Tuta absoluta, daunatorul care in trei zile iti poate distruge cultura de legume

Publicat de


Tuta absoluta (molia miniera a frunzelor de tomate) esteun daunator devastator pentru tomate, ardei, vinete si cartofi. Originar din America de Sud reprezinta o amenintare serioasa pentru productia de tomate, odata ce cultura este afectata. Prezinta 10-12 generatii/an (in functie de conditiile meteo), iar fiecare femela poate depune 250-300 oua. Daunatorul poate avea efecte devastatoare in culturile de tomate, atat in solarii si sere, cat si in camp.

Masuri de prevenire si monitorizare

Eliminarea tuturor plantelor din culturile precedente, a resturilor vegetale din sere, dar si din afara serelor. Distrugerea tuturor buruienilor si mai ales a celor din familia Solanaceae. Igenizarea spatiilor dintre solarii (erbicidarea cu glifosat). Respectarea asolamentului. Verificarea etanseitatii serelor si utilizarea plaselor pentru afide. Instalerea usilor duble la intrarea in sera. Plantarea rasadurilor in zone libere de molia miniera. Monitorizarea zonei in care se produc rasadurile cu capcane cu feromoni. Dupa plantarea rasadurilor in sere si/sau solarii instalarea capcanelor cu feromoni (2- 4/ha) pentru semnalarea aparitiei femelelor de Tuta absoluta.

Metode de combatere

Pentru combaterea daunatorului au aparut doua importante masuri de combatere:

►Utilizarea capcanelor cu feromoni, mai ales pentru detectarea primilor indivizi dupa care sa se intervina chimic pentru combaterea efectiva.

Utilizarea agentilor bio (bacterii, ciuperci saprofite, pradatori) precum:

1. Trichogramma pertiosum

2. Trichogramma achaeae

3. Macrolophus pygmaeus

4. Nesidiocoris tenuis

5. Nabis pseudoferus

6. Bacillus thuringiensis.

Pentru combaterea chimica in Romania sunt omologate urmatoarele insecticide: Affirm – 1,5 kg/ha, Bactospeine DF – 0,33-0,66 kg/ha, Coragen – 0,175 l/ ha, Voliam Targo – 0,6-0,8 l/ha.


Simptome atac

Larvele moliei in procesul de hranire produc galerii in frunze si in fructe, cauzand in acest fel mari pagube producatorilor de tomate. Larvele se hranesc cu tesutul (mezofilul) frunzei sapand galerii iregulare ca forma. Pagubele pot fi de 100% daca nu se iau masuri imediate dupa ce au fost depistati primii adulti. Larvele de Tuta atata timp cat au hrana la dispozitie nu intra in diapauza, consumand tot timpul pana la epuizarea in totalitate a masei de frunze din cultura. La plantele atacate larvele pot fi gasite in: mugurii apicali, flori, tulpini, frunze si fructe. Atentie! Larvele odata ce au patruns in fructe nu mai pot fi combatute, astfel ca fructele afectate devin surse de infestare, daca nu sunt indepartate de pe plante si scoase din cultura.

Important! Daca pana in prezent atacul la cartof se manifesta doar la partile aeriene, recent s-a descoperit atacul si la tuberculi.

Dr. ing. Laurentiu RINCHITA

S-ar putea să te intereseze

Hot News