Taierile la vita de vie: necesitate si productivitate

Publicat de

Aceasta lucrare reprezinta una dintre cele mai importante, iar in functie de sistemul de conducere si taiere, se inlatura anual o mare parte din lemnul crescut pe butuc. Durata de exploatare a unei plantatii viticole este intre 25-27 ani pentru plantatii altoite si de 15 ani pentru plantatii pe radacini propii.

Importanta taierilor de rodire

Taierile de rodire au rolul de reglare a procesului de crestere si fructificare. In acest context, vorbim despre taierile in uscat, ce au ca obiective:

– realizarea si mentinerea formei date butucului in primii ani de la plantare; prin taiere este transformata in mod fortat cresterea sub forma de liana, sub forma de arbust sau tufa;

– mentinerea echilibrului intre procesele de crestere vegetativa si fructificare;

– productii calitative, strugurii fiind mari, uniformi, cu acumularea unei cantitati mari de zaharuri, dar si  cu un continut scazut de aciditate.

Retineti! Lucrarile de taiere realizate incorect pot duce la scurtarea duratei de viata a butucilor.

Ca idee generala, vita de vie fructifica pe lemn de un an, care a crescut pe lemn de doi ani. In acest context, taierile de rodire vor fi rezervate pentru rod coarde, cordite sau cepi (coarde taiate la lungimi de 1-3 ochi) provenite din elemente anuale, crescute pe lemn de doi ani. De la aceasta regula fac exceptie hibrizii direct producatori, la care coardele de un an rodesc, asta chiar daca sunt formate pe lemn de doi sau chiar mai multi ani. Mugurii cei mai fertili se afla pe coarde de un an, ce se afla pe lemn de doi ani.

Despre sistemele de taiere…

Ce reprezinta acestea? Reprezinta de fapt marimea si numarul elementelor de rod care se lasa pe butuc. Precizam ca taierile pot fi grupate in trei sisteme: scurt, lung si mixt. Sistemul de taiere scurt inseamna lasarea pe butuc a elementelor de rod scurte: cepi de rod de 2-3 ochi lungime, iar coardele de rod se taie la 6-8 ochiuri lungime, numai mult de 12 ochi. Acest sistem de taiere se preteaza pentru soiuri, ca de exemplu: Galbena de Odobesti, Feteasca Regala, Riesling Italian, etc.

Sistemul de taiere lung se caracterizeaza prin folosirea elementelor lungi de rod, de tipul coardelor de rod, in numar de 2-4/butuc, cu 8-12 ochiuri/coarda. Acest sistem de taiere permite obtinerea unor recolte mari de struguri, si asta datorita incarcaturii mai mari de ochi pe butuc.

Sistemul de taiere mixt foloseste ca elemente de productie veriga de rod, alcatuita dintr-o coarda de 8-14 ochi lungime sau o cordita de 5-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi. Coarda de rod (cordita) reprezinta formatiunea de productie pentru anul in curs, iar cepul de inlocuire asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator. Acest sistem de taiere are o larga raspandire, fiind folosit de viticultori in multe podgorii.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 237 - februarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News