sectorul agricol francez a reusit sa limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar daca este vorba de o scadere fata de cele 103 chintale obtinute in 2017, trebuie mentionat ca anul trecut a fost vorba de o productie istorica.Dupa articolul francezilor, ministerul roman al Agriculturii, Petre Daea a confirmat ceea ce au publicat acestia. Romania va fi si anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, insa datele finale le vom furniza la incheierea recoltatului, intrucat pana la aceasta data (n.r- mijlocul lunii octombrie) din suprafata insamantatas-a recoltat 87%”,a explicat Daea.

Precizam ca, potrivit datelor statistice, in randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania ocupa, in 2017, primul loc la floarea-soarelui (in functie de suprafata cultivata si de productia realizata), locul intai la porumb boabe in functie de suprafata cultivata, si locul doi la productia realizata, dupa Franta. De asemenea, la grau era pe locul cinci atat la suprafata cultivata, cat si la productie.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 246 – noiembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News