In numarul din septembrie al revistei noastre, s-au adus informatii legate de carentele de azot, fosfor, potasiu din cultura de rapita. In articolul de fata, continuam seria informatiilor si recomandarilor in vederea prevenirii si combaterii carentelor nutritionale la rapita, pentru o cultura sanatoasa si profitabila.
SULFUL

Rapita are nevoie de aproximativ 16 kg de sulf pentru a produce o tona de seminte plus resturile vegetale aferente, sulful ocupand dupa potasiu si fosfor al treilea loc intr-o ierarhie a elementelor nutritive necesare acestei culturi. Pentru realizarea unei productii de seminte de 3.000-4.000 kg/ha, plantele de rapita consuma aproximativ 40 kg S. Dupa unii specialisti, in cazul manifestarii carentei de S, pierderile de recolta pot ajunge in cazul culturii de rapita pana la 1.000-2.000 kg/ha. Cele mai utilizate ingrasaminte ce furnizeaza cantitati insemnate de Sulf pentru rapita aplicate la fertilizarea de baza sunt: superfosfatul si sulfatul de amoniu. Dintre acestea, cea mai buna varianta pentru acoperirea nevoilor de sulf este considerata folosirea superfosfatului, care se aplica integral inainte sau la pregatirea patului germinativ. Sulfatul de amoniu nu poate fi aplicat integral inainte de semanat, ci doar fractionat, iar daca se aplica primavara devreme acesta nu trebuie imprastiat in cultura atunci cand plantele sunt umede sau inghetate. Doza optima de sulf (S) pentru rapita este de 20-30 kg/ha, raportul dintre sulf si azot trebuie sa fie de 1/7, doza optima la rapita fiind semnificativ mai mare decat la cereale, unde aceasta ar trebui sa fie de 10-20 kg S/ha. Daca se observa simptomele carentei de sulf in vegetatie (pete sau decolorari intre nervuri), aceasta poate fi corectata prin stropiri foliare cu fertilizanti ce contin procente insemnate de sulf, si eventual magneziu si bor. Printre produsele recomandate in astfel de situatii, enumeram:
- FoliMAx Oleo (12-04-24+2,0% MgO+36.5% SO3+ME) si
- FoliMAX® CerealsMIX (9,0% N; 2,0% MgO; 3,0% B; 3,0% Cu; 4,0% Mn; 3,0% Zn; 43,0% SO3; 0,04% Mo);
- FoliMAX Boron Plus (7,3% N; 2,4% P2O5; 8,0% MgO; 16,5% SO3; 7,65% B; 1,5% Mn; 0,04% Mo; 0,1% Zn).
Atentie! Fertilizarea cu sulf trebuie abordata cu precautie, deoarece dozele mari de sulf duc la cresterea procentului de glucozinolati din semintele de rapita!
MAGNEZIUL

Simptomele deficientei de magneziu apar la inceput pe frunzele batrane si apoi la cele tinere. Se observa in astfel de cazuri aparitia de cloroze intre nervuri, tesutul ramanand verde doar pe nervuri si in jurul acestora. Clorozarea avanseaza dinspre varful si marginile limbului, impreuna cu nervura principala, spre baza frunzei. In cazul carentei severe de magneziu, zonele clorozate devin rosiatice-maronii sau chiar violete, dupa care se necrozeaza. Adeseori se pot intalni in aceeasi sola zone cu plante la care se manifesta deficiente amestecate cu zone unde plantele se dezvolta normal. Perioadele ploioase de lunga durata, pot spala magneziul din sol, ceea ce poate conduce la carenta acestui element. Excesul de potasiu si deficitul de azot pot determina dezechilibrul de magneziu din sol, la fel si pH-ul mic si cantitatea mica de humus a solului. In cazul aparitiei deficientelor de magneziu se recomanda aplicarea la sol a amendamentelor pe baza de produse cu continut de magneziu, precum si stropiri cu ingrasaminte foliare cu continut de magneziu.
Printre produsele recomandate se numara:
- FoliMAX® MAG 500 SC (34,0% MgO);
- FoliMAX® PROTEUS SC (N total 4,9%; 8,0% MgO; 4,9% Bor; 10,0% Zn);
- FoliMAX® MAGICAL (7,8 N-NO3 + 4%MgO + 10%CaO);
- FoliMAX® MagneziuS (7,0% MgO; 14,0% SO3);
- FoliMAX® Oleo (12-04-24+2,0% MgO+36.5% SO3+ME) ;
- FoliMAX® Boron Plus (7,3% N; 2,4% P2O5; 8,0% MgO; 16,5% SO3; 7,65% B; 1,5% Mn; 0,04% Mo; 0,1% Zn).
CALCIUL
Deficienta de calciu se manifesta prin aparitia de tulpini moi, iar inflorescentele sunt aplecate, colenchimul fiind slab dezvoltat. Pe frunzele tinere apar puncte clorotice si necrotice. In cazul manifestarii deficientei de calciu, se recomanda aplicarea ingrasamintelor cu continut de calciu, totodata, imbunatatindu-se structura/textura solului si pH-ul acestuia, rezultate foarte bune obtinandu-se si prin stropirea foliara cu fertilizanti foliari pe baza de calciu. Printre produsele recomandate, amintim:
- FoliMAX® Calcium 350 SC (35,0% CaO);
- FoliMAX® ENERGY MIX (6,0% B; 3,5% Mn; 1,0% Zn; 12,3% CaO);
- FoliMAX® MAGICAL (7,8 N-NO3 + 4%MgO + 10%CaO);
- FoliMAX® Calcium Plus (9%N + 2%MgO + 13%CaO + ME);
- FoliMAX® Super Ca (14-08-24+1,0% MgO+6,0% CaO+ME).
BORUL

Carenta de Bor apare de obicei pe solurile acide. Simptomele survin mai intai la frunzele tinere, acestea capatand o paloare verzuie, rosiatica pe limb, iar intre nervuri apar pete pestrite, galbene. Plantele au aspect de tufa, cu tulpini subtiri si internodii scurte, deseori goale, ce prezinta leziuni ondulate, necrotice, cauzate de dereglarile de crestere. La nivelul inflorescentelor, gradul de fertilitate este evident scazut, din cauza caderii florilor si a bobocilor florali, astfel ca silicvele vor fi in numar redus si vor avea un numar mic de seminte. Solurile usoare, nisipoase sau cele alcaline, turboase si calcaroase, pot determina aparitia carentei de Bor, mai ales in perioadele ploioase, urmate de perioadele cu seceta. Pe terenurile unde s-a constatat deficienta de Bor se vor administra ingrasaminte ce contin Bor, acestea contribuind la dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. In cazul manifestarii deficientei de Bor in cultura, aceasta poate fi contracarata rapid si cu succes, si prin aplicarea de stropiri foliare cu fertilizanti ce contin Bor, printre care recomandam urmatoarele produse:
- FoliMAX® Bor 21 FS (cel mai concentrat fertilizant cu bor cu solubilizare rapida FS -21,0% Bor;
- FoliMAX® Boron Plus (7,3% N; 2,4% P2O5; 8,0% MgO; 16,5% SO3; 7,65% B; 1,5% Mn; 0,04% Mo; 0,1% Zn);
- FoliMAX® Boron 150 (ingrasamant lichid cu Bor 150 g/litru);
- FoliMAX® Boron MIX (6,0% N; 9,0% SO3; 8,0% B; 1,0% Mn; 5,0% MgO; 0,04% Mo; 0,1% Zn).
MANGANUL
Simptomele de mangan apar mai ales in perioadele cu umiditate excesiva. Terenurile humificate, solurile turboase, cele acide, cele pe care s-au aplicat in exces amendamente cu calcar, cele usoare si permeabile, cu pH peste 6,5 pana la alcalin, pot favoriza aparitia carentei de mangan.
Primele simptome se pot observa la nivelul frunzelor tinere, atat intre nervuri cat si pe intregul limb al frunzelor observandu-se puncte clorozate ce se vor necroza ulterior. Se manifesta prin piticirea plantelor, acestea avand aspect de tufa si internodii scurte. Dimensiunea frunzelor este redusa foarte mult si uneori pot aparea cloroze ale acestora. Inflorirea va fi intarziata avand loc o dezvoltare deficitara a silicvelor insotita de intarzierea coacerii si evident a recoltarii. Simptomele deficientei de mangan se pot confunda cu cele ale deficientei de sulf, cu deosebirea ca, in cazul deficientei de mangan cloroza apare pe intregul limb si nu incepe de la margini ca in cazul carentei de sulf.
De asemenea, deficienta de mangan se poate confunda cu deficienta de magneziu sau de fier, dar simptomele apar intotdeauna la frunzele tinere. In cazul carentei de fier, nervurile raman foarte clar delimitate, tesutul din jurul acestora fiind total clorozat. Culturile de rapita semanate pe soluri usoare sau slab alcaline, unde se constata aparitia deficientei de mangan, se pot fertiliza foliar cu ingrasaminte speciale, ce contin mangan, printre care recomandam urmatoarele produse:
- FoliMAX® Mn EDTA (13,0% Mn chelat cu EDTA);
- FoliMAX® Mn 500 SC (27,4% Mn);
- FoliMAX® Boron Plus (7,3% N; 2,4% P2O5; 8,0% MgO; 16,5% SO3; 7,65% B; 1,5% Mn; 0,04% Mo; 0,1% Zn);
- FoliMAX® Boron MIX (6,0% N; 9,0% SO3; 8,0% B; 1,0% Mn; 5,0% MgO; 0,04% Mo; 0,1% Zn);
- FoliMAX® Mn 32 (32,2% MnSO4).
ZINCUL
Carenta de zinc se intalneste in special pe solurile foarte acide sau pe solurile alcaline, cat si in cazul solurilor cu continut de humus foarte ridicat sau foarte calcaroase, dar si acolo unde s-a aplicat o cantitate prea mare de gunoi de grajd. In cazul aparitiei deficientei de zinc se vor administra tratamente foliare cu fertilizanti cu continut ridicat de zinc, printre care recomandam:
- FoliMAX® Zn EDTA (15,0% Zn chelat cu EDTA);
- FoliMAX® Zn 700 SC (40,0% Zn);
- FoliMAX® PROTEUS SC (N total 4,9%; 8,0% MgO; 4,9% Bor; 10,0% Zn);
- FoliMAX® MAIZE SC (5,0% Cu; 12,0% Mn; 18,0% Zn);
- FoliMAX® Zn 27 (27,2% ZnSO4).
MOLIBDENUL
Carenta de molibden la rapita se intalneste in special pe solurile usoare si acide aceasta fiind agravata de vremea racoroasa si umeda. Referitor la recomandarile de fertilizare, in caz de deficienta de molibden se recomanda tratamente foliare cu fertilizanti cu continut ridicat in aceste microelemente, in astfel de situatii fiind necesara aplicarea produsului FoliMAX Molibden 8,8%.
Material realizat de dr. ing. Cristian URZICA
Fertinova SRL